Pages

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΘΟΣ/PATHOS ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

Πάθος / Pathos. Μια βραδιά για το ερωτικό πάθος, αφιερωμένη στο  Κλασικό Γαλλικό Θέατρο, με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, στο πλαίσιο των παραστάσεων του Υπογείου με θεματική "Ο θάνατος της αθωότητας/ Γάλλοι συγγραφείς μιλούν για τον έρωτα". Αποσπάσματα, σε μορφή αναλογίου, από κορυφαία κλασικά γαλλικά θεατρικά έργα με κύριο άξονα το ερωτικό πάθος. Διαβάζουν (αλφαβητικά): Κάτια Γέρου, Χρήστος Λούλης, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρένη Πιττακή, Αιμίλιος Χειλάκης και από τη Γαλλία η προσκεκλημένη Marie – Armelle Deguy. Ενδιάμεσα, παρουσιάζονται επί σκηνής, σπουδαία έργα της γαλλικής δραματουργίας από τους μαθητές και απόφοιτους της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης, σε σκηνοθετική επιμέλεια Θεοδώρας Καπράλου. 

Στις 16 Φεβρουαρίου το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζουν το «Πάθος / Pathos», στη σκηνή του Υπογείου. Μια βραδιά αφιερωμένη στο ερωτικό πάθος με κλασικά έργα της γαλλικής δραματουργίας, που αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη παρουσιάζει τη σχέση του Κάρολου Κουν με το Γαλλικό Θέατρο. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα το δεύτερο μέρος, όπου σε μορφή αναλογίου θα διαβάσουν αποσπάσματα από κορυφαία κλασικά γαλλικά θεατρικά έργα με κύριο άξονα το ερωτικό πάθος οι Κάτια Γέρου, Χρήστος Λούλης, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρένη Πιττακή, Αιμίλιος Χειλάκης και  η προσκεκλημένη του Θεάτρου Τέχνης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, γαλλίδα ηθοποιός Marie-Armelle Deguy. Ενδιάμεσα, παρουσιάζονται επί σκηνής, από τους μαθητές και απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης σπουδαία έργα της γαλλικής δραματουργίας σε σκηνοθετική επιμέλεια της Θεοδώρας Καπράλου, επιλογή κειμένων της Έλενας Τριανταφυλλοπούλου και ζωντανή μουσική του Κωνσταντίνου Ευστρατίου. Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Γιάννης Δαμάλας, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Δομνίκη Μητροπούλου, Ιωάννα Μπιτούνη, Κωνσταντίνος Σιλβέστρος και Μαρία Τζάνη.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
Ώρα Έναρξης 19.30 / Γενική Είσοδος 6 €


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:


Το Νησί των Σκλάβων, Πιερ Ντε Μαριβώ

«Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ, το ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725 και σήμερα μοιάζει πιό επίκαιρο από ποτέ, ανεβαίνει από τις 31 Ιανουαρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Μαριάννας Κάλμπαρη.
 Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ΄ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους της Αθήνας. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος»προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα. ‘Ομως ποιά είναι τα όρια σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Και αν εύκολα μαθαίνει κανείς τι σημαίνει σκλαβιά, πόσο εύκολο είναι να μάθει κανείς τι σημαίνει ελευθερία;
 Η παράσταση ανεβαίνει με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, το οποίο  στηρίζει τη δεύτερη περίοδο της σεζόν του Υπογείου, αφιερωμένη στους Γάλλους συγγραφείς.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική Επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου, Ιωάννα Μπιτούνη
Video Trailer: Διαμαντής Καραναστάσης
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
ΠαίζουνΝίκος Αλεξίου, Βίκυ Βολιώτη, Ιωάννα Παππά, Αινείας Τσαμάτης, Κωνσταντίνος Ευστρατίου.
Πρεμιέρα Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015
Σάββατο 31 Ιανουαρίου – Κυριακή 5 Απριλίου 2015
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο 9.15 μ.μ.
Κυριακή 8.00 μ.μ.
Πέμπτη: Γενική Είσοδος 10€

Η ΛΙΛΑ ΛΕΕΙ, Σιμώ

Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους
Μια άκρως τολμηρή, ποιητική ιστορία για την απώλεια της αθωότητας σε μια διεφθαρμένη εποχή. Τη δική μας.
Ο Σιμώ, γεννιέται στη Γαλλία από άραβες γονείς και μεγαλώνει στο γκέτο ενός παρισινού προαστίου. Δεν έχει δουλειά, λεφτά, όνειρα. Καμμία ελπίδα και καμμία προοπτική. Ώσπου γνωρίζει τη Λίλα, ένα πανέμορφο πλάσμα με αγγελικό πρόσωπο αλλά γλώσσα τόσο χυδαία “που νόμιζες πως οι λέξεις θα πλήγωναν τα χείλη της» .Κι όμως η Λίλα, λέει τα πιό ακραία πράγματα απλά, απαλά «σαν αναγγελίες πτήσεων που δε θα προσγειωθούν ποτέ». Κι αυτό την κάνει μοναδική. Μαζί της οΣιμώ, βρίσκει επιτέλους νόημα στην άθλια ζωή του: γράφει μια ιστορία. Και η ιστορία αυτή, δεν είναι παρά όλα όσα του περιγράφει η Λίλα και τον τρελαίνουν: οι ερωτικές εμπειρίες της με άλλους άντρες, οι φαντασιώσεις της, η εμμονή της με το σεξ. Ο Σιμώ, όλο και πιό βαθιά ερωτευμένος, δε μπορεί να φανταστεί πόσο βίαια και αναπάντεχα θα τελειώσει η ιστορία του.
Το ποιητικό, σχεδόν πορνογραφικό αλλά και γεμάτο χιούμορ κείμενο του Σιμώ, παρουσιάστηκε στα γαλλικά γράμματα το 1996 δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση. Ακόμα και ο εκδοτικός οίκος που το παρουσίασε, καταθέτει τις αμφιβολίες του σε σχέση με την πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα. Πρόκειται όντως για κάποιον άγνωστο συγγραφέα ή πίσω από το ψευδώνυμο «Σιμώ» κρύβεται ένας καθιερωμένος δημιουργός; Το ερώτημα μένει αναπάντητο μέχρι σήμερα. To διήγημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2004 σε σκηνοθεσία Ziad Doueiri. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο θέατρο.
Μετάφραση – Διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου & Μαριάννα Κάλμπαρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική επιμέλεια:  Γιάννης Σορώτος
Φωτισμοί:  Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου -Τετάρτη 8 Απριλίου 2015
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα-Τρίτη 9.15 μ.μ. Τετάρτη 8.00 μ.μ.
Δευτέρα: Γενική Είσοδος 10€

ΦΡΥΝΙΧΟΥ


ΙΜΜΑΝΟΥΕΛ ΚΑΝΤ, Τόμας Μπέρνχαρντ

Ένα ποιητικό έργο, που μιλάει με πικρό χιούμορ για την πνευματική τύφλωση που χαρακτηρίζει την εποχή μας.Ο μέγιστος Γερμανός διαφωτιστής του 18ου αιώνα ταξιδεύει με ένα υπερωκεάνιο προς την Νέα Υόρκη, στη δική μας σύγχρονη εποχή. Πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας κι ελπίζει ταυτοχρόνως, πως οι γιατροί της Αμερικής θα θεραπεύσουν το γλαύκωμα από το οποίο πάσχει. Ο Μπέρνχαρντ φαίνεται να λέει πως η φιλοσοφία αρρωσταίνει τους ανθρώπους αντί να τους γιατρεύει, θρηνώντας σαρκαστικά για την αντιπνευματική εποχή μας, που μοιάζει να τελειώνει.Η περίπτωση του τυφλωμένου φιλοσόφου γίνεται η αφορμή για να γελάσουμε με την κατάθλιψή μας, για να αποτρέψουμε τον μαρασμό μας.
Ο Γιάννος Περλέγκας πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο Θέατρο Τέχνης.
Στο ρόλο του Immanuel Kant, ο Μάκης Παπαδημητρίου.
Μετάφραση: Γιάννος Περλέγκας & Ισμήνη Θεοδωροπούλου
Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά–κοστούμια-κούκλες: Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Παίζουν : Γιάννης Καπελέρης, Σύρμω Κεκέ, Κατερίνα Λυπηρίδου, Χρήστος Μαλάκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος
Πρεμιέρα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου – Κυριακή 5 Απριλίου 2015
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, 8.00 μ.μ., Πέμπτη, 8.30 μ.μ.
Σάββατο-Κυριακή 6.00 μ.μ.
Πέμπτη: Γενική Είσοδος 10 Ευρώ


ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της Λένας Κιτσοπούλου

Η Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει μετά το ‘Χαίρε Νύμφη’στη σκηνή της Φρυνίχου, με μια παράσταση-έκπληξη.
Τίτλος παράστασης: Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζείς. 
διαβάστε περισσότερα για το έργο στην ιστοσελίδα μας: http://theaterviewsite.blogspot.com/2015/02/blog-post_45.html