Pages

H "Τελετή" του Παύλου Μάτεση από Σεπτέμβρη στο Studio Mavromixali


Το μονόπρακτο έργο του Παύλου Μάτεση,  με άξονα την μαύρη κωμωδία, που όμως την ξεπερνά με "τάκτ" και αγγίζει την καυστική σάτιρα, "Η Τελετή", το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966 παρουσιάζει από τέλη Σεπτεμβρίου το Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. 


Στην σκηνή 8 γυναίκες, συγγενείς της νεκρής, αγωνίζονται να ταχτοποιήσουν όλες εκείνες τις άπειρες λεπτομέρειες που στο τέλος θα δώσουν μια "αξιοπρεπή" κηδεία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αυτή η "αξιοπρέπεια". Η νεκρή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αφορμή, ένα πρόσχημα για να επιδείξουν την όποια οικονομική τους θέση, για αυτό τα θέλουν όλα να δηλώνουν το κόστος τους, το φέρετρο, τα στεφάνια, τα ρούχα, το γραφείο τελετών, τα εδέσματα, τα ποτά. Τα ετοιμάζουν για να τα δουν κάποιοι άλλοι…
 Με αφορμή μία κηδεία - «Τελετή» και μέσα από την υπερβολή, τη σάτιρα, το γκροτέσκο, το μαύρο χιούμορ και την ανατροπή ο συγγραφέας βάζει στο στόχαστρο τον καθωσπρεπισμό, το μικροαστισμό, το είναι και το φαίνεσθαι, το νεοπλουτισμό, τα προσχήματα και ό,τι αυτά συνεπάγονται.
Ο Μάτεσις κάνοντας "μαύρο χιούμορ" επιτίθεται στο μικροαστό, τον αναγκάζει να δει το άδειο του πρόσωπο. Σαν γνήσιος σατιρικός διογκώνει, μεγεθύνει, φτάνει πολλές φορές μέχρι την καρικατούρα ή μέχρι την τερατοποίηση. Ο μικροαστός ζει περιχαρακωμένος μέσα στις φράσεις κλειδιά του, τις επισκέψεις του, τους συγγενείς του και την ανασφάλεια του. Είναι ένας κόσμος γελοίος, αντιδραστικός και ασφυκτικός. Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής , Σκηνικά – κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης, Φωτισμοί : Στέφανος Κοπανάκης, Επιμέλεια Κίνησης: Στέλλα Κρούσκα Παίζουν:
Ρένα Κουμπαρούλη, Μαρία Μαρίνου, Μαριλένα Στεφανή, Μάτα Κούρτη, Μαργαρίτα Καρακάση, Παναγιώτης Ανδρεάκος, Θάλεια Παπαδοπούλου, Υρώ Αληθεινού, Άννα Κιόρογλου

Το άτομο απέναντι στην εξουσία...
Το ιδιαίτερα επίκαιρο έργο του Κουβανού συγγραφέα Χοσέ Τριάνα, "Η Νύχτα των Δολοφόνων", γραμμένο το 1964, που αναπαράγει μια σειρά βασικών αντιθέσεων στις σχέσεις παλιού και καινούριου, παιδιών και γονιών , ατόμου και εξουσίας, θα παιχτεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1965 από την ομάδα «Teatro Estudio» σε σκηνοθεσία Vicente Revuelta και μετά μεταφράστηκε και παίχτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ο Λάλο, η Κούκα και η Μπέμπα είναι τρία νέα παιδιά που αντιδρούν στην ιδέα των παντοδύναμων γονιών τους και φαντασιώνονται ότι τους βγάζουν απ’ τη μέση. Για να ξεπεράσουν τις ενστάσεις τους και για να αντλήσουν κουράγιο για την άρρητη πράξη που αέναα σχεδιάζουν χωρίς να εκτελούν, αναλώνονται σε παιχνίδια ρόλων. Υποδύονται τους αυταρχικούς γονείς τους, τους αστυνομικούς, τους δικαστές και όλους όσους θα τους κατηγορούσαν σε περίπτωση που όντως γινόταν εγκληματίες.
Ο Χοσέ Τριάνα γεννήθηκε στο Καμαγουέη της Κούβας το 1931. Από το 1950 ταξιδεύει στην Ευρώπη. Θα παραμείνει στην Ισπανία όπου και αρχίζει το συγγραφικό του έργο, συνθέτοντας τα πρώτα του ποιήματα και γράφοντας τα πρώτα του θεατρικά έργα. Τον Ιανουάριο του 1959 ο Τριάνα επιστρέφει στην εξεγερμένη Κούβα για να υποστηρίξει την επανάσταση και τον επόμενο χρόνο ανεβαίνει στην Αβάνα το έργο του «Η Μήδεια στον καθρέφτη». Το 1965 βραβεύεται με το «Premio Casa de las Américas de Teatro» για το έργο «Η Νύχτα των δολοφόνων», έργο που του χαρίζει διεθνή αναγνώριση.
Πέρα από το δραματουργικό του έργο, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, έχει γράψει σενάρια για το κινηματογράφο, συλλογές διηγημάτων και μυθιστορήματα. Επίσης έχει παραδώσει μαθήματα δραματουργίας στο «Dartmouth College» και στο «Ollantay Center for Arts» κι έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αμερικής. Από το 1980 κατοικεί στο Παρίσι. Μετάφραση: Γιάννης Πετσόπουλος, Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Σκηνικά – κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης Επιμέλεια Κίνησης: Στέλλα Κρούσκα Παίζουν:
Παναγιώτης Ανδρεάκος, Μάτα Κούρτη, Ρένα Κουμπαρούλη


Παράλληλα θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά το έργο του Λένου Χρηστίδη "Οι Δυο Θεοί", το οποίο θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα Γιάννενα και την Πάτρα. Συγκεκριμένα, η παράσταση θα παιχτεί στα Γιάννενα, στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2012, στα πλαίσια του φθινοπωρινού φεστιβάλ που διοργανώνει στη πόλη το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.
Και στη συνέχεια, στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου, ακολουθεί η Πάτρα και το Θέατρο «Λιθογραφείο». Έργο γραμμένο το 1999, απέσπασε το βραβείο «Κάρολος Κουν», ως το καλύτερο Ελληνικό θεατρικό έργο εκείνης της χρονιάς, ενώ η παράσταση ήταν υποψήφια για το βραβείο σκηνοθεσίας Ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν» για τη περίοδο 2010 – 11.