Pages

59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ...

Με χορηγό αισιοδοξίας τον Γιώργο Σεφέρη το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων φυλά τα λόγια του ποιητή και προστρέχει σε αυτόν ζητώντας παρηγοριά τώρα που δεν βρίσκουμε στέρεο έδαφος πουθενά, τώρα που χρειαζόμαστε όσο ποτέ τον νηφάλιο λόγο του, την καθαρή του ματιά, την σωφροσύνη και την ακρίβεια που μας δείχνουν τον δρόμο, μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε, να ανακτούμε το χαμένα μας θάρρος, την αισιοδοξία μας, το βήμα, την αναπνοή μας, τα λόγια μας στο σωστό τους τόνο. Φέτος λοιπόν όλος ο Αύγουστος θα είναι του Σεφέρη, βάζοντας στην ζωή μας τις μεταφράσεις, τα ποιήματα, τις Μέρες, τις επιστολές, τις Δοκιμές, τις Έξι νύχτες στην Ακρόπολη, τα πορτραίτα, τις φωτογραφίες και τα τραγούδια του ενώ στο πλαίσιο του φεστιβάλ το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων θα υποδεχθεί τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του Τ.Σ. Έλιοτ για το θέατρο, με τίτλο "Φονικό στην εκκλησία του Τ.Σ. Έλιοτ" που μεταφράστηκε από τον Γ. Σεφέρη το 1963 σε σύλληψη - σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

SANTORINI ARTS FACTORY: ΕΝΑΡΞΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ


Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) κλείνοντας 2 χρόνια λειτουργίας και έχοντας πραγματοποιήσει με ιδιαίτερη απήχηση και επιτυχία δύο καλοκαιρινά φεστιβάλ (2014 & 2015), παρουσιάζει και για το φετινό καλοκαίρι ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο θέατρο, χορό, εικαστικά, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, ανοίγοντας την αυλαία του στις 19 Ιουλίου με μια συναυλία-γιορτή υπό τους ήχους της μουσικής του Κωστή Μαραβέγια. Στις 25/07 θα παρουσιαστούν οι Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου στο Ηφαίστειο της Σαντορίνης ενώ το Αύγουστο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μεταξύ άλλων εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις όπως το "Socrates Now" (με αγγλικούς υπέρτιτλους) με τον Γιάννη Σιμωνίδη, "Τα Δεκανίκια ή πως Ξέμαθα να Περπατώ" της Ομάδας Art Vouveau, "Η Σταματία το Γένος Αργυροπούλου" από το Θέατρο του Νέου Κόσμου με την Ελένη Ουζουνίδου, την must see παράσταση "Σιχτίρ Ευρώ, Μπουντρούμ Δραχμή" από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με τον Βασίλη Παπαβασιλείου κ.α.

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους και στοχαστές της εποχής μας. Την οδύνη τους για την απώλεια του σπουδαίου δασκάλου, μεταφραστή και δοκιμιογράφου,  που τίμησε με την παρουσία και το έργο του τον πνευματικό κόσμο της χώρας, εξέφρασαν με ανακοίνωση τους τόσο ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο φιλοξένησε τα τελευταία χρόνια στις σκηνές του μεταφράσεις που έφεραν την σφραγίδα της διάνοιας του.