Pages

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της πρώτης επίσημης περιόδου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018.


Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε πάνω στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, όπου θα πραγματοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της σεζόν. Στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο διαρθρώνεται σε επτά κύκλους και ένα αφιέρωμα, συναντούμε έργα του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα, από όλες τις μεγάλες σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, σλάβικη), γνωρίζουμε αριστουργήματα της όπερας για πρώτη φορά, όπως η Ηλέκτρα του Στράους, η όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Γκουνό και η Υπόθεση Μακρόπουλου του Γιάνατσεκ, βλέπουμε με διαφορετική ματιά διάσημες όπερες, όπως ο Μαγικός αυλός από την Κωμική Όπερα του Βερολίνου και η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ, σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Παράλληλα, στη σεζόν 2017/18 θα γίνει η επανεκκίνηση της οπερέτας με τη νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού πάνω στη Μήδεια του Μποστ, θα θυμηθούμε τον σπουδαίο Στέφανο Λαζαρίδη, με τη Μποέμ και την Τόσκα, τις οποίες παρουσίασε κατά τη θητεία του στην ΕΛΣ, θα απολαύσουμε σπουδαίες όπερες στο Ηρώδειο, όπως ο Ναμπούκκο και η Κάρμεν, ενώ θα θυμηθούμε το έργο του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει μια νέα εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης, την παιδική βερσιόν του Καρυοθραύστη, ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Αντώνη Φωνιαδάκη και Αλεξάντερ Έκμαν, ενώ θα συμμετάσχει και στην όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα. Στην εναρκτήρια σεζόν της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργούνται σχέσεις και συνεργασίες με Έλληνες και ξένους σπουδαίους καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου και της μουσικής, όπως, μεταξύ άλλων, με τους Γιάννη Κόκκο, Γκρέιαμ Βικ, Πόντους Λίντμπεργκ, Πάτρικ Κίνμονθ, Νίκο Μαστοράκη, Γιοχάννες Συτς, Κέιτι Μίτσελ, Μπάρρη Κόσκυ, Αλεξάντερ Έκμαν, Γιάννη Χουβαρδά, Λέο Μουσκάτο, Νίκο Καραθάνο, καθώς επίσης με νεότερους και καταξιωμένους αρχιμουσικούς και μονωδούς. Στην εναρκτήρια παραγωγή της σεζόν, την Ηλέκτρα του Στράους, πρωταγωνιστεί η κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου προλόγισε την παρουσίαση, αναφέροντας της εμπειρία της από το Summer Nostos Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για το έργο της ΕΛΣ και του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή Γιώργου Κουμεντάκη. Η Υπουργός σημείωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΕΛΣ, ενώ τόνισε ότι το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2017-18 είναι "αντάξιο των προσδοκιών του κοινού και ισάξιο των ευρωπαϊκών θεάτρων".



Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ κ. Γιώργος Κουμεντάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη τέχνη της όπερας ποτέ δεν ήταν διακοσμητική, αντιθέτως πάντα ήταν σε διάλογο με την κοινωνία. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο και πυξίδα, επιθυμία μας για την πρώτη μας σεζόν εδώ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να επανατοποθετήσουμε την όπερα στις πραγματικές της διαστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει μια τέχνη διακοσμητική, αλλά μια τέχνη αιχμηρή, επιδραστική, σημερινή και διαχρονική. Θέλουμε μια όπερα που δημιουργεί ερωτηματικά και ανοίγει συζητήσεις, που προκαλεί διαφωνίες, αλλά και που μας ενώνει. Έτσι, στο φετινό μας πρόγραμμα, πάνω από τους θεματικούς κύκλους και τα αφιερώματα, η λεπτή γραμμή που συνδέει όλες μας τις παραγωγές είναι η αιχμηρή ματιά και ο σύγχρονος προβληματισμός. Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους σπουδαίους συνθέτες της όπερας, οι οποίοι διαχειρίστηκαν στα έργα τους –έμμεσα ή άμεσα– πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Μεταφέρουμε στο σήμερα τον προβληματισμό τους, βρίσκοντας τα νοήματα, τα θέματα, τις αποχρώσεις, και αναθέτοντας σε καλλιτέχνες αιχμής να δημιουργήσουν παραστάσεις που θα σέβονται το έργο, αλλά και την ίδια στιγμή θα μπορούν να προβληματίσουν τον σημερινό θεατή.
Σήμερα, στα χέρια σας κρατάτε το πρόγραμμα της σεζόν 2017/18, το οποίο, ενώ έχει τη δική του αυτονομία, την ίδια στιγμή είναι και κομμάτι του προγράμματος τριετίας που έχουμε εκπονήσει. Οι θεματικοί κύκλοι τους οποίους θα σας παρουσιάσω ευθύς αμέσως ξεκινούν από φέτος και θα ολοκληρωθούν στην τρίτη καλλιτεχνική περίοδο της θητείας μου το 2019/20.


Ξεκινάμε με τον κύκλο των Ατρειδών. Από τις απαρχές της όπερας μέχρι τις μέρες μας, οι συνθέτες γοητεύτηκαν από τον μύθο των Μυκηνών, τη θυσία της Ιφιγένειας, τον φόνο του Αγαμέμνονα, την εκδίκηση του Ορέστη. Ο κύκλος αυτός ανοίγει με την εναρκτήρια Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Στον ρόλο της Ηλέκτρας η σπουδαία Ιρέν Τεορίν, η οποία τον έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία στο Ζάλτσμπουργκ, το Παρίσι και το Μόναχο, ενώ σύντομα θα τον επαναλάβει και στη Στοκχόλμη. Φυσικά, το μεγάλο γεγονός που όλοι περιμένουμε είναι η πρώτη συνεργασία της κορυφαίας Ελληνίδας μεσοφώνου Αγνής Μπάλτσα με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω ότι η κυρία Μπάλτσα, η οποία θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας, θα προσφέρει την αμοιβή της για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Θέλω δημόσια να την ευχαριστήσω από καρδιάς για τη σπουδαία αυτή χειρονομία. Η Ηλέκτρα, εκτός από τον κύκλο των Ατρειδών, εντάσσεται και σε έναν ακόμα θεματικό κύκλο, αυτόν του 20ού αιώνα. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε τον κύκλο του 20ού αιώνα, γιατί ο αιώνας αυτός εμπλούτισε το ρεπερτόριο με σημαντικά έργα, διευρύνοντας τη θεματολογία και τη μουσική γλώσσα, καθώς η λυρική τέχνη αναπτύχθηκε με βάση τους προβληματισμούς του κάθε τόπου.
Την επόμενη τριετία, τα έργα του 20ού αιώνα επιστρέφουν στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ, ξεκινώντας από τη σεζόν 2017/18 με την Ηλέκτρα του Στράους και την Υπόθεση Μακρόπουλου του Γιάνατσεκ. Με αφορμή τον 20ό αιώνα και την Υπόθεση Μακρόπουλου, θα ήθελα να αναφερθώ και στον άλλο σημαντικό κύκλο της τριετίας, τον κύκλο Γιάνατσεκ.


Ο Τσέχος Λέος Γιάνατσεκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Ασχολήθηκε πολύ με την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του και την αξιοποίησε με σπουδαίο τρόπο. Υποδειγματικός είναι ο τρόπος με τον οποίο σεβάστηκε στις όπερές του τον ρυθμό, τον ήχο και τους ιδιαίτερους τονισμούς της τσεχικής γλώσσας. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει κατά τη σεζόν 2017/18 τη σπουδαία όπερά του Υπόθεση Μακρόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στις 20 Μαΐου 2018 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ενώ στις δύο επόμενες σεζόν θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο ακόμα αριστουργήματα του Τσέχου συνθέτη Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Υπόθεση Μακρόπουλου θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη υψίφωνος της ΕΛΣ, Έλενα Κελεσίδη.
Ο Ριγολέττος στις 25 Οκτωβρίου φέρνει δύο σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Ο Δημήτρης Πλατανιάς και η Χριστίνα Πουλίτση θα ερμηνεύσουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο σκοτεινό αριστούργημα του Βέρντι, με το οποίο ξεκινά ο κύκλος της Ιταλικής Όπερας. Τα έργα του ιταλικού 19ου αιώνα παραμένουν διαχρονικά στον πυρήνα του ρεπερτορίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα ιδιαίτερα μελωδικά, παραμένουν αγαπητά στο κοινό, όχι μονάχα στο παραδοσιακό, αλλά και στο νεότερο, το οποίο προσεγγίζει για πρώτη φορά την όπερα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή επανέρχεται σε αυτά, υπογραμμίζοντας μέσα από τη σκηνοθεσία την πολιτική και κοινωνική διάστασή τους.



Εκτός από τον Ριγολέττο, ο Δημήτρης Πλατανιάς θα ερμηνεύσει εντός της σεζόν 2017/18 έναν ακόμα ρόλο που τον έχει κάνει διάσημο σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο: τον Ναμπούκκο, στην πρώτη μας καλοκαιρινή παραγωγή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι παραστάσεις, σε σκηνοθεσία του Λέο Μουσκάτο, θα δοθούν στις 1, 3, 6, 8 και 10 Ιουνίου 2018.
Συνεχίζοντας στον κύκλο Ιταλικής Όπερας, φθάνουμε στην πολυαναμενόμενη συμπαραγωγή μας με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Πρόκειται για τη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η σπουδαία Βρετανίδα σκηνοθέτρια Κέιτι Μίτσελ σε μια τολμηρή παραγωγή που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στο Λονδίνο. Στον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο του τίτλου δύο σπουδαίες Ελληνίδες υψίφωνοι: η Χριστίνα Πουλίτση και η Βασιλική Καραγιάννη.


Φθάνοντας στις δύο επόμενες ιταλικές όπερες της χρονιάς, θα βρεθούμε στο αφιέρωμα που έχουμε ετοιμάσει στον σπουδαίο Στέφανο Λαζαρίδη, τον διεθνή σκηνογράφο και σκηνοθέτη που υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2006 έως το 2007. O Στέφανος Λαζαρίδης, ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή όπερα, θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο εμβληματικούς και επιδραστικούς αναμορφωτές του είδους. Του άρεσε να αυτοαποκαλείται «ρομαντικός κυνικός». Στα 30 χρόνια που εργάστηκε στην Εθνική Όπερα της Αγγλίας στο Λονδίνο, πρότεινε στο βρετανικό, αλλά και στο παγκόσμιο κοινό, παραγωγές που σήμερα θεωρούνται ιστορικές.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού θα παρουσιάσουμε την Μποέμ σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γκρέιαμ Βικ, ο οποίος επιλέγει να μεταφέρει τη δράση από το Παρίσι του 19ου στην Αθήνα του 21ου αιώνα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μιμής θα ντεμπουτάρει η σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, ενώ στην παραγωγή θα συμμετάσχουν οι Διονύσης Σούρμπης και Γιάννης Χριστόπουλος. Η δεύτερη παραγωγή του αφιερώματος στον Στέφανο Λαζαρίδη είναι η Τόσκα του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου. Τοποθετημένη την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη, η παράσταση υπογραμμίζει το στοιχείο της βίας και του σαδισμού, ενώ επιτρέπει στα ακραία συναισθήματα να εκφραστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Στον ρόλο του τίτλου η σπουδαία Τσέλια Κοστέα, ενώ τον Σκάρπια θα ερμηνεύσει ο διεθνώς αναγνωρισμένος βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός στην πρώτη του αναμέτρηση με τον ρόλο. Παράλληλα με τις παραστάσεις, θα πραγματοποιήσουμε μεγάλη έκθεση του έργου του Στέφανου Λαζαρίδη, με σχέδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο από παραστάσεις που είχε κάνει στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο οποίο ο Στέφανος Λαζαρίδης έχει δωρίσει το αρχείο του. Η έκθεση θα αποτελέσει και την πρώτη συμπαραγωγή των τριών φορέων του ΚΠΙΣΝ, δηλαδή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2018, η Μυρτώ Παπαθανασίου θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της με τον ρόλο της Ιουλιέττας, στο αριστούργημα του Σαρλ Γκουνό Ρωμαίος και Ιουλιέττα. Με το έργο αυτό ανοίγει ο κύκλος της Γαλλικής Όπερας. Εδώ έχουμε ακόμα μια σημαντική πρεμιέρα στον κόσμο της όπερας, μιας και το έργο θα σκηνοθετήσει ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, ο Νίκος Μαστοράκης.


Στον ίδιο κύκλο του γαλλικού ρεπερτορίου περιλαμβάνεται και η Κάρμεν του Μπιζέ, η οποία θα παρουσιαστεί στις 26, 28, 29 και 31 Ιουλίου 2018 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για την επιτυχημένη παραγωγή του Στήβεν Λάνγκριτζ.
Ένας από τους κύκλους στον οποίο επιθυμούμε να ρισκάρουμε πολύ και να εγκαινιάσουμε έναν δημιουργικό διάλογο είναι ο κύκλος Operetta restart. Είναι γεγονός ότι το σημερινό κοινό γνωρίζει την οπερέτα ως ένα ρετρό, νοσταλγικό, σχεδόν μουσειακό είδος του λυρικού θεάτρου. Η αλήθεια είναι πως, σε αντίθεση με την όπερα, η σύνθεση της οπερέτας σχεδόν μηδενίστηκε κατά το τελευταίο μισό του 20ού αιώνα. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιχειρεί μια δημιουργική επανεκκίνηση του εξαιρετικά δημοφιλούς είδους. Έτσι, για τα τρία επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από την ερχόμενη σεζόν 2017/18, η ΕΛΣ αναθέτει σε διακεκριμένους αλλά και νεότερους Έλληνες συνθέτες να συνθέσουν νέα έργα οπερέτας, πάνω σε κείμενα μη αναμενόμενα, χιουμοριστικά και σύγχρονα, που ταιριάζουν απολύτως στο «ελαφρύ» και «ανατρεπτικό», πλην όμως λαοφιλές σύμπαν της οπερέτας. Στόχος είναι να αναλάβει ξανά η οπερέτα τον ρόλο του σχολιαστή της καθημερινής ζωής και της επικαιρότητας της εποχής μας. Η αρχή γίνεται με τη νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού πάνω στη Μήδεια του Μποστ, ένα ρηξικέλευθο κείμενο, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι μετά τη μελοποίηση και την παρουσίασή του ως οπερέτα θα αποκτήσει μια νέα διάσταση. Για τη σκηνοθεσία του έργου αυτού, προσκαλέσαμε τον Νίκο Καραθάνο, μια εξαιρετική περίπτωση σκηνοθέτη με αναγνωρίσιμο προσωπικό ιδίωμα, ο οποίος θα χτίσει έναν ολόκληρο κόσμο πάνω στο έργο αυτό, στην πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 7 Ιουλίου 2018, εδώ, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.



Και ερχόμαστε τώρα σε μια παράσταση για την οποία προσπαθήσαμε πολύ και καταφέραμε να την έχουμε στο φετινό μας πρόγραμμα. Πρόκειται για τον Μαγικό αυλό του Μότσαρτ στη σπουδαία και περιζήτητη παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου. Όπου και αν έχει παρουσιαστεί αυτός ο Μαγικός αυλός σε σκηνοθεσία Μπάρρη Κόσκυ, έχει συναρπάσει αφενός με τη φαντασία της παραγωγής, αφετέρου με την ακρίβεια με την οποία εκτελείται από τους καλλιτέχνες η «χορευτική» σκηνοθεσία, στην οποία ενώνεται το animation με το «ζωντανό» θέαμα και η αισθητική του καμπαρέ, του μιούζικ χολ και των θεαμάτων της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με το βρετανικό χιούμορ και την όπερα.


Ο Κόσκυ με τη βρετανική θεατρική ομάδα «1927» δημιούργησαν, με τη συνδρομή του animation, ένα απρόσμενο παραμύθι γεμάτο χρώμα, χαρά και εφευρετικότητα και «άνοιξαν τον δρόμο για ένα πιο ελεύθερο και πειραματικό στιλ παρουσίασης μιας όπερας σήμερα», όπως έγραψαν οι New York Times στην κριτική τους. Πρεμιέρα 31 Μαρτίου 2018, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.
Ερχόμαστε τώρα στον κύκλο Μάνος Χατζιδάκις, για τον οποίο είμαι πολύ περήφανος και ιδιαιτέρως ευτυχής που κοσμεί το πρόγραμμά μας. Φυσικά θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον γιο του Γιώργο Χατζιδάκι, για την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία του. Ασυμβίβαστος και πρωτοπόρος, εχθρός της σοβαροφάνειας και των παγιωμένων αντιλήψεων, λάτρης της «νεότητας» και της συνεχούς αμφισβήτησης, και με όπλο του την ελληνική αλλά και την οικουμενική παιδεία, ο Μάνος Χατζιδάκις συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική, δημιουργώντας έτσι έναν «νέο» ήχο, ένα «νέο» τραγούδι που έχει τις ρίζες του τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.


Κύκλοι τραγουδιών, πιανιστικά έργα, σουίτες, έργα για μπαλέτο, μεταγραφές θα ερμηνευτούν από τα σύνολα της ΕΛΣ (Ορχήστρα, Χορωδία, Παιδική Χορωδία) και από διακεκριμένους και νεότερους ερμηνευτές. Στόχος μας είναι να συναντηθούμε με τα έργα εκείνα που ξεχάσαμε, αλλά και με αυτά που ποτέ δεν γνωρίσαμε. Έτσι, παράλληλα με την επανασύσταση και παρουσίαση του εξαιρετικά δημοφιλούς και σπουδαίου έργου του Χατζιδάκι, στις δύο σκηνές της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ θα ερμηνευτούν επίσης ανέκδοτα έργα του.


Επιθυμία μας δεν είναι απλώς να τιμήσουμε τον συνθέτη και διανοητή Μάνο Χατζιδάκι, αλλά κυρίως να φέρουμε το έργο του στο σήμερα, να το κάνουμε κτήμα της καθημερινής μας ζωής, να το συστήσουμε στις νεότερες γενιές, να το ηχογραφήσουμε εκ νέου, να το επαναπροσδιορίσουμε, να το διασκευάσουμε και να του προσδώσουμε μια νέα περίοδο ακμής και διαχρονικότητας. Στην πρώτη καλλιτεχνική περίοδο 2017/18, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι νέες ερμηνείες πάνω στους κύκλους Ο Μεγάλος Ερωτικός, Η εποχή της Μελισσάνθης και Ο Οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος), τα σπουδαία πιανιστικά έργα Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, Το καταραμένο φίδι, Ιονική Σουίτα, Ερημιά, Ρυθμολογία, Έξι λαϊκές ζωγραφιές και ένα ανέκδοτο πιανιστικό έργο, ερμηνευμένα από τους σπουδαίους πιανίστες Στέφανο Θωμόπουλο και Θοδωρή Τζοβανάκη (Εναλλακτική Σκηνή).


Μουσική και εικαστικές περφόρμανς

Λίγο πριν κλείσω, θα ήθελα να σας μιλήσω για έναν κύκλο που θα ανοίξει την επόμενη σεζόν, το 2018/19. Πρόκειται για τον κύκλο Μουσική και εικαστικές περφόρμανς, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν εικαστικές εγκαταστάσεις με συνοδεία ζωντανής συμφωνικής μουσικής. Στόχος του κύκλου αυτού είναι να αντιστρέψει την ιδέα που έχουμε για το λυρικό θέατρο και παράλληλα να γίνει η πλατφόρμα για να αναζητηθούν νέες φόρμες και νέα είδη. Σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, περφόρμερ, σκηνοθέτες παρουσιάζουν ζωντανά δρώμενα εντός της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος (και όχι μόνο) και δημιουργούν ζωντανή διάδραση με την ορχήστρα, αλλά και με το κοινό. Όλα τα δεδομένα του δρώμενου (διάρκεια, χρήση της σκηνής και των χώρων κοινού κλπ.) απέχουν από την κλασική παρακολούθηση μιας παράστασης και προτρέπουν τον θεατή να έχει έναν ενεργό και σκεπτόμενο ρόλο κατά τη διάρκεια της δραματουργικής διαδικασίας.


Στον κύκλο αυτό εντάσσεται η συνεργασία με τον σπουδαίο Έλληνα χορογράφο και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου. Στρατηγικός συνεργάτης του κύκλου αυτού είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στους αρχιμουσικούς. Στόχος μας είναι μαζί με τους καταξιωμένους να δώσουμε βήμα σε νέους μαέστρους, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά Ελλήνων αρχιμουσικών. Πρέπει να σας πω ότι οι νέοι αρχιμουσικοί έχουν εξαιρετικές σπουδές, πραγματικό ταλέντο και εργάζονται σκληρά σε μικρά και μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και ορχήστρες. Έτσι, μαζί με τους καταξιωμένους αρχιμουσικούς της ΕΛΣ Λουκά Καρυτινό και Ηλία Βουδούρη, φέτος θα έχουμε μαζί μας μερικούς από τους κορυφαίους μαέστρους της χώρας μας, όπως τον Βασίλη Χριστόπουλο, τον Γιώργο Πέτρου, τη Ζωή Τσόκανου, που ανέλαβε πρόσφατα την ΚΟΘ, τον Ανδρέα Τσελίκα, τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη. Παράλληλα, θα συστήσουμε στο κοινό της ΕΛΣ τον Γιώργο Ζιάβρα και τον Γιώργο Μπαλατσινό, ενώ θα έχουμε και τη χαρά να συνεργαστούμε με τον Φιλίπ Ωγκέν».


Ο Διευθυντής Μπαλέτου Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσίασε τις παραγωγές του Μπαλέτου, Ωραία Κοιμωμένη, Καρυοθραύστης και το Δίπτυχο Χορού και ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τα καλύτερα στοιχεία της δουλειά των προκατόχων μου, αλλά και τα δυνατότερα σημεία που διαθέτει το έμψυχο υλικό του μπαλέτου μας. Μας ενδιαφέρει η πολυμορφία στον προγραμματισμό, όχι μόνο γιατί προκαλεί την ίδια την ομάδα να ανταπεξέλθει τεχνικά και καλλιτεχνικά σε διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις, αλλά και γιατί προσφέρει στο κοινό της ΕΛΣ μια σύνθετη παλέτα της τέχνης του χορού, όπως παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα».