Pages

ΤΟ THEATER.VIEW ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ" ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ


Έναν κόσμο που ισορροπεί τρομακτικά ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και στην (αυτό)καταστροφική ορμή της εφηβείας, σκοτεινό και βίαιο, θανάσιμα επικίνδυνο μα και απόλυτα ελεύθερο, φέρνει στο φως το εμπρηστικό κείμενο της Σουδής συγγραφέως Anna Nygren,  "Ι die If you die" ("θα πεθάνω αν πεθάνεις"), που σε συνδυασμό με την εξαιρετικά εύρυθμη και δυναμική σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα και τις γεμάτες νεύρο ερμηνείες μιας ομάδας ταλαντούχων ηθοποιών που αποτελείται από τους Γιώργο Βουβάκη, Ορέστη Καρύδα, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, καταφέρνει να μας αρπάξει κυριολεκτικά απ' το γιακά δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ενστίκτων και παραισθήσεων που βάζει φωτιά στην παγερή αδιαφορία της κοινωνίας.

Μέσα από τις μικρές, "αόρατες" στιγμές τους οι τέσσερις ήρωες γίνονται μάρτυρες των πιο ενδόμυχων σκέψεων, φόβων και επιθυμιών τους που απειλούν την ίδια τους την ύπαρξη. Μέσα από αυτές ζουν και πεθαίνουν, γεννιούνται και σκοτώνονται, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει όσα ένιωσαν, όσα έζησαν, όσα πέρασαν, χωρίς ποτέ κανείς να ενδιαφερθεί για την ύπαρξη ή για την ανυπαρξία τους. Σαν σκιές που κυνηγούν σκιές. Σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, που "ζουν στα άκρα" και πειραματίζονται με τον έρωτα και το θάνατο. Παιχνίδια τους από πολύχρωμα τρολς, ξεφτισμένες μπάλες και στρουμφόσπιτα μέχρι αναπτήρες και όπλα. Θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους, όμως πυροβολούν ότι μπορεί να πετάξει γύρω τους, οτιδήποτε τους θυμίζει την φυλακή τους απ' την οποία προσπαθούν να αποδράσουν με οποιοδήποτε τρόπο, ζωντανοί ή νεκροί. 

Η Μόα, η Αβρίλια, ο Χάννες και ο Άντι, είναι οι τέσσερις ήρωες. Στέκι τους ένα δημόσιο κτίριο. Το σπίτι τους. Το "σπίτι των λαών" όπως λέει η Μόα. Φίλοι και εχθροί, στέκονται απέναντι στην κοινωνία αλλά και απέναντι ο ένας στον άλλον και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Αναζητούν εναγωνίως την ταυτότητα τους, επιζητούν να ανοίξουν πόρτες καλά κλεισμένες μέσα τους και γύρω τους. Παντού συναντούν την απόρριψη, την άρνηση της αδιαφορία, την ψυχρότητα. Όσο η παιδική τους ψυχή παγώνει, τόσο ο θυμός και το μίσος τους φουντώνουν και μη ξέροντας που να στραφούν, δρασκελίζουν τα όρια του κινδύνου σε μια ύστατη προσπάθεια λύτρωσης και "ελευθερίας". 
Με σύμμαχο την κίνηση που ακολουθεί όλες τις συναισθηματικές εντάσεις των ηθοποιών ώστε να αποδίδει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυσικότητα και αυθορμητισμό τα απότομα ξεσπάσματα της εφηβείας, υπό τους ήχους έντονης ποπ και ροκ μουσικής και τον φωτισμό να δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον μεταξύ ονείρου ή καλύτερα εφιάλτη και πραγματικότητας η παράσταση καταφέρνει να αναδείξει τα διαχρονικά προβλήματα της εφηβείας αλλά και της κάθε κοινωνίας που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο ίδιο της το σώμα, με μόνο θολό σημείο εκείνο της απόδοσης ορισμένων εκφράσεων που μένουν μετέωρες ανάμεσα στην αγγλική και την ελληνική αργκό αφήνοντας μας κάπως αμήχανους.

*Μετά την Αθήνα, η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη μόνο για 5 παραστάσεις ( 29 Μαρτίου 2017 - 2 Απριλίου 2017 ) και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – 7 και 8 Απριλίου – για να κλείσει το Φετσιβάλ Φιλίππων.


Χώρος Θέατρο (Πραβίου 6 Σπύρου Πάτση με Ορφέως, Στάση Μετρό Κεραμεικός,τηλέφωνο: 210-3426736)



Ημέρες Παραστάσεων: Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή ( από 6 Ιανουαρίου 2017 - 19 Φεβρουαρίου 2017)

Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 , Κυριακή στις 20:00                          

Τιμές Εισιτηρίων : 14€, 12€, 10€

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210-3426736

ΠροπώλησηViva.gr


Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά