Pages

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ


Πρωταγωνιστές και φέτος οι έφηβοι! Μέσα από νέα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων ακούμε τις σκέψεις και τη φωνή τους. Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ξαναχτυπά στη Στέγη!

Ακούστε τις σκέψεις και τη φωνή των εφήβων μέσα από το πιο ζωντανό φεστιβάλ, το φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που τολμά τα πάντα. To Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ξαναχτυπά από 7 έως 9 Απριλίου με νέα έργα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Φέτος, οι έφηβοι αναμετριούνται με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία με τον κανόνα του «5», δηλαδή: 5 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς (Βαγγέλης Κυριακού, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας) γράφουν 5 νέα θεατρικά έργα και 5 αναγνωρισμένα έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας των Cush Jumbo, Suzanne Lebeau, Jerome McDonough, David Greig, Sabrina Mahfouz προστίθενται στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ. Οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριλένα Ρασιδάκη, Αντιγόνη Φρυδά με τους "The 3rd Person Theatre Group", Νίκος Χατζόπουλος, μαζί με την ομάδα της Grasshopper Youth (Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή) εμψυχώνουν, σκηνοθετούν και στήνουν νέες εφηβικές παραστάσεις.

Οι συγγραφείς δούλεψαν με τις ομάδες των εφήβων μέσα στη σχολική τάξη για περίπου ένα μήνα, με σκοπό τα έργα που προέκυψαν από αυτό το εντατικό εργαστήριο να απηχούν τις σκέψεις και τις αναζητήσεις της εφηβικής κοινότητας. Μετά, ανέλαβαν δράση, μαζί με τους μαθητές, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί, για να στήσουν τις παραστάσεις που θα δούμε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
Στόχος μας στο Εφηβικό Φεστιβάλ είναι να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη δυναμική και το χαρακτήρα του εφηβικού θεάτρου, καθιστώντας τους εφήβους συνδημιουργούς, αλλά και να τοποθετήσουμε το θέατρο στον κορμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Συντονισμός & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ομάδα Grasshopper Youth – Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού: Κάτια Αρφαρά
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κασσιμάτης και Σοφία Αδαμοπούλου

Προσκεκλημένοι συγγραφείς: Βαγγέλης Κυριακού, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας
Συνεργάτες σκηνοθέτες του Φεστιβάλ: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριλένα Ρασιδάκη, Αντιγόνη Φρυδά με τους "The 3rd Person Theatre Group", Νίκος Χατζόπουλος

*Τα σχολεία που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα και έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρόβες τους είναι το 1o Ενιαίο Λύκειο Ασπροπύργου, το 1ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, το 1ο Ενιαίο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, το Ενιαίο Λύκειο Κρυονερίου Αττικής, το 3ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά, το 12ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας, το 4ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου, το 14ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων. Μαζί τους, και η ομάδα εφήβων Grasshopper Youth.3o ΓΕΛ Πειραιά
Juvie
του Jerome McDonough

Το Juvie (όνομα φυλακής / αργκό) είναι ένα έργο που ερευνά την εφηβική παραβατικότητα. Μια νύχτα σε ένα βρώμικο κρατητήριο ανηλίκων, συναντάμε δώδεκα εφήβους. Οι περιστάσεις της ζωής και οι κοινωνικές συνθήκες τούς έκαναν να παρανομήσουν και να βρεθούν στη φυλακή, περιμένοντας την ετυμηγορία που θα ορίσει τη συνέχεια της ζωής τους!
Τι ήταν αυτό που ώθησε τον καθέναν από αυτούς να περάσει το όριο του «καθώς πρέπει μεγαλώματος» και να βρεθεί στην πλευρά της παρανομίας; Ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης τους; Παρανόμησαν όντως; Και αν ναι, αυτή τους η πράξη και η νύχτα στη Juvie θα τους αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Θα τους αλλάξει; Ο Jerome McDonough μας συστήνει αυτά τα παιδιά και ζουμάρει στις κρυφές τους σκέψεις, σε ένα πλαίσιο σκληρού εγκλεισμού, με πρόθεση να παρουσιάσει το πραγματικό πρόσωπο του εγκλήματος και την τιμωρία του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι στη συγκεκριμένη παράσταση τα «παραστρατημένα» αυτά παιδιά παίζονται από αντίστοιχα παιδιά της ηλικίας τους. Η μοίρα μας φέρνει εδώ ή λίγο πιο δίπλα, όμως μεγαλώνοντας είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε.
Μια ομάδα ταλαντούχων μαθητών-ηθοποιών θα μας πουν μια ιστορία, με αγνότητα, ειλικρίνεια και ευαισθησία, για τη ζωή κάποιων συνομηλίκων τους.

Κατάλληλο για θεατές 13+

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Σεβδαλής
Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Παίζουν οι μαθητές: Μαρίνα Γάλι, Λουίζα Κανακάκη, Θέκλα Λαζάρου, Δημήτρης Λαρεντζάκης, Έλσα Λεκάι, Ηλίας Μαρτινόπουλος, Αγγελική Ντουντούκαλη, Κατερίνα Ντουντούκαλη, Γιώργος Σκαρλάτος, Μαρία Σπάλτη, Ιωάννα Σπαχίου
και ο ηθοποιός Λάζαρος Βαρτάνης

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαρία Βλάμη, Μαρία Τζαρδή, Δημήτρης Χαλκιάς