Pages

«Μηχανή Μπέκετ ή Στα Βήματα του Κράπ» από Οκτώβρη στην Κεντρική Σκηνή του Τόπος Αλλού

Ο Κώστας Αρζόγλου και η Κοραλία Καράντη στα βήματα του Μπέκετ...

Τον ρόλο του Κράπ και της Μάε στο πλήρες μονόπρακτο του Μπέκετ που αποτελείται από την γνωστή "Μαγνητοταινία του Κράπ" (Krapps last tape) και "Τα Βήματα" (Footfalls) και παίζεται για πρώτη φορά αυθύπαρκτο σε μια ενιαία παράσταση και όχι ανάμεσα σε πολλά άλλα έργα , στα πλαίσια κάποιου αφιερώματος ή φεστιβάλ, θα ενσαρκώνουν από την ερχόμενη θεατρική περίοδο ο Κώστας Αρζόγλου και η Κοραλία Καράντη-δύο πεπειραμένοι ηθοποιοί με έντονα δείγματα γραφής και μακρά πορεία στο θέατρο- σε μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα (Τελευταία μαγνητοταινία του Κραππ) και Νίκου Καμτσή (Τα βήματα), με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου Ν. Κάμτσή να υπογράφει και την σκηνοθεσία.

Χρόνια κλεισμένος στο χώρο του ο Κραππ σε διαρκή πόλεμο με το χρόνο.Με τι να μετρήσει τον χρόνο της ζωής του, των βιωμάτων, των αναμνήσεων του. Τα κοινά ρολόγια μένουν σιωπηλά γύρω του. Σαν φοβισμένο ζώο μέσα στη φωλιά του ψάχνει και ακούει ξανά και ξανά τις μαγνητοταινίες της ζωής του προσπαθώντας να την ξεδιαλύνει. Θυμάται και μαγνητοφωνεί ξανά και ξανά τις αναμνήσεις του σε μια προσπάθεια να τις «παγώσει», να τις εξουσιάσει μια για πάντα. Το μόνο που καταφέρνει είναι να τις μπερδέψει περισσότερο έτσι που στο όραμα του η ζωή του να είναι μια επινόηση. Δεν ξέρουμε τελικά αν η γυναίκα που αγάπησε, ο ρομαντικός περίπατο στο ποτάμι, το νερό που κυλάει κάτω από τη βάρκα έχουν πράγματι συμβεί ή τα έχει επινοήσει για να κάνει την ζωή και τη μοναξιά του βιώσιμη. Η διαδρομή από τη γέννηση στο θάνατο ενός ανθρώπου είναι βασανιστική και επώδυνη. 
 
Ο μονόλογος της Μαε είναι ένα πολυσήμαντο και δισυπόστατο κείμενο, καθώς το κεντρικό πρόσωπο βιώνει το παρόν σαν παρελθόν και το παρελθόν σαν παρόν και με ένα ιδιοφυή τρόπο τα βάζει να συνομιλήσουν μέσα από τις μνήμες της και όσα κομμάτια σώθηκαν από τη λήθη του χρόνου. Η αμφίπλευρη προσωπικότητα της Μαε στη διαδρομή που κάνει στο χρόνο, θυμάται, μπερδεύει εικόνες και πρόσωπα και λειτουργεί σαν επαναληπτικός παραμορφωτικός καθρέφτης, έτσι όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο όταν καταφέρνει να φτάσει στα έγκατα του είναι του.
 
Η θεατρική περίοδος για το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα ξεκινήσει με δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Άνοιξη, γνωρίζοντας εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.Είναι η «Μις Τζούλια» στην εκδοχή του Πατρικ Μάρμπερ και η δραματική αφήγηση του Νίκου Αλεξίου «Κόλχαας», βασισμένη στη νουβέλα του Κλάιστ Μίκαελ, Κόλχαας.