Pages

Έφυγε ο σερ του Ελληνίκου Θεάτρου και Κινηματογράφου Ανδρέας Βουτσινάς

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σήμερα το πρωί στις 9, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» ο σέρ του Ελληνικού Θεάτρου Ανδρέας Βουτσινάς, Έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία. Σύμφωνα με τους γιατρούς του τα αίτια του θανάτου ήταν πνευμονία και νοσοκομειακές λοιμώξεις από τις οποίες είχε προσβληθεί κατά την διάρκεια της νοσηλείας του. 

Ο Ανδρέας Βουτσινάς γεννήθηκε το 1931 στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 22 Αυγούστου 1931. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και έφυγε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στη θεατρική σχολή του Old Vic και στη σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του Webber Douglas. Φοίτησε στη σχολή του Lee Strasberg στη Νέα Υόρκη και το 1957 έγινε μέλος του   Actors Studio. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Λονδίνο, στον Καναδά, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Ελλάδα. Το 1957 συμμετείχε ως ηθοποιός στα έργα JB και Οι αλλοπαρμένοι (σκην. Η. Καζάν) στο Μπρόντγουέι. Τρία χρόνια αργότερα, σκηνοθέτησε τη Τζέιν Φόντα στο No Concern of Mine. Δούλεψε σε διάφορες ταινίες και δίδαξε ηθοποιούς όπως τη Τζέιν Φόντα, τη Φαίη Ντάναγουέι, τον Γουόρεν Μπίτι, την Αν Μπάνκροφτ κ.ά. το 1961 σκηνοθέτησε το Fun Couple στο Μπόντγουέι και το Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; και τη Νύχτα της Ιγκουάνα στον Καναδά.
     Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τον Μελ Μπρουκς στις ταινίες  Producers, Mystery of 12 Chairs και History of the World (Part 1) και το 1981 έπαιξε με τη Μελίνα Μερκούρη στο έργο του Ζυλ Ντασέν Dream of passion καθώς και στο Απέραντο γαλάζιο του Λικ Μπεσόν. Τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή στο Μη φεύγεις του Αλ. Πανταζούδη. Επίσης, πήρε μέρος στην τηλεοπτική σειρά του Κ. Κουτσομύτη Πρόβα νυφικού.
     Στις σκηνοθεσίες του περιλαμβάνονται τα έργα Δον Ζουάν του Μολιέρου στην Comedie Francaise, Θεοδώρα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου στο Θέατρο La Fenice της Βενετίας με την Ειρήνη Παππά, Δεσποινίς Τζούλια με τη Φανί Αρντάν στο Παρίσι και Η νύχτα της Ιγκουάνα με τον Βανέκ στο Θέατρο του Πήτερ Μπρούκ στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ του Μπελάκ την Ηλέκτρα του Ζ. Ζιροντού και στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το Joker Lady.
      Στο Παρίσι επίσης σκηνοθέτησε πολλά έργα, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Ο σκοτωμός της αδερφής Τζωρτζ του Φ. Μάρκους, Slag του Ντ. Χέαρ, Ορχήστρα του Ζ. Ανούιγ, Κάτι που δεν ειπώθηκε, Μια κραυγή, Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή αύριο και Το πορτρέτο μιας μαντόνας του Τ. Ουίλλιαμς, Κεκλεισμένων των θυρών του Ζ.Π. Σαρτρ, Ο πολυφίλητος Σελιμάρ του Λαμπίς, Η βοήθεια της μνήμης του Ζ.Κ. Καριέρ, Το παιχνίδι της νύχτας του Μ. Μιτουά, Τι ωραία ζωή, τι ωραίος θάνατος της Ντ. Πάρκερ, Αγνή του Θεού του Τ. Πιελμέιερ, Τρελοί για έρωτα του Σ. Σέπαρντ, Το μυστικό του Χ. Μπέρνστάιν, Τα τετράδια τανγκό της Φρ. Ντορέν, Οι επιβάτισσες του Ντ. Μπεσνεχαρντ, Το πιο αληθινό του Τ. Στόπαρντ, Οι εξόριστοι του Τζόις κ.ά.
      Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάζεται από το 1981 με σημαντικές σκηνοθεσίες, όπως: Η τρελή του Σαγιώ του Ζ. Ζιροντού (Δέσπω Διαμαντίδου – Αλ. Λαδικού), Χάρολντ και Μωντ του Κ. Χίγγινς (Δέσπω Διαμαντίδου – Αλ. Λαδικού), Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ; του Ε. Άλμπι (Ζ. Λάσκαρη), Ο Ορφέας στον Άδη του Τ. Ουίλλιαμς (Ζ. Λάσκαρη – Φ. Κομνηνού), Καλοκαίρι και Καταχνιά του Τ. Ουίλλιαμς (Λ. Φωτοπούλου – Αντ. Φραγκάκης), Οδυσσέα γύρισε σπίτι του Ι. Καμπανέλλη (Κ. Σαντάς – Β. Σειμένης), Ο χορός του θανάτου του Α. Στρίντμπεργκ (Φ. Κομνηνού), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα του Ε. Ο’ Νηλ (τριλογία – Αλ. Λαδικού – Βασ. Παναγοπούλου)), Η τύχη της Μαρούλας του Δ. Κορομηλά (Φ. Μπουντούρογλου), Ανάσα ζωής του Ντ. Χέαρ (Αλ. Λαδικού – Μ. Σκούντζου), Ερρίκος ο Δ του Λ. Πιραντέλλο (Κ. Καρράς – Χρ. Θεοδωροπούλου).
     Με το Εθνικό Θέατρο έχει συνεργαστεί στις παραστάσεις: Αχ, αυτά τα φαντάσματα! του Ε. Ντε Φίλιππο (Γ. Μιχαλακόπουλος – Μ. Σκούντζου), Η τρέλα του Γεωργίου του Γ του Α. Μπένετ (Γ.Μιχαλακόπουλος – Ερ. Μαλικένζου), Η άνοδος και η πτώση του Αρτούρο Ούι του Μπ. Μπρεχτ (Γ. Μιχαλακόπουλος), Λυσσασμένη γάτα του Τ. Ουίλλιαμς (Αγγ. Αντωνόπουλος-Φ. Κομνηνού-Δ. Κατρανίδης).
     Με τον θίασο Αλέκου Αλεξανδράκη – Νόνικας Γαληνέα Κάθε χρόνο τέτοια μέρα του Μπ. Σλέιντ, Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ του Ο. Ουάιλντ, Καινούργια σελίδα του Ν. Σάιμον, Μάρτυς κατηγορίας της Α. Κρίστι, Ευαίσθητη Ισορροπία του Ε. Άλμπι, Μαντάμ Μπάτερφλάι του Χ. Ουάνγκ, με τον θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη Τσάο του Μ.Ζ. Ζοβαζόν, με το θίασο Νίκου Κούρκουλου – Σταύρου Παράβα Μονό ζευγάρι του Ν. Σάιμον, με την «Ελεύθερη Σκηνή» Το σώσε του Μ. Φρέιν και Μέσα οι Αμερικάνοι του Γ. Άλεν, με το Θέατρο Καισαριανής Δον Κιχώτης, με τον θίασο Αλίκης Βουγιουκλάκη – Δημήτρη Παπαμιχαήλ Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα του Ο. Ράσελ, με τον θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη Γλυκό πουλί της νιότης του Τ. Ουίλλιαμς, με τον θίασο του Γιώργου Μαρίνου Σ’ αγαπάω φίλε του Γ. Ξανθούλη, με τον θίασο της Μιμής Ντενίση Γάμος στην υψηλή κοινωνία του Φ. Μπάρι, με τον  θίασο του Λάκη Λαζόπουλου Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και Τι είδε ο Γιαπωνέζος (επιθεώρηση), με τον θίασο της Μίνας Αδαμάκη S.O.S. του Τ. Στόπαρντ, με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης Σε στενό οικογενειακό κύκλο της Γ. Ρεζά, με τον θίασο Γιώργου Κιμούλη – Καριοφυλλιάς Καραμπέτη Δεσποινίς Τζούλια του Α. Στρίντμπεργκ, με τον θίασο Ελένης Χατζηαργύρη – Ζωής Λάσκαρη – Κατερίνας Μαραγκού Τρεις ψηλές γυναίκες του Ε. Άλμπι, με το θίασο της Ζωής Λάσκαρη Εγώ, εσύ κι ο άλλος της Τ. Κερ και Μια πιθανή συνάντηση του Π. Νάντας, με το θίασο της Ελένης Ράντου Προσοχή δαγκώνει του Α.Ρ. Γκέρνυ, με το θίασο Γρηγόρη Βαλτινού – Πέμης Ζούνη Ανθή του Λ. Αντρέγιεφ, με την Πέμη Ζούνη στο μουσικό θέαμα Νύχτα ξανά, με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα τον μονόλογο Ανθρώπινη φωνή του Ζ. Κοκτώ με τη Φιλαρέτη Κομνηνού, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας Δον Ζουάν του Μολιέρου, με το Θεσσαλικό Θέατρο Ο γυάλινος κόσμος του Τ. Ουίλλιαμς. Με το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ και Ναι του Γκ. Αρού. Στο Φεστιβάλ της Πάτρας σκηνοθέτησε τους Χτίστες του Γ. Χειμωνά με τη Λυδία Φωτοπούλου και τη Φιλαρέτη Κομνηνού. Σε διασκευή του Γιώργου Χειμωνά, επίσης, έχει σκηνοθετήσει την Αποκάλυψη του Ιωάννη με την Ειρήνη Παππά στην Πάτμο. Τελευταία του σκηνοθεσία με το θίασο της Βάσιας Παναγοπούλου Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρρεν του Τζ. Μπ. Σω, στο θέατρο Ορφέας – σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς που τιμητικά φέρνει το όνομά του.
     Ξεχωρίζουν οι σκηνοθεσίες του για την Ελένη, τις Τρωάδες, τη Μήδεια και την  Ηλέκτρα του Ευριπίδη καθώς και για την Λυσιστράτη, τις Εκκλησιάζουσες, τους Όρνιθες και τις Νεφέλες του Αριστοφάνη. Όλες οι παραστάσεις αρχαίου δράματος παρουσιάστηκαν στα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Ηρωδείου.
     Σκηνοθέτησε τις μουσικές παραστάσεις της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Κραουνάκη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Επίσης, σκηνοθέτησε τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο, τον Τάκη Ζαχαράτο και άλλους στα μουσικά τους προγράμματα. Συνολικά έχει σκηνοθετήσει περίπου 130 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1978 έως το 1980, δίδαξε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Γαλλίας (IDEC), έπειτα από πρόταση του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού. Διεύθυνε το «Θέατρο των Πενήντα» ένα θεατρικό εργαστήρι στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση του έχει απονείμει τον ανώτατο τίτλο τιμής «Commandeur des Arts et des Lettres», καθώς και τον τίτλο «Chevalier de Merite».
     Στη Θεσσαλονίκη από το 2008 λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς» και στην Αθήνα από το 2009  το θέατρο Ορφέας-σκηνή Ανδρέας Βουτσινας.