Pages

"Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια" δήλωσε ο Αν. Υπουργός ΠΑΙΠΘΑ κ/ Κώστας Τζαβάρας



Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που δημιουργήθηκαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό , όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του έργου "Corpus Christi", ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας καταδίκασε με δήλωση του τα χθεσινά επεισόδια, τα οποία χαρακτήρισε θλιβερά. 

« Η τέχνη και ο πολιτισμός  υπόκεινται στους  δικούς τους κανόνες. Πρωτίστως στην ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον έχει και εκφράζει διαφορετική γνώμη ή άποψη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας-όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Τζαβάρας.

Η "ιερή" αγανάκτηση και διαμαρτυρία ενός οργισμένου πλήθους περίπου 200 πολιτών, ανάμεσα τους και βουλευτές της "Χρυσής Αυγής", ήταν αρκετή για την πρόκληση επεισοδίων, για να ακουστούν χυδαίες-ρατσιστικού και ομοφοβικού περιεχομένου- εκφράσεις και να απαθανατιστούν από το φακό ενέργειες, οι οποίες γεννούν πολλά ερωτήματα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Γεωργίας Μπόχτη για τον Αθήνα 9.84, που ακολουθεί:

"Θεωρούν το περιεχόμενο του έργου βλάσφημο και απειλούν με νέα συγκέντρωση απόψε στις 8μμ. Σημειώνεται ότι, δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα (την περασμένη Πέμπτη και χθες) απορρίφθηκε από το δικαστήριο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Χθες, μετά τις έξι το απόγευμα, έξω από τον Πολυχώρο «Χυτήριο» άρχισαν να συγκεντρώνεται κόσμος με στόχο να αποτρέψει το θίασο στο ανέβασμα της παράστασης.
Ανάμεσα στο πλήθος και βουλευτές της «Χρυσής Αυγής»: Ηλίας ΠαναγιώταροςΓιώργος Γερμενής και Χρήστος Παππάς, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από το ΑΤ Ομόνοιας καθώς χθες το βράδυ απέσπασε από αστυνομικούς άτομο το οποίο προσήγαγαν σε κλούβα των ΜΑΤ. Σύμφωνα με την αστυνομία ο βουλευτής δεν συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου καθώς το αδίκημα στο οποίο υπέπεσε είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα.
Λίγο μετά τις 7μμ κι ενώ έξω από το Θέατρο είχαν ήδη παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισβάλλουν στον Πολυχώρο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθήσουν μέχρι και δύο στενά πιο κάτω.
Από το ύψος της οδού Πειραιώς έως και την Κωνσταντινουπόλεως είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Ιεράς Οδού. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους περαστικούς να επιδεικνύουν αστυνομική ταυτότητα.
Με ελληνικές σημαίες και εικόνες στα χέρια, οι συγκεντρωμένοι σε ένα εθνικο-θρησκευτικό παραλήρημα, ψέλνοντας ψαλμωδίες και τον εθνικό ύμνο, φώναζαν συνθήματα κατά των συντελεστών της παράστασης, των ομοφιλόφυλων «διανθισμένα» με χυδαία φρασεολογία.
Οι πιο θερμόαιμοι έσκισαν τις αφίσες της παράστασης, έσπασαν την κλειδαριά της κεντρικής εισόδου του Θεάτρου ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και την έξοδο. Πληροφορίες που αναρτήθηκαν στο Twitter, αλλά και φημών που ακούγονταν κατά μήκος της Ιεράς Οδού, συνέκλιναν στο γεγονός ότι, ξυλοκοπήθηκε δημοσιογράφος της «Lifo», στην προσπάθειά του να βιντεοσκοπήσει εκείνους που έσκιζαν τις αφίσες.
Ο θίασος μέχρι την τελευταία στιγμή έδειχνε αποφασισμένος να ανεβάσει την παράσταση.
Κι ενώ στις κάμερες και τα κασετόφωνα των δημοσιογράφων έχουν καταγραφεί εικόνες βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», τον Ηλία Παναγιώταρο να εξαπολύει «σκληρές» ύβρεις κατά των ηθοποιών, τον Χρήστο Παππά να απομακρύνει προσαχθέντα μέσα από τα χέρια αστυνομικών που τον οδηγούσαν στην κλούβα, τα μεσάνυχτα πια, αποφάσισαν να αποχωρήσουν καταχειροκροτούμενοι και οι τελευταίοι 50 πολίτες που είχαν μείνει έξω από το Θέατρο.
Στο άκουσμα των επεισοδίων, στο «Χυτήριο» έφτασαν άμεσα και οι βουλευτές Μαρία Ρεπούση, Νίκος Μπίστης, Πέτρος Τατσόπουλος και Βασιλική Κατριβάνου, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε όσα συνέβαιναν.

Η Υβόννη Κλάπα και ο Δημήτρης Φανός κατέγραφαν στον αέρα του Αθήνα 9.84 λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβαιναν στο «Χυτήριο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΕΗ

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια, καταδικάζει «οποιεσδήποτε ενέργειες που θίγουν, προσβάλλουν, απειλούν και στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας στην τέχνη».

«Η ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.