Pages

ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΜΠΕΘ


Στην κατάμεστη αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2014, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου. Η συναρπαστική όπερα με μπαλέτο Μάκμπεθ του Τζουζέππε Βέρντι που παρουσιάστηκε με την συμμετοχή του συνόλου των καλλιτεχνικών σωμάτων της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι, απέσπασε θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο σκηνοθέτης Λορέντζο Μαριάνι εστίασε στον τρόπο σκέψης των δύο ηρώων - του στρατηγού Μάκμπεθ και της Λαίδης Μάκμπεθ, δύο αδίστακτων χαρακτήρων, που μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να αναρριχηθούν στο θρόνο της Σκωτίας- και οπτικοποίησε την αντίδραση στο συναίσθημα του φόβου. Το σκηνικό του Μαουρίτσιο Μπαλό απέδωσε ένα no mans land – ένα τόπο στο πουθενά, μια «απεικόνιση» των σκοτεινών σημείων του μυαλού μας. Τα κοστούμια της Σίλβια Αϋμονίνο και οι φωτισμοί του Λίνους Φέλμπομ συμπλήρωσαν το σκοτεινό περιβάλλον όπου το συναίσθημα του φόβου και η εικόνα του αίματος κυριαρχούσε.
Η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του οργανισμού Μύρωνα Μιχαηλίδη, απέδωσε με σφρίγος τη μεγάλης δύναμης έντονα δραματική μουσική του Βέρντι, ενώ η Χορωδία της ΕΛΣ (διεύθυνση Αγαθάγγελος Γεωργακάτος) ερμήνευσε υποδειγματικά τα σπουδαία χορωδιακά μέρη του έργου.
Οι διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνες μονωδοί Δημήτρης Τηλιακός και Δήμητρα Θεοδοσίου στους βασικούς ρόλους, αλλά και οι Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Αντωνία Καλογήρου, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Διονύσης Τσαντίνης, εντυπωσίασαν με τις σκηνικές και φωνητικές τους ικανότητες και απέσπασαν πολλά μπράβο και θερμά χειροκροτήματα από το κοινό.
Συμμετείχε το Μπαλέτο της ΕΛΣ σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα.

Ε