Pages

ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΤΟΣΚΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ / WARM APPLAUSE FOR TOSKA IN HERODEON


Θερμό χειροκρότημα για την Τόσκα στο κατάμεστο Ηρώδειο, όπου δόθηκε χθες η επιτυχημένη πρεμιέρα της όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι Τόσκα από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα.

Η δημοφιλέστατη όπερα του Πουτσίνι, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή το 1942 με την Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο, είναι ένα έργο - αναφορά για τους φίλους της όπερας παγκοσμίως.
H υποβλητική μουσική του Πουτσίνι υπογραμμίζει τα παράφορα πάθη των ηρώων του, σε αυτό το εξαιρετικό δείγμα του βερισμού.
Ο Αργεντινός σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα, ο οποίος εκτός από την σκηνοθεσία υπέγραψε τα σκηνικά και κοστούμια, μας παρουσίασε μια Τόσκα συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπή στο πνεύμα του συνθέτη και στο ιστορικό πλαίσιο, στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Η παραγωγή αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Ηρώδειο. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας επιμελήθηκε η Κατερίνα Πετσατώδη.
Στο ρόλο της Φλόρια Τόσκα, η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου ερμήνευσε τον αρχετυπικό ρόλο με πάθος και συναίσθημα. Ο κορυφαίος μας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς στον ρόλο του Σκάρπια έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία, ενώ ο Ρομπέρτο Αρόνικα ήταν ένας υπέροχος Μάριο Καβαραντόσσι. Στους μικρότερους ρόλους θετικές εντυπώσεις άφησαν οι Μονωδοί της ΕΛΣ Πέτρος Μαγουλάς, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Δημήτρης Κασιούμης, Βαγγέλης Μανιάτης, Χρήστος Αμβράζης και Χριστίνα Ασημακοποπούλου.
Ο Λουκάς Καρυτινός διεύθυνε με ένταση και πάθος την Ορχήστρα, τους Μονωδούς, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Warm applause for Tosca in the crowded Herodeon (Odeon of Herodes Atticus), following the successful premiere of Giacomo Puccini's famous opera play, by Greek National Opera, as part of the Athens Festival, under the music direction of Lukas Karytinos and the direction, scenery and costumes of Hugo de Ana.

The famous opera of Puccini, which was first presented by the National Opera in 1942 with Maria Callas in the leading role, is an emblematic play for opera lovers worldwide.
The evocative music of Puccini highlights the fiercely passions of the heroes in this exquisite example of verism.
The Argentine director Hugo de Ana, who is also responsible for the sets and costumes, presented an exciting, dramatic and absolutely consistent  with the spirit of the composer and the historical context of libretto "Toska". This production premiered in the summer of 2012 in Herodeon. The direction was revived by Katerina Petsatodi.
In the role of Floria Tosca, the great Greek soprano Dimitra Theodosiou portrayed an archetypal role with passion and emotion. Our leading baritone Dimitris Platanias in the role of Scarpa gave an outstanding performance, while Roberto Aron was a wonderful Mario Kavarantossi. In the rest, positive were the impressions left from the performances of the soloist of the National Opera Petros Magoulas, Charalambos Alexandropoulos Dimitris Kasioumis Vangelis Maniatis Christos and Christina Amvrazis Asimakopopoulou.
Lukas Karytinos directed the orchestra, the soloists, the Choir and Children's Choir of the National Opera, with intensity and passion.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για το έργο:
Η Φλόρια Τόσκα μια ντίβα της όπερας, είναι μία γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο Βαρόνος Σκάρπια ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι ο οποίος οδηγείται στο θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Σε αυτό το οπερατικό θρίλερ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 1900 στην Ρώμη, τα παράφορα πάθη υπογραμμίζονται από την άκρως υποβλητική μουσική του Τζάκομο Πουτσίνι. Δίκαια μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1942 από την ΕΛΣ, με την 19χρονη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο και από τότε παρουσιάζεται πολύ συχνά μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού.

Ο Ρεαλισμός του Πουτσίνι
Στη διαδικασία της σύνθεσης της Τόσκας, η λέξη κλειδί για τον Πουτσίνι ήταν ο ρεαλισμός. Άλλωστε, η Τόσκα είναι το κατεξοχήν έργο, του κορυφαίου συνθέτη, που ευθυγραμμίζεται στα ιδεώδη του βερισμού - του Ιταλικού κινήματος του νατουραλισμού. Για τον Πουτσίνι ο ρεαλισμός έγκειται στην αγριότητα των καταστάσεων και των εντάσεων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και αποδίδεται από τη μουσική με τρόπο άμεσο, χωρίς αφύσικες ωραιοποιήσεις. Η επιθυμία του συνθέτη ήταν, το έργο να μην θυμίζει καθόλου όπερα. Για να το επιτύχει αυτό προχώρησε σε σοβαρές επεμβάσεις στο ποιητικό κείμενο, με στόχο την ανάπτυξη μιας διαρκούς σκηνικής δράσης. Σημασία για τον Πουτσίνι δεν είχαν μόνο τα συναισθήματα των χαρακτήρων του έργου, αλλά κυρίως τα όσα θα καλούνταν να πράξουν: οι κινήσεις του καταζητούμενου Αντζελόττι, η "ανάκριση" του Καβαραντόσσι από τη ζηλότυπη Τόσκα, η επιβλητική είσοδος του βαρόνου Σκάρπια στην Α' Πράξη, καθώς και η εντυπωσιακή κατάληξή της, η ανάκριση της Τόσκας από τον Σκάρπια και ο βασανισμός του Καβαραντόσσι στη Β' Πράξη, η σκηνή του ωμού ερωτικού εκβιασμού και ο φόνος του Σκάρπια από την Τόσκα, η περιγραφή της σκηνής από την ηρωίδα, η εκτέλεση του Καβαραντόσσι και η αυτοκτονία της Τόσκας στη Γ' Πράξη.
Η αφηγηματική πλοκή της Τόσκας συμπεριλαμβάνει μια σειρά από ανθρώπινα θεμελιώδη ζητήματα: τον έρωτα, τη ζήλεια, τη διεστραμμένη λαγνεία, την πίστη στη φιλία. Και παρά το γεγονός ότι ο θάνατος σφραγίζει το έργο, εντούτοις η ουσία της πλοκής του έργου είναι ο αβίωτος διχασμός της ηρωίδας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό δίλημμα.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τόσκα παραμένει  μέχρι σήμερα μία από τις δημοφιλέστερες όπερες, είναι τα χαρακτηριστικά της κεντρικής ηρωίδας. Η Τόσκα αποτελεί το πρότυπο της οπερικής ντίβας, τόσο με το τραγούδι όσο και με τη συμπεριφορά της. Όλοι της οι χειρισμοί και τα συναισθήματα στοιχειοθετούν το κατεξοχήν οπερικό στερεότυπο της ματαιόδοξης λυρικής τραγουδίστριας, παραδομένης στα δυνατά της ένστικτα. Πρωταγωνιστεί, είτε βρίσκεται πάνω στη σκηνή είτε πίσω από αυτή.


Επόμενες παραστάσεις: Τρίτη 16, Τετάρτη 17, και Πέμπτη 18 Ιουνίου.
Εισιτήρια προπωλούνται στα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια, τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και το www.greekfestival.gr

Τζάκομο Πουτσίνι [1858-1924]
Τόσκα
Όπερα σε τρεις πράξεις
Ποιητικό κείμενο Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Βικτοριέν Σαρντού

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Ούγκο ντε Άνα
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Κατερίνα Πετσατώδη
Σχεδιασμός προβολών: Ideogamma S.R.L. - Σέρτζιο Μετάλλι
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Μάτα Κατσούλη

Φλόρια Τόσκα:
Δήμητρα Θεοδοσίου (14, 17/6)

Τσέλια Κοστέα (16, 18/6)
Μάριο Καβαραντόσσι: 
Ρομπέρτο Αρόνικα (14, 17/6)

Ρούντυ Πάρκ (16, 18/6)
Βαρόνος Σκάρπια:
Δημήτρης Πλατανιάς (14, 16, 18/6)

Φρανσέσκο Λαντόλφι (17/6)
Τσέζαρε Αντζελόττι:
Πέτρος Μαγουλάς
Νεωκόρος:
Δημήτρης Κασιούμης 
Σαρρόνε:
Βαγγέλης Μανιάτης
Βοσκός:
Χριστίνα Ασημακοπούλου
Δεσμοφύλακας:
Χρήστος Αμβράζης
Σπολέττα:
Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Τρίτη με Κυριακή 09.00–21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100 - Ομαδικές Κρατήσεις 210 3711 342
Εκδοτήρια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, Πανεπιστημίου 39, 105 64 Αθήνα
Δευτέρα-Παρασκευή 09.00–17.00, Σάββατο 09.00–15.00 / Τηλ. 210 3272 000
Ηλεκτρονική προπώληση:  www.greekfestival.gr & www.nationalopera.gr

Τιμές εισιτηρίων: ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ €25 / ΖΩΝΗ Γ’ €45 / ΖΩΝΗ Β’ €55 / ΖΩΝΗ Α’ €60 /
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Β’ & Δ’ €85 / ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Γ’ €100 /
Φοιτητικό & παιδικό €15