Pages

Τι θα δούμε στις Θεατρικές Σκηνές από Οκτώβρη

Δέκα Χρόνια κλείνει φέτος το Θέατρο Επί Κολωνώ και τα γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα!
Από Οκτώβριο συνεχίζονται δυο από τις καλύτερες παραστάσεις της περσινής σεζόν Λα Τσούνγκα, του Μάριο Βάργκας Λιόσα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο, που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη και το θρυλικό πλέον Ροτβάιλερ του Γκιγιέρμο Εράς, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη που σάρωσε τα περσινά βραβεία του Αθηνοράματος και συνεχίζει για 3η συνεχή χρονιά, με τον Δημήτρη Λάλο στον ομώνυμο ρόλο και τους Γιάννη Ράμο (Χάιμε), Γιάννη Τρίμμη (Χουάν) και Δημήτρη Καπετανάκο (Ράφα), ενώ από 23 Σεπτέμβρη και για 7 παραστάσεις την σκηνή Black Box του θεάτρου εγκαινιάζουν μαθητές του ¨" Studio Nama" και πιο συγκεκριμένα του  Σεμιναρίου Υποκριτικής με την Ελένη Σκότη σε συνεργασία με την βοηθό της Πέπη Μοσχοβάκου και του Μαθήματος θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη , παρουσιάζοντας το υλικό που προέκυψε από μια πειραματική και συνθετική διαδικασία των μαθημάτων τους που έλαβαν χώρα την περίοδο 2009-10 στο Επί Κολωνώ, δίνοντας από το Νοέμβριο και για δυο μήνες την σκυτάλη στο έργο του Ανδρέα Φλουράκη "Φύλλα της" με την Λίλα Καφαντάρη στο ρόλο μια γυναίκας που φυλλομετρά τις εμπειρίες της σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη ενώ από τον Οκτώβρη θα δούμε στο Φουαγιέ του θεάτρου και το έργο "Εγκατάλειψη" σε διασκευή του λογοτεχνικού βιβλίου της Elena Ferrante. Τέλος από  γύρω στο Δεκέμβριο ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στην κεντρική σκηνή το έργο του ανερχόμενου Σουηδού συγγραφέα Mattias Anderson "Έγκλημα, πρόνοια, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου" από την Ομάδα Νάμα, με το οποίο ο ίδιος επιχειρεί μια γενναία βουτιά στα βαθειά νερά του Ντοστογιέφσκι. Πρόκειται για μια κωμωδία με πικρή επίγευση και ποιητικές προεκτάσεις. Χρησιμοποιώντας σχεδόν αρχετυπικούς χαρακτήρες τοποθετημένους αφαιρετικά μεν αλλά πολύ συγκεκριμένα στη Σουηδία του σήμερα, καταπιάνεται με έντονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα όπως την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την αποξένωση και τη μοναξιά. Η Ελένη Σκότη και η ομάδα Νάμα αντικατοπτρίζουν στο παγωμένο σκανδιναβικό τοπίο μια έντονη εναλλαγή μεγάλης κωμωδίας και σκληρού θεάτρου.  Την μετάφραση του έργου έχει κάνει ο Γιάννης Ράμος, η σκηνοθεσία είναι και πάλι της Ελένης Σκότη ενώ στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Χρυσή Βιδαλάκη, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Σοφία Κορώνη, Γιάννης Λεάκος, Χάρης Μαυρουδής. Αρχές Γενάρη αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αίθουσα Black Box το ψυχολογικό θρίλερ του Στίβεν Κίνγκ "Art Pupil - Το Μάθημα" σε σκηνοθεσία Ζαφείρη Χαϊτίδη.

Επέτειος Δέκα Χρόνων και για το Τόπος Αλλού!
Δέκα χρόνια επιτυχημένης πορείας συμπληρώνει το πέτρινο κτίριο της οδού Κεφαλληνίας και τα γιορτάζει με παλιές και νέες παραστάσεις. Έτσι από 24 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται για 2η συνεχή χρονιά το "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σ. Μπέκετ σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή με τους Νίκο Αλεξίου και Πολύκαρπο Πολυκάρπου ενώ από 22 Οκτωβρίου η σκηνή Στάθης Σύρος παρουσιάζει το έργο Reunion του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία του νεαρού σκηνοθέτη Γρηγόρη Ρέντη (βραβευμένος για τη μικρού μήκους ταινία του «Η Δύση»). Από 3 Δεκέμβρη αναμένεται η πρεμιέρα του έργου "Νόρα...μετά", του Ερρίκου Ίψεν σε μετάφρραση Νίκου Καμτσή και Έρικ Λάρσον και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή με τους Μαρλέν Σαίτη, Νίκο Αλεξίου, Π. Πολυκάρπου κ.α. ενώ από αρχές Οκτώβρη η παιδική σκηνή Αερόπλοιο παρουσιάζει το έργο Παραμύθια και πλάσματα τρυφερά και αθώα. Για την ερχόμενη σεζόν έχουν ανακοινωθεί ήδη τα έργα Μις Τζούλια, του Πατρίκ Μαρμπέρ με την Μαρία Σολωμού και τον Μάξιμο Μουμούρη καθώς και το έργο Κάλχας του Χάινριχ Φον Κλάιστ, σε μετάφραση, σκηνοθεσία, αφήγηση και ερμηνεία Νίκου Αλεξίου. 


Τι θα δούμε στα θέατρα Αλέκος Αλεξανδράκης, Αργώ, Απλο και Άλμα;
Με την κωμωδία "Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού" του Ντάριο Φο, ανοίγει η θεατρική σεζόν στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης που θα αποτελέσει και τον νέο θεατρικό χώρο του Σπύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί. Η μετάφραση ανοίκει στην Άννα Βαρβαρέσου και το κάστ συμπληρώνουν οι Κώστας Αποστολάκης, Αντώνης  Καρυστινός, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Στέλιος  Πέτσος, Δήμητρα Στογιάννη. Στο θέατρο Αργώ τώρα η Αιμιλία Υψηλάντη παρουσιάζει από το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβριου τη βραβευμένη με βραβείο Μολιέρ καλύτερου νέου έργου κωμωδία χαρακτήρων του Ερίκ Ασσούς "Γαμήλια Ψευδαίσθηση", στο οποίο και πρωταγωνιστεί μαζί με τους Αντώνη Θεοδωρακόπουλο και Γιάννη Ζαβραδινό σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη. Τον Επιστάτη του Χάρολντ Πίντερ παρουσιάζει από τον Δεκέμβρη ο Θεατρικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα, στο θέατρο Απλο σε σκηνοθεσία του ίδιου και πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο ενώ μαζί επί σκηνής θα δούμε τους Δημοσθένη Παπαδόπουλο και Χάρη Φραγκούλη ενώ από τις αρχές του νέου έτους θα δούμε τις "Ευτυχισμένες Μέρες" του Σάμιουελ Μπέκετ , σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα με Γουίνυ την Ράνια Οικονομίδου. Τέλος στο θέατρο Άλμα συνεχίζεται για 2η συνεχή χρονιά το έργο Επικίνδυνες Σχέσεις,  βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λακλό σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.