Pages

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ DEUTSCH GRIECHISCHES THEATER KÖLN e. V. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ "EUREXIT" ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΦΡΥΝΙΧΟΥ



Το Θέατρο Τέχνης και το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας (DEUTSCH  GRIECHISCHES  THEATER  KÖLN  e. V.) συνεργάζονται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν για μία και μοναδική παράσταση, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στη σκηνή της Φρυνίχου, το έργο «Eurexit» του Κώστα Παπακωστόπουλου με ελληνικούς υπέρτιτλους, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη σεζόν στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας,. Τρεις Έλληνες και τρεις Γερμανοί ηθοποιοί επί σκηνής, αναζητούν το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτή, σε ένα έργο εμπνευσμένο από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 28 χρόνια δημιουργικής πορείας στην Κολωνία. Μετά την περυσινή επιτυχημένη παράστασή του «Ιφιγένεια», έρχεται και φέτος στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης, αυτή τη φορά με το «Eurexit», έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από την τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας/Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου Ρηνανίας - Βεστφαλίας της Γερμανίας και της Πόλης της Κολωνίας.

Το «Eurexit» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο «Πολυαγαπημένη Ύβρις» και θέμα την κρίση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.

Ο χορός στην αρχαία τραγωδία ως φωνή του λαού εκφράζει την κοινή γνώμη. Η φωνή όμως του χορού των λαών της Ενωμένης Ευρώπης σήμερα αποτελεί ένα συνονθύλευμα αντιφατικών και συγκεχυμένων τοποθετήσεων: «Έρχεται μετά το BREXIT το EUREXIT; Τέλειωσε η Ενωμένη Ευρώπη; Φταίνε οι πρόσφυγες; Φταίνε οι εθνικιστές Ούγγροι; Οι τεμπέληδες Νότιοι; Οι υπερόπτες Γερμανοί;»


Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που πιστεύουν ακόμα στα Ιδανικά της Ευρώπης. Στο «Eurexit» είναι ο χορός των αποφασισμένων Ευρωπαίων γυναικών που ονειρεύονται μια καλύτερη Ενωμένη Ευρώπη. Ανήσυχες για το αβέβαιο μέλλον της θα ταξιδέψουν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν, εκεί όπου ο θεϊκός ταύρος μετέφερε κάποτε την Ευρώπη, στη χώρα της γέννησης της Δημοκρατίας, την Ελλάδα. Εκεί στην Αγορά της Αθήνας θέλουν να ξανασυζητήσουν, να ξαναβρούν τις χαμένες αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, να ξαναχτίσουν το μέλλον της. Ο δρόμος τους όμως θυμίζει πιο πολύ ένα σουρεαλιστικό ταξίδι. Απροσδόκητες συναντήσεις τις περιμένουν, επώδυνες μνήμες και πρόσωπα του παρόντος τις τρομοκρατούν, αλλόκοτες μορφές και φαντάσματα τις γοητεύουν και τις πολιορκούν. Ο χορός των γυναικών βιώνει μια κωμικοτραγική Οδύσσεια, που στη διάρκειά της θα θέσει σε δοκιμασία και τελικά σε αμφισβήτηση τις κοινές αξίες και τα ιδεώδη τους.

Στο «Eurexit» ο Κώστας Παπακωστόπουλος συνθέτει φωνές Ευρωπαίων πολιτών - που συνέλεξε από συνεντεύξεις στην Κολωνία - videos, ποιητικά κείμενα και κείμενα δικά του με αποσπάσματα από την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου. Δημιουργεί έτσι μια Performance που συνδυάζει το Θέατρο, το φιλμ και τη μουσική και περιγράφει με αλληγορικό τρόπο την ευρωπαϊκή κρίση εστιάζοντας στον άνθρωπο, στις εμπειρίες του, τους φόβους και τις προσδοκίες του μακριά από την απρόσωπη καταγραφή της επίσημης Ιστορίας.

Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων διαφωνιών, αντιπαραθέσεων αλλά και αμφισβητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σκηνοθέτης αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις αιτίες των χαμένων οραμάτων της και θέτει εύστοχα τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Διαβάστε την συνέντευξη του Κώστα Παπακωστόπουλου στο Theater.View για τις Ικέτιδες εδώ:   https://theaterviewsite.blogspot.gr/2015/09/blog-post_29.html#more


Συντελεστές
Κείμενο, Σκηνοθεσία:                                                           Κώστας Παπακωστόπουλος

Σκηνικά, Κοστούμια:                                                           Ulrike Mitschke
Μουσική:                                                                               Herbert Mitschke
Βίντεο:                                                                                    Κώστας Παπακωστόπουλος
                                                                                                Herbert Mitschke
Φωτισμοί:                                                                              Julia Kaindl

Βοηθός Σκηνοθέτη:                                                              Αλέξια Κωστέα
Βοηθός Δραματουργού:                                                        Sabine Geicht
Γραφική επιμέλεια:                                                              Αντρέας Τσορτανίδης
Μετάφραση υπέρτιτλων:                                                     Αλέξιος Μάϊνας

Χορός των Γυναικών:                                                           Lisa Sophie Kusz
                                                                                                Stephanie Meisenzahl
                                                                                                Στέλλα Βαϊνόγλου
Ευρώπη                                                                                  Stephanie Meisenzahl
Αγανακτισμένος Πολίτης                                                     Αναστασία Αβενίδου
Πρόσφυγας                                                                            Βασίλης Ναλμπάντης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων                               Thomas Franke
Κασσάνδρα                                                                            Lisa Sophie Kusz


Φρυνίχου
Φρυνίχου 14, Πλάκα | τηλέφωνο ταμείου: 2103222464
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ώρα 21.15 | Διάρκεια 80 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων 15 € Γενική Είσοδος,10 € μειωμένο - φοιτητικό & 8 € ανέργων
προπώληση www.viva.gr