Pages

Danny's Wake: Η βραβευμένη με Α βραβείο Fringe Festival Εδιμβούργου 1999 μαύρη κωμωδία του Jim Sweeney για πρώτη φορά στην Ελλάδα


To Danny's Wake είναι το πρώτο έργο που ο Sweeney έχει γράψει για το θέατρο
και .... θέτει το  ερώτημα: γιατί να μην το έχει κάνει νωρίτερα;
(The Independent)Το «Dannys Wake» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Άγγλου ηθοποιού και συγγραφέα Jim Sweeney και το οποίο έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1999. Το «Dannys Wake» είναι μια μαύρη κωμωδία και ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και μόνο για 10 παραστάσεις, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 στο Θέατρο Ακαδήμεια, (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 210-5125.600) σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Τάσου Αλατζά.

Ο Μπίλλυ είναι υδραυλικός. Ο Πάτρικ είναι καθηγητής. Ο Ντάννυ είναι....νεκρός.
Ο Μπίλλυ και ο Πάτρικ πρέπει να ξενυχτήσουν τον Ντάννυ όλο το βράδυ πριν την κηδεία του. Ήταν και οι τρεις οι καλύτεροι φίλοι μέχρι που τελείωσαν το σχολείο. Από τότε δεν έχουν ξανασυναντηθεί. Ο Πάτρικ παντρεύτηκε κι έφυγε. Ο Μπίλλυ παντρεύτηκε, χώρισε και έμεινε. Το μόνο που τους ενώνει είναι η παιδική τους ηλικία.
Κατά την διάρκεια της νύχτας οι δύο «φίλοι» θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν, θα ξεδιπλώσουν τις ζωές του, θα θυμηθούν τα παλιά, θα γελάσουν, θα πιούν, θα τσακωθούν. Οι παλιές πληγές θα ανοίξουν και οι ανησυχίες τους θα βγουν στο φως. Μέσα σε μια νύχτα θα δούμε την πραγματική τους ζωή, που έκρυβαν τόσα χρόνια.

Jim Sweeney - Συγγραφέας του «Dannys Wake»
Ο Michael James Dominic Sweeney γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1955 στο Μπόρμουθ της Αγγλίας. Γνωστός με το όνομα Jim Sweeney. Άγγλος ηθοποιός και κωμικός που έγινε γνωστός από τους αυτοσχεδιασμούς που εκτελούσε ως καλλιτεχνικό δίδυμο με τον Steve Steen.
Όταν ήταν 11 ετών μετακόμισε με τους γονείς και τα τρία αδέρφια του στο Λονδίνο. Άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το θέατρο, όταν φοιτούσε στο Chapman College, ένα καθολικό σχολείο αρρένων.
Την δεκαετία του 70’ ασχολήθηκε με θεατρικές παραγωγές και έκανε περιοδείες με τον συνεργάτη και φίλο του από το σχολείο Steen.
Η πρώτη τηλεοπτική δουλειά του ντουέτου με τον τίτλο: Μικρά Αρμαντίλο, προβλήθηκε από το Κανάλι 4 και ήταν μια κομεντί που απευθυνόταν σε παιδικό κοινό. Ακολούθησε μόνιμη συνεργασία στο σώου του Rory Bremner και το BBC, με το καλλιτεχνικό δίδυμο να παρουσιάζει κωμικά σκετς.
Το 1987 ενσάρκωσε τον Samuel Taylor Coleridge σε ένα επεισόδιο της σειράς Blackadder iii, με τον Steen στον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα.
Εμφανίστηκε σε πολλά διαφημιστικά σποτ και πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών έργων και φαρσοκωμωδιών, με γνωστότερο το Any Bloke, όπου και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης έκανε πολλές γκέστ εμφανίσεις σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Από το 1992 είναι μέλος της ομάδας Comedy Store's Players.
Εκτός από το βραβευμένο του έργο Dannys Wake (Ξενυχτώντας τον Ντάννυ)”, το οποίο μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο με τη μορφή σειράς, ο Sweeney έγραψε τα έργα: “Η άρρωστη διάβαση”, “Καμπίνα Πυρετού” και “Εγώ, εμού, εαυτού”.
Από το 1985 ο Sweeney πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός που το 2005 τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. Το 2008 η ασθένεια τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τιμητικά συνεχίζει να θεωρείται μέλος της ομάδας Comedy Store's Players. Σήμερα ζει μαζί με τη σύντροφό του και τις δυο του κόρες στο Wimbledon.

Ταυτότητα της παράστασης

Έργο: DANNYS  WAKE  (μαύρη κωμωδία)
Συγγραφέας: Jim Sweeney
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Τάσος Αλατζάς
Σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Καραμέρου
Ηθοποιοί: Μάνος Τριανταφυλλάκης (Μπίλλυ), Τάσος Αλατζάς (Πάτρικ)
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Χώρος: Θέατρο Ακαδήμεια, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος
(100 μ. από τη διασταύρωση Λεωφ.Αθηνών-Καβάλας με την Σπ. Πάτση)
Κρατήσεις: τηλ: 210-5125.600 (Ώρες ταμείου 10πμ-6μμ, Παρ.-Σάβ.10πμ-9.00μμ)
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15μμ (από Παρ. 18 Μαρτίου έως Σάβ. 16 Απριλίου)
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), ατέλειες
Θέσεις θεάτρου: 130
Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)