Pages

Ανακοινώθηκαν οι Επιχορηγήσεις του Ελεύθερου Θεάτρου



Με γνώμονα το δεσμευτικό ποσό των 2.000.000 ευρώ το οποίο είχε στη διάθεσή της καθώς και την δηλωμένη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού να ενισχυθούν οι νέες θεατρικές ομάδες και δυνάμεις του τόπου , η Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΠΟΤ, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι , στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, τις επιχορηγήσεις του Ελεύθερου Θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2011-12 


Έχοντας να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα χρονοβόρο και πολύπλοκο- σε σχέση με το παρελθόν- πιλοτικό Πρόγραμμα Υποστήριξης της Θεατρικής Τέχνης, η επταμελής επιτροπή κατέληξε ολοκλήρωσε το έργο της, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011, με εβδομαδιαίες συνεδριάσεις ακόμα και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα μέλη της Επιτροπής , τα οποία προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, εργάστηκαν αμισθί εξασφαλίζοντας την απόλυτη σύμπλευση ως προς τις επιλογές και την αντίληψη για μια πολιτιστική πολιτική για το θέατρο.
Παρά το ότι ήταν αναγκασμένη να κινηθεί ανάμεσα σε μια αντικειμενική , χρονοβόρα και δεσμευτική μοριοδότηση των αιτήσεων και σε μια νέα θεατρική πολιτική , οι επιλογές χαρακτηρίστηκαν από αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού των 2.000.000  που είχε στην διάθεσή της και το οποίο είναι γεγονός, ότι δυσκόλεψε κατά πολύ το έργο της καθώς το Πρόγραμμα θα ήταν πολύ καλύτερα εφαρμόσιμο υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τις χρηματικές βάσεις - σε σχέση με τις προβλεπόμενες από το Πρόγραμμα- σε όλες τις κατηγορίες σχημάτων, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα σχημάτων που είχαν , λόγω μοριοδότησης, αφενός προκριθεί και αφετέρου συνέχιζαν να είναι ενεργά παρά την μη επιχορήγηση τους την προηγούμενη θεατρική περίοδο.
Βαρύνοντα ρόλο στην μοριοδότηση και την τελική κρίση των μελών της έπαιξαν παράγοντες, όπως η σαφήνεια στη διατύπωση ενός καλλιτεχνικού σκεπτικού στον προγραμματισμό θιάσων ρεπερτορίου,  η ενεργός παρουσία υπεύθυνου δραματολογίου, η σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ομάδων αλλά και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους αλλά και η επιδεικνυόμενη κοινωνική ευαισθησία που καταγράφεται με συγκεκριμένα μέτρα που ευνοούν κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.
Τέλος, η Επιτροπή έκρινε με ιδιαίτερη ευαισθησία τις μεμονωμένες αιτήσεις για "παιδικό θέατρο" αλλά και "εφηβικό θέατρο" προκρίνοντας, λόγω και του περιορισμένου κονδυλίου, μόνον τέσσερις από αυτές, επιλέγοντας να ενισχύσει δύο παλαιότερα και δύο νεότερα σχήματα αλλά και πιστεύοντας ότι το είδος αυτό θεάτρου θα πρέπει όχι μόνο να τύχει ειδικής προσοχής αλλά και να επιχορηγείται από ειδικό, ανεξάρτητο λογαριασμό.

Αναλυτικά τα Στατικά Στοιχεία έχουν ως εξής:

Η Επιτροπή διέθεσε το συνολικό ποσόν των 2.015.000 ευρώ σε εξήντα επτά (67) θιάσους ή ομάδες για την παραγωγή ογδόντα εννέα (89) παραστάσεων. Αίτηση για επιχορήγηση έκαναν εκατόν πενήντα πέντε θίασοι  (155) για την παραγωγή διακοσίων σαράντα δύο (242) παραστάσεων τις οποίες η Επιτροπή εξέτασε μία προς μία. 

Για την Υποστήριξη Παραγωγής Προγράμματος ( 3-5 παραστάσεις) δόθηκαν συνολικά 750.000 ευρώ, εκ των οποίων : Η Νέα Σκηνή Τέχνης (Θέατρο του Ν. Κόσμου), του Β. Θεοδωρόπουλου έλαβε το ποσό των 95.000 ευρώ, Η Ανοιχτή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, 70.000 ευρώ, η Εταιρεία Θεάτρου Δόλιχος του Δημήτρη Τάρλοου, το ποσό των 50.000 ευρώ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Χώρος, στην Θεσσαλονίκη, 50.000 ευρώ, η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη, στα Χανιά 50.000 ευρώ, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία "Τέχνη", στην Θεσσαλονική, 50.000 ευρώ, το Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου" στην Θεσ/νίκη, 50.000 ευρώ. 
Από 30.000 ευρώ έλαβαν : η Θεατρική Αστική Εταιρία Πράξη, του Βασίλειου Πουλαντζά, ο Θεάτρικός Οργανισμός Νέος Λόγος, του Φώτη Μακρή, η Λυκόφως Αστική ΜΚΕ, του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, η Ομάδα Νάμα, η Αστική ΜΚΕ Angelus Novus, στην Θεσ/νίκη , η Εταιρία Θεάτρου Άσκηση, η Ελληνική Εταιρεία Θεάτρου του Κωνσταντίνου Καπελώνη, η Καλλιτεχνική Εταιρία Αξάνα (Το Τρένο στο Ρουφ) και ο Θεατρικός Οργανισμός Συν Επί, του Άκη Βλουτή. 
Τέλος από 20.000 πήραν η ΑΣΙΠΚΑ του Δ. Μπίτου, στην Λάρισα και η  ΜΚΕ "Άλλη Πλευρά" της Μίνας Χειμωνά. 

Για την Κατηγορία Σχήματος: 1-5 χρόνια, το ποσό των 30.000 πήραν οι Εταιρία Θεάτρου Sforaris, η  Nova Melancholia & Ομάδα Mag και ο Θίασος Κανιγκούντα.  Το ποσό των 25.000 ευρώ πήγε στο Πρόχειρο Θέατρο Αργολίδα, την Θεατρική Ομάδα "Σημείο Μηδέν", την Εταιρία Θεάτρου Pequod, την Αστική ΜΚΕ "Νότιο Σέλας", την Καλλιτεχνική Εταιρία Terra Incognita και την ομάδα Mkultra. Ενώ τα ποσό των 20.000 πήραν οι : Gaff (Σοφία Καραγιάννη), Bijoux de Kant (Κωνσταντίνος Δαλακούρας), Πολυπλάνητη (Γιολάντα Μαρκοπούλου) και Θεατρική Ομάδα Όριο (Δήμητρα Αράπογλου)

Στην Κατηγορία Σχήματος 5-10 χρόνια, το ποσό των 55.000 ευρώ πήρε το Theseum Ensemble του Μιχαήλ Μαρμαρινού, 35.000 ευρώ πήραν Οι Όπερες των Ζητιάνων, και 30.000 ευρώ πήρε η Θεατρική Εταιρία Πόλις.Το ποσό των 25.000 ευρώ πήραν οι Θεατρική Αστική Εταιρία ODC (Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου), ΌΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ (Γιώργος Σαχινίδης), Blitz και Μηχανή Τέχνης Αχαϊάς,ενώ το ποσό των 20.000 ευρώ πήραν οι : Μίμηση - Πράξις, Abovo, Grasshopper (Σοφίας Βγενοπούλου), Σκηνή Τεχνών Κόκκινος Φούρνος Λάρισας, Dameblanche Θεσ/νίκη, Omicron 2 & Πάνδημος Ηως της Δήμητρας Χατούπη.

Στην Κατηγορία Σχήματος άνω των 10 χρόνων τα ποσά των 60.000 πήραν : η Εταιρία Θεάτρου Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου ( για Requiem/Ιοκάστη2) και η Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή (για Ψευδαισθήσεις). Από 35.000 ευρώ πήραν οι : Θεατρικός Οργανισμός Όπερα, Δραματικό Θέατρο Ρούλα Πατεράκη, ΑΜΚΕ Ανέμη, Πλεύσις, Βιομηχανική Αχαϊας, Θέατρο Σφενδόνη της Άννας Κοκκίνου και Θέατρο Δρόμου Helix. To ποσό των 25.000 η Εταιρία Θεάτρου Σήμείο. Το ποσό των 20.000 η Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου και η Θεατρική Εταιρία Στοά του Θ. Παπαγεωργίου και το ποσό των 15.000 η Ομάδα Θεάτρου ΟΨ  και η Νοητή Γραμμή.