Για τα πεπραγμένα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια από το 2009 έως σήμερα, υπό την Καλλιτεχνική του Διεύθυνση μίλησε ο Σωτήρης Χατζάκης σε συνέντευξη τύπου, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομική πολιτική αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό και την έντονη παρουσία του θεάτρου στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αθήνα, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη φορά - από το 1995 που άλλαξε νομική μορφή το ΚΘΒΕ- που τα ίδια έσοδα του θεάτρου ( χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κρατικές επιχορηγήσεις) ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ, αγγίζοντας την περίοδο 2011-2012 τα 3.126.278,71 ευρώ.
Πενηνταέξι παραγωγές, εκ των οποίων 34 έργα ελληνικής δραματουργίας, σε 5 χειμερινές σκηνές και 1 θερινή, πλήρης δραστηριοποίηση των κεντρικών σκηνών που διαχειρίζεται το ΚΘΒΕ, προσέγγιση του νεανικού κοινού, ίδρυση του μουσικό-θεατρικού σχήματος "ΜΠΑΝΤΑΡΙΣΜΕΝΟΙ" και της σκηνής Νέο Υπερώο για παρουσίαση low budget παραστάσεων , πειραματικής φυσιογνωμίας, από το 2009 μέχρι σήμερα , υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σ. Χατζάκη, φέρνουν το ΚΘΒΕ στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζει αύξηση στις εισπράξεις της διαχειριστικής χρήσης 2010-2011 κατά 72%, αύξηση εσόδων κατά 12,4%, ταυτόχρονη μείωση της μισθοδοσίας κατά 18,3%, ενώ το 2012 η αύξηση στις εισπράξεις παρουσίασε άνοδο κατά 88,3%, εν σχέση με το 2009.
Επίσης με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, επιδιώχθηκε η διαρκής και έντονη παρουσία του Κ.Θ.Β.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ευρώπη και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα επανιδρύθηκε, ύστερα από 26 χρόνια παύσης της λειτουργίας του το Κλιμάκια Μακεδονίας - Θράκης και παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα τρεις παραγωγές σε 70 πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ δόθηκαν 66 παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 12.500 θεατές. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε η διεθνής παρουσία και δραστηριότητα του ΚΘΒΕ , μέσα από την εκλογή του ΚΘΒΕ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕ ( Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης) και την ενεργό συμμετοχή στα Προγράμματα "Οδυσσέας" και "Υγρά Σύνορα" ενώ ιδρύθηκε η σκηνή "Ανοιχτά Σύνορα" , η οποία φιλοξενεί βαλκανικές παραστάσεις.
Παράλληλα μεγάλη μεγάλη περιοδεία στα Βαλκάνια και τη Ρωσία πραγματοποιήθηκε με την παράσταση «Ντιμπούκ», ενώ προετοιμάζεται Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Διαγωνισμός Βαλκανικού Έργου. Επίσης, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης των θεάτρων της Ευρώπης έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2012. Στην Αθήνα, στα θέατρα «Ελληνικός Κόσμος» Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, «Ακροπόλ», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο BADMINTON παρουσιάζονται κάθε χρόνο παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. για το αθηναϊκό κοινό, ενώ αυτονόητη είναι η παρουσία του Κ.Θ.Β.Ε. στην επικράτεια με τις καλοκαιρινές του περιοδείες.
Τέλος ιδρύθηκε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» με παραστάσεις δωρεάν, στις οποίες οι θεατές αντί αντιτίμου προσφέρουν τρόφιμα διαρκείας για κέντρα και ιδρύματα που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ στα μέσα Ιουλίου 2012 ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Κ.Θ.Β.Ε. η μόνιμη Θερινή Σκηνή του, στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά σε συνεργασία με τον ομώνυμο Δήμο.Στον άξονα του ρεπερτορίου το ΚΘΒΕ ανέπτυξε μια σειρά δράσεων όπως το Θέατρο κατ' οίκων, το θέατρο στα καφέ της πόλης, του Χώρου Δράσης (Φεστιβάλ νεανικών ομάδων με παροχές και είσοδο δωρεάν), την πρωτοποριακή θεατρική δράση "Θα κάνω ό, τι μου καπνίσει" με στόχο την διακοπή του καπνίσματος, την συνεργασία με την οργάνωση Make a wish και την ποδηλατική οργάνωση Bike Respect καθώς και την συνεργασία με τα "Παιδιά εν δράσει" και "Σφήνα" , τα δωρεάν τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για εισαγωγικές εξετάσεις στις δραματικές σχολές της χώρας, την συνεργασία του χοροθεάτρου και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ με 5 μουσεία της πόλης, το Ζ του Βασίλη Βασιλικού, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους των πραγματικών περιστατικών και την δράση "Φό-ΡΑ" Φόβος - Ρατσισμός Στοπ. Το Κρατικό Θέατρο οργανώνει επίσης, Εκπαιδευτικά Προγράμματα που παρουσιάζονται δωρεάν σε σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα απεξάρτησης.