Pages

"Καλοκαίρι στην Πόλη: Ο Πολιτισμός πάει στις πλατείες και στους δρόμους"

 Εκτός από τις πλατείες των αγανακτησμένων οι πλατείες αλλά και οι δρόμοι των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, καλούν τους πολίτες να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου της Αθήνας σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα και την Τεχνόπολη, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, που συνεχίζει από 30 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, ανανεωμένο και γεμάτο εκπλήξεις τις δράσεις του στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της προσπάθειας , όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Αντιπρόεδρος του ΠΟΔΑ, κ. Τέλης Σαμαντάς είναι να η δημιουργία σταθερών σημείων πολιτιστικών δράσεων ή "Πολιτιστικών Κέντρων" που θα συμβάλλουν στην σταδιακή αναβάθμιση των περιοχών , που σήμερα θεωρούνται περίπου "άβατα" για τους πολίτες, και στην επανακατοίκιση του αστικού χώρου. " Θεωρούμε πως το Δικαίωμα στην Πόλη συνδεέται άρρηκτα - μέσα από την επαναφορά της ψυχαγωγίας και της δημιουργίας σε όλες τις μορφές στο κέντρο της πόλης- με το δικαίωμα στον πολιτισμό ως αντίβαρο στην κοινωνική κρίση αλλά και στην έξαρση της βίας και των εγκληματικών συμπεριφορών ". Προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, όπως τόνισε ο κ. Σαμαντάς είναι αφενός η άμεση συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε οι εκδηλώσεις να αφήσουν "ίχνη" για να αναπτυχθούν με σκοπό την αναβάθμιση της κάθε περιοχής, και αφετέρου  η απόκτηση μιας μονιμότερης πολιτιστικής ταυτότητας, η οποία να γίνει γνωστή στους κατοίκους της.

Με την έντονη ενεργοποίηση των δυνάμεων του Δήμου και των Τοπικών Συλλογικοτήτων , τα Μουσικά Σύνολα, η Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων καθώς και άλλα εθελοντικά σχήματα εξορμούν από την Πλατεία Κλαθμώνος, με σκοπό να την μετατρέψουν σε μια πλατεία μουσικής, χορού και διασκέδασης, ως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου κάθε Παρασκευή θα δίνει συναυλία η Φιλαρμονική του Δήμου, τον Εθνικό Κήπο, όπου κάθε Κυριακή θα οργανώνονται διαδραστικά παιχνίδια για τα παιδιά και θα ακολουθούν συναυλίες της Φιλαρμονικής και τις Πλατείες Κοτζιά, Κεραμεικού, Κουμουνδούρου, Βικτωρίας, Κυψέλης, Εξαρχείων, Αγίου Παύλου κ.α.

"Όλη η Πόλη , όλη η μέρα , μια σκηνή"

Το σίκουελ του "Νο budget sorry", που ακολουθεί τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, επαναλαμβάνεται και φέτος, λόγω της οικονομικής κατάστασης και την μηδαμινής οικονομικής υποστήριξης, με το Φεστιβάλ να υλοποιείται με μηδενικό προϋπολογισμό και χάρη στην οικονομική και ηθική υποστήριξη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Και όλα αυτά την στιγμή που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας Helix κ. Χατζηπαππάς " φέτος είχαμε 300 προτάσεις για συμμετοχή από κάθε γωνιά του πλανήτη".
Παρόλα αυτά τόσο η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ όσο και το Θέατρο Δρόμου Helix δεν το βάζουν κάτω και υπόσχονται ένα φεστιβάλ με κεντρικό σύνθημα "Όλη η Πόλη, όλη η μέρα, μια σκηνή" που φέτος θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στην Πλατεία Κοτζιά, ενώ - όπως ήταν αναμενόμενο- εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν  στην Πλατεία Συντάγματος.

Για 5 μέρες (από το πρωί ως αργά το βράδυ), 60 ομάδες, πάνω από 400 καλλιτέχνες και πιο πολλές από 250 παραστάσεις θα "καταλάβουν" καλλιτεχνικά τους χώρους μέσα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη, περιλαμβάνοντας την Πλατεία Ομονοίας, την Ερμού, την Πλατεία Καπνικαρέας, την Πλατεία Μοναστηρακίου, την Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, την Αποστόλου Παύλου και τα γύρω Άλση, την Πλατεία Κουμουνδούρου, την Νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, το Πάρκο Ελευθερίας, την Καλών Τεχνών στην Πειραιώς, το Θέατρο Αλκμήνη και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κοτζιά στις 9.30 το βράδυ με την ομάδα Helix να παρουσιάζει την πρώτη της παράσταση από το 97  με τίτλο "Η Τρέλα της Ημέρας".

Οι φετινές συμμετοχές αγγίζουν τις 55 από την Ελλάδα και τις 7 από την Ισπανία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Βουλγαρία, το Μεξικό, την Τουρκία ( που έρχεται με έξοδα του Δήμου Σμύρνης) και την Κύπρο.

Η οργανωτική δομή του Φεστιβάλ παραμένει ίδια χωρίζοντας το σε δυο τμήμτα το Κεντρικό- όπου θα συμμετέχουν 17 ομάδες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό- και το Ελεύθερο  με απεριόριστες συμμετοχές. Για το Κεντρικό Τμήμα θα δοθούν τρία βραβεία (Συνολικής Πρότασης και Σύλληψης σε δημόσιο χώρο, Πρότασης και Πρωτοτυπίας για θέαμα σε δημόσιο χώρο και Βραβείο Μετάκλησης μιας Ελληνικής Ομάδας στο Montegranarro της Ιταλίας). Για το Ελεύθερο Τμήμα θα δοθούν δυο τιμητικές διακρίσεις, μια για ομάδα με επίσημη πρόσκληση σε Κεντρικό Φεστιβάλ του 2012 και μια για Μεμονωμένο Καλλιτέχνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για πρώτη χρονιά φέτος το "Art Market" που πραγματοποιείται με την στήριξη του Ιδρύματος Κακογιάννη, σε στόχο να αποτελέσει ένα μέσο προώθησης της δουλειάς των ομάδων και των καλλιτεχνών, στο πλαίσιο του οποίου ομάδες που συμμετέχουν ή δεν συμμετέχουν στο Φεστιβάλ θα μπορούν να εκθέσουν την δουλειά τους ζωντανά , με παραστάσεις, χάπενιγνκς, έντυπο υλικό, προγράμματα, βίντεο, εργαστήρια και διαλέξεις

Κάνοντας μια στάση στους άγνωστους θεατρίνους του δρόμου και σε μια διαφορετική ξεχασμένη Αθήνα το Φετινό Φεστιβάλ τιμά την μνήμη ενός κορυφαίου θεατρίνου του δρόμου και της δράσης και απόλυτου κλόουν , του Θανάση Βέγγου, μέσα από ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε δημόσιο χώρο, όπου θα προβληθούν οι ταινίες : "Η Μαγική Πόλη" του Νίκου Κούνδουρου, που είναι και η πρώτη ταινία του Θανάση Βέγγου, την μικρού μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Τζίμης ο Τίγρης", την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη "Συνοικία το Όνειρο" και τη ταινία "La Strada" του Φελίνι.

 Η Απονομή των Βραβείων θα γίνει στις 4 Ιουλίου, το μεσημέρι, στο Ίδρυμα Κακογιάννη ενώ το βράδυ στις Πλατείες Μοναστηρακίου και Κοτζιά θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.