Pages

ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΤΟΥ Δ. ΚΕΧΑΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ

Το εμβληματικό ΤΑΒΛΙ του Δημήτρη Κεχαΐδη, που αγαπήθηκε πολύ όπου και αν παίχτηκε, ως μια παράσταση αφάνταστα επίκαιρη, μια ευφυέστατη σάτιρα της αλλοπρόσαλλης νεοελληνικής νοοτροπίας με εκπληκτικούς διαλόγους, επανέρχεται μετά την καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, στον αγαπημένο του χώρο στην Αυλή του Ψυρρή (Σαρρή και Αριστοφάνους 34Β), για λίγες ακόμα παρτίδες… από 10 Σεπτεμβρίου 2013. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Κάππας, με τον ίδιο στον ρόλο του Κόλλια και τον Σωκράτη Πατσίκα στον ρόλο του Φώντα. Μια γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων στην τελευταία της παρτίδα. Mια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Θεατρικού Οργανισμού "Κ".

Μνημη και Σχιζοφρενεια στην "Ιερουσαλημ" του Γκονσαλο Ταβαρες


Από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες, «Ιερουσαλήμ», σε θεατρική διασκευή Βάνας Πεφάνη και Γιάννη Καρκανεβάτου και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Ιστορία, Ψυχιατρική, Εκκλησία. Μνήμη και Σχιζοφρένεια. Αυτοί είναι οι πόλοι ενός σύγχρονου φίλμ-νουάρ με τίτλο-παγίδα, αφού η Ιερουσαλήμ δεν είναι η πόλη που διαδραματίζεται το έργο, αλλά η πόλη που στοιχειώνει τα μυαλά των ηρώων του.

DOMINO: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ...


Με το χορό να αποτελεί τον βασικό εκφραστικό άξονα της έρευνας γυρω από την διαμόρφωση και την διατήρηση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας υπό τον φόβο και την απειλή μιας κυριολεκτικής και συμβολικής πτώσης, και με την μουσική να συνεπικουρεί στην αφηγηματική εξέλιξη, επέχοντας ουσιαστικά ρόλο κειμένου, η ομάδα Vasistas επανέρχεται με το έργο Domino, που θα παρουσιαστεί από 23-27 Σεπτεμβρίου στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31). Πρώιμες ηχογραφήσεις του 19ου και 20ου  αιώνα, κοστούμια με μια φουτουριστική αισθητική και ένα σμήνος ανθρώπων με φόντο την Ακρόπολη είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία της παράστασης που βασίζεται στα "Παιχνίδια Σφαγής" (Ε. Ιονέσκο). Το έργο θα παρουσιαστεί εν συνεχεία στην Γαλλία, στο Théâtre des Bernardines τον Φλεβάρη του 2014.