Τίτλοι τέλους σήμερα για τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο
Σε θάλασσα πένθους βύθισε την Ελλάδα ο τραγικός θάνατος του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού κινηματογράφου, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα", το απόγευμα της Τρίτης 24 Ιανουαρίου στην Δραπετσώνα, από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, δημοσία δαπάνη, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένεια του ζήτησε, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα, στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Χαρακτηρίστηκε ως "ποιητής" της 7ης τέχνης. Μέσα από ένα βλέμμα ποιητικό, πολιτικό, κοινωνικό μα κυρίως πολιτιστικό ένωσε την σιωπή των εικόνων με την ένταση των συναισθημάτων, δημιουργώντας ένα προσωπικό κινηματογραφικό σύμπαν, που μέσα του κλείστηκαν οι σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Έκανε νομικές σπουδές στοΠανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.
Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του,Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.
Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει "Το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους
ομοτέχνους του σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί
στην Τέχνη ερεθίσματα για να σκεφτεί και να νιώσει. Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της ζωής του,
την «Άλλη θάλασσα», αλλά ο Αγγελόπουλος μας ταξίδεψε ίσως όσο κανένας άλλος
Έλληνας σκηνοθέτης με το έργο του. Του οφείλουμε όλοι μας ένα τεράστιο
“ευχαριστώ”. Στην περίπτωσή του, η λέξη “αναντικατάστατος” αποκτά πραγματικό
περιεχόμενο».
Ως
ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού, το Υπουργείο
Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
καθιερώνουν Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο θα απονέμεται κάθε
Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.