Pages

Φεστιβάλ “Θεατρικές Συνθέσεις” με βάση την Αρχαία Τραγωδία



ΡΙΤΣΟΣ – ΣΟΦΟΚΛΗΣ, ΙΣΜΗΝΗ – ΑΝΤΙΓΟΝΗ
 Από  τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΚΑΝΘΟΣ»



Με τις παραστάσεις , "Τιμωρία" της Ομάδας 361 μοίρες, "Ρίτσος-Σοφοκλής, Ισμήνη-Αντιγόνη, της Ομάδας Κάνθος και Πυρηνική Κασσάνδρα της Μαριάννας Λαμπίρη, συνεχίζεται το Μάιο το  φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις 2012 στο Beton 7 Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855 (στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)


Στις αλλοτριωτικές δομές του κόσμου που ζούμε, που δεν κρατούμε παρά μόνο σπαράγματα, η πνευματική αναγκαιότητα αποτελεί τον απαραίτητο δείκτη που οδηγεί στη χαμένη ενότητα του κόσμου. 
Σε ό,τι αφορά στο δικό μας θεατρικό εγχείρημα, η Ισμήνη, μια μεγάλη γυναίκα, ζώντας μόνη στο αρχοντικό της, αναθυμάται και σχολιάζει τα της ζωής της και τα της σχέσης της με την αδερφή της Αντιγόνη, σε ένα δραματικό «τώρα» που εμπεριέχει παρελθόν και μέλλον, δοκιμάζοντας να ολοκληρώσει, κατά το δυνατό, με λεκτικά άλματα και συνδηλώσεις, μια κλειστή οικογενειακή πραγματικότητα, που η πληγή και το μέγεθός της παραμένουν ανοιχτά.
Πρόκειται για μια διακειμενική και διαχρονική διασύνδεση δύο κορυφαίων ποιητών της γλώσσας μας, που αφορούν στην ίδια θεματική. Ποιητών που σωματοποιούν, στο βαθμό που μπορούν, το βαθύτερο περιεχόμενο του ανθρώπου. Τη σκοτεινότητα της ύπαρξης και το φως που τη διαπερνά.
Πρόθεσή μας είναι να διερευνήσουμε το διαχρονικό στέλεχος με τα όσα εισάγουν ο χρόνος και οι καταστάσεις για μια, κατά συνθήκη, βασιλικής καταγωγής γυναίκα που παρακμάζει.
Πρόκειται για ένα λιτό, συνεκτικό ανέβασμα ώστε να ακουστεί ο λόγος των ποιητών και τα όσα συμβαίνουν κάτω από αυτόν στην κοινωνία και στην πολιτική.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 7 Μαΐου 2012
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 29/5/2012
Συντελεστές:
Διαμόρφωση κειμένων, σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Πάνος Κυπαρίσσης
Ισμήνη: Βασιλική Σκάλκου
Αντιγόνη: Αργυρώ Τσιώτου
Μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Κυπαρίσσης
Η μετάφραση του αρχαιοελληνικού κειμένου είναι του Ι. Ν. Γρυπάρη
Πρεμιέρα: 7 Μαιου 2012
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 29/5/2012 
Ώρα:  Κάθε Δευτέρα 20.00 και κάθε Τρίτη 22.00
Εισιτήριο:10€
Κρατήσεις: 210 7512625

H Ομάδα (361μοίρες) παρουσιάζει το έργο “ΤΙΜΩΡΙΑ”

Ο προβληματισμός για το τι θα μπορούσε να προτείνει κανείς για ένα σύγχρονο ανέβασμα αρχαίων κειμένων, μας οδήγησε στο να παρουσιάσουμε έξι διαφορετικές ιστορίες με κεντρικό θέμα την Τιμωρία.
Δυο πρόσωπα, ένας άντρας και μια γυναίκα είναι οι αφηγητές, αλλά και οι ήρωες στην κάθε ιστορία.

Με αφετηρία τους τρεις μεγάλους τραγικούς συγγραφείς εμπνευστήκαμε μια σειρά αφηγημάτων που επεξηγούν τη ζωή των ηρώων. Οι ιστορίες μας διαμορφώθηκαν με σκοπό να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική εκδοχή των ηρώων της αρχαίας τραγωδίας αλλά και για να φωτίσουμε κάποιες μύχιες σκέψεις τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πρόσωπα στην αρχαία τραγωδία υπήρξαν ιδιαίτερα αυστηρά ως προς το θέμα της τιμωρίας. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν την οποιαδήποτε ποινή μας δείχνει ότι δεν ήταν εκείνοι λιγότερο βάρβαροι από ότι εμείς σήμερα. Τελικά η τιμωρία είναι αποτελεσματική ή όχι; Η απάντηση σε αυτή τη δύσκολη ερώτηση είναι στην κρίση του κάθε ενός ξεχωριστά. Εμείς απλώς επιλέξαμε να εντρυφήσουμε μέσα από τις ιστορίες μας σε κάποια διαφορετικά είδη τιμωρίας που υπάρχουν. Ο Ιάσονας και η Μήδεια, ο Ιππόλυτος και η Φαίδρα, η Αντιγόνη και ο Κρέοντας, ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, ο Οιδίποδας και η Ιοκάστη, ο Διόνυσος και η Αγαύη είναι τα πρόσωπα των οποίων τις “τιμωρίες” θα απεικονίσουμε.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 7 Μαΐου 2012
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 29/5/2012

Συντελεστές:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία | Σπύρος Στεριάδης
Συγγραφή κειμένων | Κώστας Καραφύλλης
Δραματολόγος | Αντωνέλα Τσιμπλή
Μουσική | Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος
Κοστούμια | Σταμάτης Ζέρβας
Επιμέλεια κίνησης | Αντωνία Ζαγορίτη
Σχεδιασμός φωτισμών | Αγγελική Χριστοδούλου
Βοηθός σκηνοθέτη | Μαρία Χατζημανώλη
Επεξεργασία εικόνας | Κώστας Κοχαϊμίδης

Παίζουν: Δώρα Φίλιππα, Σπύρος Στεριάδης
Πρεμιέρα: 7 Μαιου 2012
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 29/5/2012
Ώρα: Κάθε Δευτέρα 22.00 και κάθε Τρίτη 20.00
Εισιτήριο:10€
Κρατήσεις: 210 7512625

"ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ" της Μαριάννας Λαμπίρη

Η Κασσάνδρα, αφήνει την κατεστραμμένη από τους Έλληνες Τροία και φεύγει αιχμάλωτη του Αγαμέμνονα για το Άργος. Εκεί, βρίσκει το θάνατο μαζί του, από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο.
Έχοντας ολοκληρώσει τη μυθική ζωή της, τη συναντάμε στο μεσοδιάστημα που ξεκινάει το ταξίδι της μεταξύ ουρανού και γης, λυτρωμένη από τον πόνο της σάρκας και τον κύκλο του αίματος.
Με προορισμό τον πυρήνα της ύπαρξής της, εκεί όπου καταργούνται οι μορφές, τα περιβλήματα, ο χώρος και ο χρόνος, αποκαλύπτει την Αλήθεια του Εαυτού της.
Απλή, σοφή, ποιητική.
Θεραπεύοντας με τον ενορατικό της λόγο τα τραύματα της ζωής στην εμπόλεμη Τροία, την άλωση της πατρίδας της, την εξορία, τον βίαιο γάμο και τη δολοφονία.



Πρεμιέρα: Τετάρτη 9 Μαΐου 2012
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μέχρι 31/5/2012
Συντελεστές:
Κείμενο-Σύνθεση-Σκηνοθεσία: Μαριάννα Λαμπίρη                                     
Σκηνογραφική επιμέλεια: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Μουσική επιμέλεια - Φωτισμοί: Δημήτρης Παντελιάς.

Ερμηνεύει η Ευγενία Αποστόλου

Πρεμιέρα: 9 Μαιου 2012
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μέχρι 31/5/2012
Ώρα: 21.30
Εισιτήριο:10 ευρώ
Κρατήσεις: 210 7512625