Pages

ΒΑΣΙΑ ΚΑΡΥΤΙΝΟΥ&ΑΛΕΞΙΑ ΜΠΕΖΙΚΗ ΣΤΟ THEATER.VIEW- ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "LADY DAY"


Από την Φιλαδέλφια της Πενσυλβάνια, όπου γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1915 η διακεκριμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της τζαζ, Μπίλυ Χόλιντει, κατά κόσμον Eleanora Fagan ως την Βαλτιμόρη όπου μεγάλωσε, απότομα δυστυχώς, στην δεκαετία του 20 ακούγοντας δίσκους της Bessie Smith και του Louis Armstrong, την τραυματική εμπειρία του βιασμού της στα 12, την φυλάκιση της στα 14 για πορνεία, την μετέγκατάσταση της στην Νέα Υόρκη μαζί με την μητέρα της Sadie Fagan και την ανακάλυψη της στα 18 από τον μουσικό παραγωγό και κυνηγό ταλέντων Τζον Χάμοντ, η πένα της Βάσιας Καρυτινού αποτυπώνει με τρόπο άμεσο και βαθιά συγκινητικό την συγκλονιστική ζωή αυτής της τεράστιας φωνής όντας μαύρη σε μια έντονα ρατσιστική κοινωνία όχι από την λαμπερή αλλά από την σκοτεινή της πλευρά,  από τα σοκάκια του Χάρλεμ, εκεί που τα πράγματα λέγονται με το όνομα τους, η "πουτάνα είναι πουτάνα, ο κλέφτης κλέφτης και ο νταβατζής νταβατζής" όπως λέει και η Μπίλυ, δια στόματος Αλεξίας Μπεζίκη (που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Λευκωσία για το νέο έργο "Η Τάξη μας" του Ταντέους Ζλομποτζιάνεκ που ανεβάζει με τον Γιάννη Καλαβριανό) σε ένα εξαιρετικό one woman show, ως τις άσπρες τουαλέτες, τις άσπρες γαρδένιες, τις άσπρες γόβες και την άσπρη πρέζα της Lady Day, όνομα που της έδωσε αργότερα ο  μουσικός της τζαζ Λέστερ Γιάνγκ. Μια ιστορία αλλιώτικη, βγαλμένη απ' την ψυχή και μιλώντας στην ψυχή για ένα αστραφτερό ταλέντο αλλά και μια "χαμένη ψυχή" σε λάθος δρόμους και λάθος σχέσεις που συνεχίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις έως το τέλος του μήνα και που αν περάσετε από το θέατρο ALTERA PARS αξίζει να την ακούσετε. 

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ - 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ


90 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καρούζου. Ένα αφιέρωμα του Θεάτρου Τέχνης στον μεγάλο έλληνα ποιητή, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στις 19.00. Θα μιλήσουν για το έργο του οι Σάββας Μιχαήλ, Εύα Μπέη και Μάνος Στεφανίδης, ενώ ποιήματά του θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης Ειρήνη Κότσιφα, Λήδα Κουτσοδασκάλου και Δημήτρης Τσιγκριμάνης. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι ακουαρέλες του Νίκου Καρούζου, που εκδόθηκαν φέτος από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης με τον τίτλο «Χειροποίητη Γαλήνη: Ακουαρέλες, Χειρόγραφα, Πορτρέτα». 


ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΜΑ


Μία νέα σελίδα ανοίγει σήμερα για την ιστορία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) μετά την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας που κατέθεσαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. σύμφωνα με την οποία το ΜΜΑ περιέρχεται στο δημόσιο.