Pages

Καταχειροκροτήθηκε η Μήδεια στην πρεμιέρα των φετινών Επιδαυρίων


Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε τα φετινά Επιδαύρια η ανδρική "Μήδεια"του Σπύρου Ευαγγελάτου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη. Περισσότεροι από 12.500 θεατές χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την τραγωδία του Ευριπίδη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο κατά την πρεμιέρα της παράστασης στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.



Το κοινό παρακολούθησε τον Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο της ομώνυμης ηρωίδας, που με τον πιο σκληρό τρόπο αποφασίζει να εκδικηθεί τον άντρα που την εγκατέλειψε, τον Ιάσονα. Στην αποκλειστικά ανδρική διανομή, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ενσάρκωσε τον Ιάσονα, ο Τάσος Νούσιας τον Κρέοντα και ο Μάνος Βακούσης την Τροφό, πλαισιωμένοι από έναν συγκλονιστικό 12μελή χορό.

Στις δύο παραστάσεις της «Μήδειας» παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Στρατούλης, οι ακαδημαϊκοί, Κική Δημουλά,  Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Γιάννης Παρμακέλης και Δημήτρης Τριχόπουλος, ο πρόεδρος του Ε.Φ. Γιώργος Λούκος, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, καθώς και πλήθος καλλιτεχνών, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, η Χρυσούλα Διαβάτη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Φαίη Ξυλά, ο Αλέξανδρος Ρήγας, η Μαρία Σολωμού, κ.α.

Μετά το τέλος της παράστασης ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα: 

«Ένα εγχείρημα που πέτυχε. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Συγχαρητήρια στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, στις ανεπανάληπτες ερμηνείες του Γιώργου Κιμούλη και των υπολοίπων ηθοποιών, στην πολύ αξιόλογη δουλειά που έκανε με τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, με τον οποίο μας συνδέει μακρά φιλία, στην έξοχη μετάφραση του Κώστα Γεωργουσόπουλου, στην θαυμάσια μουσική σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου...

Από τη στιγμή όμως που βρισκόμαστε και εμείς- η νέα πολιτική ηγεσία- στη δική μας αφετηρία, θα θέλαμε να σφίξουμε το χέρι σε όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού που σε αυτό το δύσκολο, αλλά τόσο κρίσιμο καλοκαίρι δείχνουν ποια είναι η Ελλάδα του Πολιτισμού στους εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που θα έρθουν αλλά και σε όλους εμάς… Και θυμίζουν, ότι αυτή η Ελλάδα του πολιτισμού έρχεται από πολύ μακριά και το πεπρωμένο της είναι να βαδίσει πολύ μακριά ακόμη. Είναι η Ελλάδα που δεν ηττάται. Η Ελλάδα που δεν κάμπτεται από τις δυσκολίες, η Ελλάδα που ξαναστέκεται στα πόδια της, βρίσκει το κουράγιο να αγωνίζεται και να νικά.»
Η παράσταση «Μήδεια» θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αττική: Ηλιούπολη (Δευτέρα 8 Ιουλίου), Βύρωνας (Τετάρτη 10 Ιουλίου), Αττικό Άλσος (Πέμπτη 11 Ιουλίου), Σαλαμίνα (Παρασκευή 12 Ιουλίου) και Λαύριο (Σάββατο 13 Ιουλίου).


Περισσότερες Φωτογραφίες από την πρεμιέρα:



Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Παραγωγός: Kώστας Μπάλλας  Σύμπραξη: Θεοφάνης Γ. Κιρκινέζος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Αναστασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαντζουράνη 

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου.

Κορυφαίοι- Χορός:  Τάσος Αλατζάς, Νίκος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Καραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφίδας.