Pages

Με ματαιώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων στην Επίδαυρο σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ΣΣΕ απειλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Κρατικά Θέατρα

Σε κινητοποιήσεις  προχωρούν η Ομοσπονδία και τα Σωματεία Εργαζομένων  με στόχο την υπεράσπιση του θεσμού των Κρατικών Θεάτρων, μετά και από την  διαβούλευση των Διοικήσεων των Κρατικών Θεάτρων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών από την οποία δεν προέκυψε, όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους , καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα λειτουργίας των Κρατικών Σκηνών. 

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για οικονομικό και καλλιτεχνικό στραγγαλισμό του έργου των Κρατικών Θεάτρων που φτάνει ως την αδυναμία κάλυψης των βασικών οικονομικών τους αναγκών στους των εργαζομένων, γεγονός που διευκολύνει την εμπλοκή χορηγών και ευεργετών ανοίγοντας την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις και συρρικνώνοντας το καλλιτέχνικό τους έργο και την οικονομική τους ανεξαρτησία. 

"Η περιστολή της αποζημίωσης εκτός έδρας σε σημείο που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η έντονη φημολογία για συγχώνευση των οργανισμών και η ένταξη τους σε καθεστώς ΔΕΚΟ με τον Ν. 3899/10 ένα αποτέλεσμα φέρνουν. Μετατρέπουν το αγαθό του Πολιτισμού σε εμπορικό προϊόν και αφαιρούν από τον Ελληνικό λαό τη δυνατότητα πρόσβασης στο θεσμό των Κρατικών Θεάτρων.
Οι περιοδείες είναι η μοναδική δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ως Κρατικές Σκηνές και με το κοινό της περιφέρειας και να συμμετάσχουμε στα μεγάλα Φεστιβάλ αναδεικνύοντας τον Ελληνικό πολιτισμό. Οι περιοδείες είναι μέσα στους σκοπούς της ίδρυσης και της λειτουργίας των οργανισμών μας. Ο Ν. 3899/10 δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο χώρο της Τέχνης. Είναι πέραν των δυνατοτήτων μας να μετακινηθούμε μακριά από την μόνιμη κατοικία μας με δικά μας έξοδα.
Οι εργαζόμενοι στα Κρατικά θέατρα υφίστανται συνεχείς περικοπές δικαιωμάτων, απολύσεις, μειώσεις των αποδοχών.
Φτάνει πια ο εξευτελισμός!
Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις της ΣΣΕ, θα προχωρήσουμε σε ματαιώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων στην Επίδαυρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιφυλασσόμενοι και για τη χειμερινή περίοδο " αναφέρουν σε κοινό δελτίο τύπου οι Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος , το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. πάσης φύσεως Προσωπικού και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου απαιτώντας: 

  • Να εξαιρεθούν τα Κρατικά Θέατρα από το Ν. 3899/10 (να μην ενταχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ).
  • Να εφαρμοστούν οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων και
  • Να μην προχωρήσει η κατάργηση ή η συγχώνευση των οργανισμών των Κρατικών Θεάτρων.