Pages

Οριστική Αυλαία για το Θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης


Μετά από 38 χρόνια λαμπρής πορείας το Θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης ρίχνει οριστικά την αυλαία του την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, με το έργο Abnoramal της Πτούσκινα Ναντιέζα Μιχαίλοβνα, σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου, με την Μαρία Αλιφέρη και τον Γιώργο Κοντοπόδη, ο οποίος μαζί με τον Αλέξανδρο Λιακόπουλου, ανέλαβε το 2004 την διεύθυνση του χώρου δίνοντάς του την σημερινή του ονομασία.

Can We talk about this? στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση


Η διεθνούς φήμης ομάδα DV8 Physical Theatre και ο πολυβραβευμένος Lloyd Newson επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα με τη νέα τους δουλειά που έκανε πρεμιέρα το περασμένο καλοκαίρι στην Αυστραλία. 



Το Urban Dig 7 έρχεται το Φλεβάρη του 2012 στο πρώτο Βρεφοκομείο της Αθήνας στην Πλατεία Κουμουνδούρου



Το πρόγραμμα UrbanDig Project της ομάδας "όχι παίζουμε" βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Λαμπράκη κερδίζοντας τον διαγωνισμό του TedxAthens Challenge 2011που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/12/2011στον Ελληνικό Κόσμο.

Το UrbanDig Project ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύχρονη Πόλη», ξεκίνησε το 2005 από την ομάδα «όχι παίζουμε». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ανακαλύπτει ανυποψίαστες γωνιές και κτήρια της πόλης και δημιουργεί σύγχρονες παραστάσεις. Παραστάσεις που σκοπό έχουν να συστήσουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και τα φαντάσματα-σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος που πέρασαν από εκεί. Όχημα αυτής της ιδιότυπης ξενάγησης αποτελούν κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας. Σκοπός του UrbanDig Project, είναι είναι η βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του. Η μετατροπή της ιστορίας, σε πραγματική εμπειρία. Στόχος; Να πάψει αυτή η πόλη να είναι ένας κρύος σωρός από τσιμέντα. Να πάψει ο διαβάτης να είναι πάντα τόσο βιαστικός και αδιάφορος.Την επόμενη φορά που θα περάσει έξω από έναν τέτοιο χώρο, να νοιώσει ότι τον ξέρει. Να νιώσει ότι, πράγματι, αυτή η πόλη του ανήκει.

UrbanDig 1:  Ναπολέων Λαπαθιώτης
Χώρος Ανασκαφής:  Κοντουριώτου & Οικονόμου – Εξάρχεια
Σημασία Χώρου:  Οικία του ποιητή. Εκεί έζησε. Εκεί αυτο-πυροβολήθηκε
Κείμενο:  «Καρδιά με κόκκαλα. Βίος και πολιτεία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη» του Χ. Κανελόπουλου, μέσα από κείμενά του ποιητή.
Έτος ανασκαφής: 2006
 
UrbanDig 2:  Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
Χώρος Ανασκαφής:  Καλλιδρομίου – Εξάρχεια.
Σημασία Χώρου:  Ημιυπόγειο στον βράχο του Στρέφη. Υγρό, όπως το σπίτι της Κερένιας Κούκλας
Κείμενο:  «Το αίμα που μαράθηκε» του Α. Δήμου, θεατρικό έργο με αφορμή την «Κερένια Κούκλα» 
Έτος ανασκαφής: 2007
 
UrbanDig 3:  Πλάτων Ροδοκανάκης
Χώροι Ανασκαφής:  (α) Μουσείο Μπενάκη, (β) Βυζαντινό Μουσείο, (γ) Bios, (δ) οικία IDuncan (τόπος συνάντησης με Χρηστομάνο), (ε) Χίος
Σημασία Χώρων:  Περάσματα της ζωής του συγγραφέα ή τόποι κοινής με αυτόν θεματικής. 
Κείμενο:  «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο»
Παράλληλες δράσεις:  Ομιλίες για τη ζωή και το έργο του Π.Ρ., σε ενότητες που σχετίζονται με τους χώρους:  (α) «ο εστέτ ροδοκανάκης», (β) «Ο βυζαντινός ροδοκανάκης», (γ) «ο νεωτεριστής Ροδοκανάκης», (δ) «ο δημιουργός ροδοκανάκης»,  (ε) «ο χιώτης ροδοκανάκης»
Έτος ανασκαφής: 2008
 
UrbanDig 4: Γεώργιος Μ. Βιζυηνός
Χώρος Ανασκαφής: Ωδείο Αθηνών - 1871.
Σημασία Χώρου: Εκεί δίδαξε και ερωτεύτηκε για τελευταία φορά, πριν τον εγκλεισμό του.
Κείμενο:  «Μοσκώβ – Σελήμ», το τελευταίο διήγημα του Γ.Μ.Β. πριν τον εγκλεισμό του.
Παράλληλες δράσεις:  Συζητήσεις με προσκεκλημένους ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες.
Έτος ανασκαφής: 2009
 
UrbanDig 5: Διονύσιος Σολωμός (1)
Χώρος Ανασκαφής: Πύργος Βαζαίου, Νάξος
Σημασία Χώρου: Ένας πύργος με μια εκκλησία, ιδανικός χώρος για τα φαντάσματα του Σολωμού.
Κείμενο:  «Ο Λάμπρος»
Έτος ανασκαφής: 2010
 
UrbanDig 6: Διονύσιος Σολωμός (2)
Χώρος Ανασκαφής: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Σημασία Χώρου: Πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» (1836-1971), οι ήρωες και οι ασθενείς του οποίου μοιάζουν με τον Λάμπρο.
Κείμενο:  «Ελπίς» των Χ. Κανελλόπουλο και Γ. Σαχίνη, θεατρικό ποίημα με στοιχεία από τον «Λάμπρο», το αρχείο του «Ελπίς» και συγγράμματα της εποχής της ίδρυσης της Αθηναϊκής πρωτεύουσας.
Έτος ανασκαφής: 2010