Pages

KONSTADINOS MORAITIS - “At the romantic side of Life”



Με αφορμή την πιο εμβληματική ιστορία αγάπης  του Ουίλιαμ Σαίξπηρ,  που συνεχίζεται στο Θέατρο Χώρα, ο Ρωμαίος της Νάντιας Φωσκόλου, Κωνσταντίνος Μωραϊτης, απαντά στις ερωτήσεις του Ozon Raw για τον απόλυτο έρωτα και εκείνο το ένα και μοναδικό κομμάτι αγάπης που αντέχει ακόμα ενάντια στην σκόνη του χρόνου…

Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;
Δεν νομίζω ότι ήταν απόφαση... μάλλον ήταν θέμα ερεθισμάτων. Έζησα με το θέατρο.  Ο πατέρας μου είναι ηθοποιός, οπότε απλά προέκυψε. Το δύσκολο κομμάτι, ήταν, όταν έπρεπε να τους ανακοινώσω στα 17 μου, τι θα έκανα επιτέλους στην ζωή μου. Αλλά μάλλον το είχαν μυριστεί  και δύο, οπότε όλα πήραν τον δρόμο τους.
Ποιος είναι ο Ρωμαίος της Νάντιας  Φωσκόλου;
Ο Ρωμαίος της Νάντιας Φώσκολου αλλά και του Κωνσταντίνου, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει λαχτάρα για ζωή! Αυτήν την πλευρά νομίζω ότι προσπαθήσαμε να φωτίσουμε.  Ένας σημερινός άνθρωπος που παρόλο τις δυσκολίες των ημερών μας, αυτός θέλει να ερωτευτεί και ερωτεύεται. Βλέπει την ζωή από μία πιο ρομαντική πλευρά.

Με ποιο τρόπο μιλούν σήμερα στην καρδιά των εφήβων οι Σαιξπηρικοί αυτοί ήρωες στην παράσταση ;
O έρωτας σε όλες τις εποχές είναι ίδιος. Άρα το ένστικτο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ο Σαίξπηρ σε αυτό το έργο έχει καταφέρει να βάλει σε λέξεις τον απόλυτο έρωτα δύο ανθρώπων. Αυτό που αισθάνεται κανείς, όταν είναι ερωτευμένος και που δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει με λέξεις. Εμείς απλά σήμερα, μεταφέρουμε στα νέα παιδιά το ίδιο μήνυμα. Μέσα από τον ποιητικό  λόγο, τη δύναμη των θεμάτων που πραγματεύεται το έργο,  από μια άλλη οπτική γωνία.

Έχεις ζήσει τον απόλυτο έρωτα;
Απόλυτος έρωτας. Δύσκολη κουβέντα, απόλυτη και η απάντηση: Αλλά και αν δεν ήταν, έμοιαζε… πολύ!

Πιστεύεις ότι θα ήταν διαφορετικό το τέλος της ιστορίας αν στο ζευγάρι είχε συντελέσει η φθορά που επιφέρει ο χρόνος στις ανθρώπινες σχέσεις;
Και αν υπάρχει φθορά!  Όταν καταφέρεις να ενώσεις την ψυχή σου με ένα άλλο άτομο, τότε τίποτε δεν μπορεί να μπει ανάμεσα στο ένα και μοναδικό κομμάτι. Ακόμα και αν αυτό κατά καιρούς χτυπιέται σε σκληρά σημεία.  Όταν καταφέρεις να γίνεις ένα, τότε δύσκολα, μπορεί οποιαδήποτε φθορά να σε κόψει στη μέση.

Θα τολμούσες να εναντιωθείς στην οικογένεια σου προκειμένου να μην προδώσεις  αυτό που αγαπάς;
Αν ποτέ έμπαινε θέμα προδοσίας, η οικογένεια μου θα ήταν δίπλα μου, προκειμένου να είμαι ευτυχισμένος.
Συνέντευξη στην Δέσποινα Ραμαντάνη
Η εφηβική παράσταση Romeo & Juliet του William Shakespeare  παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη).