"Ξεκινάμε από την βεβαιότητα ότι μόνο σίγουρο στην ζωή ενός ανθρώπου είναι ο θάνατος..."
Μέσα σε βαρύ κλίμα , ύστερα από την χθεσινή φονική έκρηξη στην ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στην Κύπρο , πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου του Θ.Ο.Κ παρουσία του Προέδρου του Θ.Ο.Κ Δημήτρη Καραγιάννη και των σκηνοθετών Θανάση Γεωργίου και Φώτη Νικολάου της παράστασης της Πειραματικής Σκηνής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου "Λίγο Ακόμα" που ανεβαίνει 16-18 Ιουλίου στον χώρο Η της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Στην χθεσινή τραγωδία αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Θ.Ο.Κ Δημήτρης Καραγιάννης , κατά την διάρκεια "άτυπης" συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σπίτι της Κύπρου με αφορμή την πρώτη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θ.Ο.Κ στην Αθήνα. Η συνέντευξη έγινε μέσα σε απλό και λιτό κλίμα εξαιτίας του χθεσινής τραγωδίας στην Μεγαλόνησο. " Η τραγωδία θα κρατήσει για πολύ στην Κύπρο τόσο εξαιτίας του μεγάλου κόστους όσο και επειδή επηρεάζει τις ζωές τόσων Κυπρίων".
Σε έναν άχρονο, αφαιρετικό και ουδέτερο χώρο με δεκατρία τραπέζια , διαμορφωμένου έτσι ώστε να τροποποιείται ανάλογα με κάθε επιθυμία και ευχή οι δύο σκηνοθέτες Φώτης Νικολάου και Θανάσης Γεωργίου έστησαν την παράσταση "Λίγο Ακόμα" με θέμα την συνάντηση δεκατριών ανθρώπων σε ένα δωμάτιο ευχών, γύρω από ένα τραπέζι τοποθετημένο ανάμεσα στην ζωή και το θάνατο, όπου προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο για τις επιθυμίες τους που δεν εκπληρώθηκαν ακόμα.
Πιστός τόσο ο ίδιος όσο και ο συν - σκηνοθέτης Θανάσης Γεωργίου στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση των παραστάσεων και όχι στην τέχνη της πολυτέλειας ο σκηνοθετης Φώτης Νικολάου μίλησε για τον τραγικό πολλές φορές παραλληλισμό ζωής και τέχνης: "Με αυτό το τραγικό συμβάν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε φτιάξει μια παράσταση, όπου υπάρχει ένας παραλληλισμός της ζωής μέσα από την τέχνη" δήλωσε ο Φ. Νικολάου.
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Θανάσης Γεωργίου μίλησε για την ερευνητική δουλειά της ομάδας, την δομή της παράστασης και την σημασία των συναντήσεων : "Είναι μια έρευνα που κάναμε πολλά χρόνια με την ομάδα. Πάντα μας απασχολούσαν οι συναντήσεις που έχουμε στην ζωή μας. Άλλωστε η χοροθεατρική δομή της παράστασης είναι ούτως ή άλλως ασαφής, οπότε το γεγονός ότι δεν γνωριζόμασταν εξ αρχής αποτέλεσε για μας το σημείο έναρξης για να προσεγγίσει ο ένας τον άλλον.Καταλάβαμε ότι οι συναντήσεις είτε με τον εαυτό μας, με αφορμή για παράδειγμα τραγικά γεγονότα, όπως αυτά που συνέβησαν χθες, είτε με άλλους ανθρώπους που τους έχουμε δίπλα μας ή που τους είχαμε κάποτε στην ζωή μας, γεννούν πάντα αναπάντητα ερωτηματικά. Και η δική μας παράσταση είναι βασισμένη στα ερωτήματα . Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στιγμή βρούμε απαντήσεις για κάτι στην ζωή μας δεν θα το κάνουμε ποτέ έργο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να προτείνουμε απαντήσεις στο κοινό. Ξεκινάμε από την βεβαιότητα ότι μόνο σίγουρο στην ζωή ενός ανθρώπου είναι ο θάνατος. Όπως είχε πει και η Πίνα Μπάους : "Η ουσία της ζωής είναι να συνεχίζει κανείς να επιθυμεί". Στην δική μας παράσταση υπάρχουν 25-26 σκηνές που τις αποκαλούμε συναντήσεις από τον έναν στον άλλον".
Νέα Θεατρική Στέγη για τον Θ.Ο.Κ.
Μετά από 40 χρόνια ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου κάνει μια νέα αρχή αποκτώντας το δικό του θεάτρο, στο οποίο θα στεγαστούν και τα γραφεία του οργανισμού. Υπάρχουν δυο σκηνές (540 θεατών) και η Πειραματική (200 θεατών) καθώς και χώρους για πρόβες, εστίαση, φιλοξενεία με πολύ καλή αρχιτεκτονική για την οποία έχει βραβευθεί ώς ενα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά θέατρα της Ευρώπης.