Pages

Το Athens Fringe επιστρέφει ως Live από 15-30 Ιουνίου στην Αθήνα


Με το βλέμμα στραμμένο στο ζήτημα των κοινοτήτων, η αγαπημένη διοργάνωση, που εδώ και τέσσερα χρόνια αποτελεί κυρίαρχο τρόπο έκφρασης πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και νέων καλλιτεχνών, επιστρέφει από 15-30 Ιουνίου με νέο όνομα και  σημείο αναφοράς την Τεχνόπολη και το Βρυσάκι, . Το γνωστό μέχρι σήμερα Athens Fringe Festival  συνεχίζει ως Live πλέον, να αποτελεί ένα δίκτυο νέων καλλιτεχνώνm, στο πλαίσιο του οποίου συναντώνται και συνομιλούν, με το κοινό , με άλλες ομάδες αλλά και με την ίδια την πόλη. Στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού ως δικτύου, ο Πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρίας πολιτισμού "Synthesis", Γιώργος Νιέρης, ανέλυσε τους 4 βασικούς πυλώνες και τις δράσεις του Athens Fringe Network.

" Υπάρχουν δυο λόγοι για τους οποίους πάψαμε να λεγόμαστε Φεστιβάλ. Ο ένας είναι ότι και εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε ως πρός το όνομα και δεύτερον ως προς την ουσία, με την έννοια ότι εξακολουθούμε να έχουμε ακριβώς την ίδια συλλογιστική, της δωρεάν φιλοξενίας καλλιτεχνών, αλλά παράλληλα  προσπαθούμε για πρώτη φορά φέτος, να τους δικτυώσουμε σε ένα ευρύτερο σύστημα, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως αποτελούσε επιδίωξη μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πλέον φέτος γίνεται και θεσμικό", σύμφωνα με τον Πρ. της Synthesis, Γ. Νιέρη. Ρίχνοντας το βάρος σε ένα ανοιχτό βήμα παρουσίασης νέων καλλιτεχνών και ομάδων κοινωνικής δράσης σε συμμετοχικό, διακαλλιτεχνικό, παρεμβατικό και διεθνές επίπεδο , το Fringe Network επιχειρεί από φέτος να αποτελέσει μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ των καλλιτεχνών, μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του, δίνοντας την δυνατότητα παρουσίασης του καλλιτεχνικού τους προφίλ και έργου, δημιουργώντας κοινές δράσεις και open-day εκδηλώσεις-συναντήσεις για διάφορα θέματα.

Στόχος του δικτύου στο κομμάτι του Industry είναι επίσης, η συμμετοχή των μελών του σε showcasing events με την παρουσία επαγγελματικών από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, η διαρκής ενημέρωση των μελών του για δυνατότητες παρουσίασης του έργου τους εντός και εκτός των συνόρων της χώρας καθώς και η προώθησης του έργου τους.
Έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της διοργάνωσης αποτελεί εκείνος τους Funding, με την δημιουργία online υπηρεσίας για την χρηματοδότηση των δράσεων του δικτύου μέσω της τεχνικής του crowd funding και άλλων εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης. " Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για παραγωγή αλλά από την άλλη οι καλλιτέχνες πρέπει να ζήσουν. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς τους βοηθάμε είναι μέσω των live, στο οποίο η είσοδος είναι 5 ευρώ την ημέρα. Αυτά τα λεφτά, ωστόσο, προφανώς δεν φτάνουν, γιαυτό καταλήξαμε σε εναλλακτικούς τρόπους, όπως  εκείνη του crowd funding, στην δυνατότητα, δηλαδή του ίδιου του κοινού να χρηματοδοτεί τις κοινότητες, να προκρίνει κάποιες εκδηλώσεις και κάποιους καλλιτέχνες. Όλα τα χρήματα τα μοιραζόμαστε με τους καλλιτέχνες. Αν καταφέρουμε να μαζέψουμε γύρω στις 15.000 ευρώ για μας και άλλα τόσα για τους καλλιτέχνες , η είσοδος στην διοργάνωση θα είναι δωρεάν για όλους και για όλες τις μέρες. Αν όχι τα χρήματα θα πάνε πάλι εξ'ημισείας με τους καλλιτέχνες. Αρχικά κάνουμε αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με το Indie Go Go και φιλοδοξούμε να συνεργαστούμε και με αντίστοιχη ελληνική πλατφόρμα.
Όσον αφορά στις Δράσεις, της φετινής διοργάνωσης, η βασική αρχή που διαφοροποιεί το Live από άλλες διοργανώσεις είναι ότι παραμένει μια non-curated διοργάνωση, ανοιχτή σε όλους του καλλιτέχνες. Παράλληλα φέτος παρουσιάζεται και ένα επιμελημένο μέρος, που θα έχει τίτλο Small is beautiful, με στόχο την διερεύνηση συγκεκριμένων ζητημάτων και την διατύπωση προτάσεων σε κοινωνικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό επίπεδο,  εξετάζοντας το ζήτημα των κοινοτήτων, ως μοντέλου δομής και λειτουργίας κοινωνικών και καλλιτεχνικών ομάδων. Το Α.F.L περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, κοινωνικές δράσεις, με την συμμετοχή καλλιτεχνών, ΜΚΟ, εθελοντών , ακτιβιστικών ομάδων δράσης, κ.α. και παιδικό πρόγραμμα, ενώ επεκτείνει την συνεργασία του με ιστορικά και βραβευμένα διεθνώς σινεμά, που ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό με θεάματα διαφορετικά από εκείνα που έχουμε συνηθίσει. Επίσης θα συνεχίσει και φέτος τις βόλτες του το Fringe Bus.

Περισσότερες πληροφορίες στο : http://www.fringenet.gr/