Pages

ΝΕΦΕΛΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ.Ο.Κ.

Στιγμιότυπο από την παράσταση με τον Ανδρέα Τσουρή στον
ρόλο του Στρεψιάδη

Πρώτος σταθμός των εμβληματικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό για τα 50 Χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αθήνα, με την παράσταση του Αριστοφανικού έργου Νεφέλες από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Ηρώδειο , παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Μετά την περσινή τους παράσταση στην Επίδαυρο, οι Νεφέλες του Θ.Ο.Κ «μεταμορφώνονται» , και φέτος, ενώπιον θνητών και Αθανάτων σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή με Στρεψιάδη τον Ανδρέα Τσουρή, Σωκράτη τον Σταύρο Λούρα και Φειδιππίδη τον Χριστόδουλο Μαρτά. Τον Δίκαιο Λόγο θα ερμηνεύσει η Αννίτα Σαντοριναίου και τον Άδικο Λόγο η Έλενα Ευσταθίου μαζί με μια πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών στους υπόλοιπους ρόλους, μεταφέροντας μας με κέφι, χορό και συγκίνηση το ιδιοφυές κείμενο του Αριστοφάνη.
Με αφορμή την παράσταση η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου παρουσία του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή των εμβληματικών εκδηλώσεων και σκηνογράφο κ. Άντη Παρτζίλη, του Προέδρου του Δ.Σ. του Θ.Ο.Κ. κ. Δημήτρη Καραγιάννη και του Διευθυντή του Θ.Ο.Κ. και σκηνοθέτη της παράστασης κ. Βαρνάβα Κυριαζή καθώς και του δημοσιογράφου και θεατρικού κριτικού Κώστα Γεωργουσόπουλου.  Την συνέντευξη τύπου άνοιξε ο κ. Ιωσήφ ο οποίος αφού ευχαρίστησε του παρευρισκόμενους  αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας χάρη στο δημιουργικό πνεύμα του Κυπριακού λαού ενώ στην συνέχεια ο κ. Παρτζίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εμβληματικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με στόχο, αφενός την παρουσίαση της ιστορικής πορείας της Κύπρου από το 1960 μέχρι σήμερα και αφετέρου την προβολή των επιτευγμάτων της χώρας σε πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο, περιλαμβάνοντας εικαστικές και αρχαιολογικές εκθέσεις, συναυλίες , θέατρο, διαλέξεις κ.α.  από τις οποίες θα ξεχωρίζουν εκείνες που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένες πρωτεύουσες του εξωτερικού (Λονδίνο, Βρυξέλες, Παρίσι, Ουάσιγκτον, Μόσχα). Κορωνίδα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η εμβληματική εκδήλωση της 1ης Οκτωβρίου στην Λευκωσία, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο κλειστό Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.
Ο κ. Καραγιάννης ευχαρίστησε τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για την σημαντική συμβολή του στην μετάφραση του Αριστοφανικού κειμένου καθώς και τους σπουδαίους ηθοποιούς της παράστασης αναφερόμενος επίσης στο καινούριο θέατρο του Θ.Ο.Κ. ενώ για την πολιτική βάση των εκδηλώσεων μίλησε ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαρνάβας Κυριαζής ευχόμενος μια ανέφελη βραδιά που θα επιτρέψει στο Αθηναϊκό κοινό να ευχαριστηθεί την παράσταση. Τέλος μιλώντας για τον Θ.Ο.Κ ο κ. Γεωργουσόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τα χρόνια της πρώτης προσπάθειας συγκρότησης του Θ.Ο.Κ. επί εποχής Μακαρίου και στην συνάντηση του με τον δάσκαλό του Ροντήρη αλλά και στην δυσκολία του κειμένου που αποκαθηλώνει ουσιαστικά την μνήμη του Σωκράτη ως ιδρυτή του Ελληνικού Πολιτισμού, μιλώντας για ένα έργο βαθιά αντιδραστικό, το οποίο για να το κατανοήσει κανείς θα πρέπει να δει τον Σωκράτη μέσα στην εποχή του.