Pages

Τι θα δούμε αυτό το χειμώνα από την Ελληνική Θεαμάτων

Πρεμιέρες με "Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης", "Ζείτε Παίδες Ελλήνων" και "Να ζει κανείς ή να μην ζεί;". Δεύτερος χρόνος για "Κόκκινο", "Τα Κορίτσια με τα Μαύρα" και "Ράους". Συνεχίζονται οι "Ήρωες", οι "Συμπεθέροι απο τα Τύρανα" και φυσικά "Το σεσουάρ για δολοφόνους" που μπαίνει αισίως στο 13ο και τυχερό χρόνο του.

Τρείς νέες σπαρταριστές κωμωδίες θα πλημμυρίσουν με γέλιο τις χειμωνιάτικες νύχτες μας στα θέατρα "Κάτια Δανδουλάκη", "Λαμπέτη" και "Μικρό Παλλάς".
"Να ζει κανείς ή να μην ζεί" ρωτά ο Μέλ Μπρούκς στην σπουδαία κινηματογραφική κωμωδία του, που διασκευάζουν φέτος οι Ρέππας- Παπαθανασίού και απαντά ναι. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, σε σενάριο του Nick Whitby με πρωταγωνιστές τους Κάτια Δανδουλάκη, Παύλο Χαϊκάλη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Τάσο Κωστή, Μαρία Κανελλοπούλου, Χριστίνα Τσάφου, Σπύρο Μεριανό και Πρόδρομο Τοσουνίδη. Όλοι μαζί  μας γυρίζουν στην Πολωνία του 1941 στον καιρό της Γερμανικής Κατοχής όπου μια ερωτική φάρσα στήνεται στα παρασκήνια ενός θιάσου του μουσικού θεάτρου.

Ανηφορίζοντας από Πατησίων προς Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και μετά τον θρίαμβο των Συμπεθέρων απο τα Τύρανα, που έζησε το θεάτρο Λαμπέτη -και που φέτος μεταφέρονται στο θέατρο "Κιβωτός"- οι Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου ξαναχτυπούν - μετά τα "Κορίτσια με τα Μαύρα" που συνεχίζονται στο θέατρο Αλίκη- με την επιθεώρηση "Ζείτε Παίδες Ελλήνων" ; και αν ναι λύστε μας μια απόρία : πως φτάσαμε ως εδώ;
Τι έφταιξε; Η κακιά μας η μοίρα; Το κακό μας το ριζικό; Το κεφάλι μας; Το ζώδιο μας; Ο Άρης ο ανάδρομος; Τα λάθη μας..;
Μάλλον φταίει ότι η λαμπρή ιστορία της Ελλάδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της μνήμης μας (ίσως και του μέλλοντός μας) είναι κοντή και μικρή. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Κόκλας, Ρένια Λουιζίδου, Άβα Γαλανοπούλου, Μπέσυ Μάλφα και Σωτήρης Καλυβάτσης.

Στα βήματα του Πέδρο Αλμοδοβάρ θα βαδίσουμε τέλος αυτό το χειμώνα στο "Μικρό Παλλάς", όπου αυτό το φθινόπωρο καταφθάνουν "Οι γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης"  που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο κινηματογράφο το 1988 και απογείωσε την φήμη του Ισπανού σκηνοθέτη διεθνώς. Δυο δεκαετίες αργότερα οι Lane και Yazbek ανέλαβαν τη θεατρική προσαρμογή και η παράσταση ανέβηκε το 2010 στο θέατρο Belasco στο Broadway. Προτάθηκε για τρία βραβεία Tony και διακρίθηκε με βραβεία Outer Critics' Circle Awards και Drama Desk Awards. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Σμαράγδα Καρύδη, Αριέττα Μουτούση , Βίκυ Σταυροπούλου και Αντώνης Φραγκάκης, την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας. Η απόδοση είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου και τα σκηνικά σχεδίασε ο Μανόλης Παντελιδάκης.