Pages

DOMINO: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ...


Με το χορό να αποτελεί τον βασικό εκφραστικό άξονα της έρευνας γυρω από την διαμόρφωση και την διατήρηση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας υπό τον φόβο και την απειλή μιας κυριολεκτικής και συμβολικής πτώσης, και με την μουσική να συνεπικουρεί στην αφηγηματική εξέλιξη, επέχοντας ουσιαστικά ρόλο κειμένου, η ομάδα Vasistas επανέρχεται με το έργο Domino, που θα παρουσιαστεί από 23-27 Σεπτεμβρίου στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31). Πρώιμες ηχογραφήσεις του 19ου και 20ου  αιώνα, κοστούμια με μια φουτουριστική αισθητική και ένα σμήνος ανθρώπων με φόντο την Ακρόπολη είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία της παράστασης που βασίζεται στα "Παιχνίδια Σφαγής" (Ε. Ιονέσκο). Το έργο θα παρουσιαστεί εν συνεχεία στην Γαλλία, στο Théâtre des Bernardines τον Φλεβάρη του 2014.
Τι μπορεί να συμβεί πριν από την πτώση; Μια βουβή χορογραφία για το παρόν που μας διαφεύγει και για το αόριστο μέλλον.Το Domino πραγματεύεται το θέμα της επιδημικής κατάρρευσης, μιας αλυσιδωτής αντίδρασης  που οδηγεί σε γενικευμένη κατάσταση «επείγοντος», εστιάζοντας στους επιζώντες.
Οι Vasistas δημιουργούν στη σκηνή πολλαπλές απόπειρες επαναλειτουργίας του κοινωνικού συνόλου, πριν τη συνολική κατάρρευση. «Όταν είσαι στα σκατά ως το λαιμό, δεν μένει παρά να τραγουδάς» λέει ο Σάμουελ Μπέκετ.
Η δραματουργία βασίζεται στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Παιχνίδια σφαγής», εφαρμόζοντας στο έργο τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς κώδικες και τη σκηνική γλώσσα που εξελίσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια.
Στη σκηνή εναλάσσονται στιγμιότυπα, θραυσματικά ταμπλώ ενός κόσμου όπου το τέλος πλησιάζει, όπου άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το κενό. Με τρόπο επείγοντα, παράλογο και νοσταλγικό.
Το ηχητικό και αισθητικό σύμπαν της παράστασης δημιουργείται από πρώιμες, ξεχασμένες ηχογραφήσεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και χορογραφίες της ίδιας εποχής. Κινητοποιούμε κάτι από το εύθραστο παρόν μας πραγματοποιώντας μια συλλογική πτώση προς τα πίσω.
Η νέα δουλειά των Vasistas εγγράφεται στο πλαίσιο μιας απλής, προκαθορισμένης κατάστασης, την κατάρρευση μιας εποχής, μιας γενιάς, ενός οικονομικού συστήματος, ενός ζώντος οργανισμού.

Το Domino πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή των Vasistas με τα Open Latitudes (3)-european project, KOMM'N'ACT, Théâtre des Bernardines, MIR festival.
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Vasistas
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Δραματουργική συνεργασία: Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα

Ερμηνεύουν:
Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ariane Labed,
και οι: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Νικολέτα Ξεναρίου, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ματίνα Περγιουδάκη, Ρίτα Λυτού, Βίκυ Μαραγκάκη, Νατάσα Παπανδρέου