Pages

Οι Γυναίκες του Αλμοδόβαρ και η τρέλα του 87 έρχονται στην σκηνή του Μικρού Παλλάς



Γιάννης Κακλέας: "O Aλμοδόβαρ  διαβάζει την φωνή του Κοκτώ, εμπνέεται από την απόγνωση μιας γυναίκας που κάποιος άντρας την χωρίζει, σέρνει όλη του την εμπειρία από την νύχτα της Μαδρίτης, από τους άνδρες και της γυναίκες που γνώρισε, από την ερωτική του ζωή και γράφει ένα κείμενο για τον έρωτα.!"

"Ο Αλμοδόβαρ έχει καταφέρει μέσα από την πορεία του στο χρόνο να δημιουργήσει έναν δικό του κόσμο. Για μένα είναι μια προσωπικότητα πολύ σημαντική που θα έλεγα ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύμπαν ανάλογο με εκείνο του Χίτσκοκ, του Φελλίνη, του Μπέργκμαν, του Γούντι Άλεν. Βλέπει τον κόσμο με έναν δικό του τρόπο!", με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Κακλέας, πλαισιωμένος από τις γυναίκες της παράστασης, αναφέρθηκε στο κινηματογραφικό σύμπαν του διακεκριμένου Ισπανού σκηνοθέτη στο πλαίσιο της "αλμοδοβαρικής" συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε γνωστή σουβλακερί στο Μοναστηράκι. Η παράσταση "Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης" που κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Σμαράγδα Καρύδη (Πέπα), Βίκυ Σταυροπούλου (Καντέλα), Αριέττα Μουτούση (κυρία Μπελτράν), Νεφέλη Ορφανού (Σοφία), Αντώνης Φραγκάκης (Ιβάν), βασίζεται μένα πάνω στην κινηματογραφική ταινία του Αλμοδόβαρ αλλά αποτελεί μια θεατρική προσαρμογή του  έργου των Jeffrey Lane & David Yazbek, που ανέβηκε στην Νέα Υόρκη. 

"Είναι ένας εναλλακτικός καλλιτέχνης  που ξεκίνησε από ένα ρεύμα πολύ χαρακτηριστικό στην Μαδρίτη μετά την πτώση του Φράνκο και έφτασε μέχρι το σήμερα, με αποκορύφωμα κατά την γνώμη μου το "Μίλα της"  και με το ελεύθερο πνεύμα του και την ηδονοβλεπτική αντίληψη της ζωής που είχε έφτασε στο σημείο να βλέπει την ανθρώπινη ύπαρξη με μια πολύ φυσική ματιά. Είναι ένας σκηνοθέτης που διαβάζει την φωνή του Κοκτώ, εμπνέεται από την απόγνωση μιας γυναίκας που κάποιος άντρας της τηλεφωνεί και την χωρίζει, σέρνει όλη του την εμπειρία από την νύχτα της Μαδρίτης, από τους άνδρες και της γυναίκες που γνώρισε, από την ερωτική του ζωή και γράφει ένα κείμενο για τον έρωτα." είπε συνεχίζοντας ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας. Η  γραφή του Αλμοδόβαρ , η ερωτική του ματιά και η βαθύτητα και η τρέλα με την οποία βλέπει τα πράγματα ήταν τα στοιχεία που τον ενέπνευσαν να επιλέξει φέτος να σκηνοθετήσει το συγκεκριμένο έργο, η υπόθεση του οποίου βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την γυναίκα και τον έρωτα, δυο στοιχεία που απασχολούσαν ανέκαθεν την θεατρική κουλτούρα.

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα 48ωρο στην Μαδρίτη και αφηγείται τις ιστορίες διαφόρων γυναικών που οι σχέσεις τους με τους άντρες, τις οδηγούν σε μια δίνη έρωτα, πάθους και πλήρους σύγχυσης... Όλα αρχίζουν όταν ο Ιβάν εγκαταλείπει την Πέπα  και εκείνη προσπαθεί απεγνωσμένα να τον βρει για να της εξηγήσει την αιτία. Ταυτόχρονα ψάχνουν να τον βρούν η σύζυγος του και ο γιός τους. ην ώρα που στο σπίτι της Πέπα ζητά καταφύγιο η κολλητή της γιατί ο καινούργιος της εραστής αποδείχτηκε ότι ήταν τρομοκράτης. Ζητούν συμβουλές από μια δικηγόρο που τελικά είναι η καινούρια ερωμένη του Ιβάν και έτσι όλων οι ζωές μπλέκονται με έναν ιδιαίτερο, σουρεαλιστικό και εν τέλει ξεκαρδιστικό τρόπο.

Η ταινία "Μujeres al borde de un ataque de nervios", με πρωταγωνιστές τους Carmen Maura & Antonio Banderas προβλήθηκε το 1988 με μεγάλη επιτυχία και ήταν αυτή που έκανε τον Αλμοδόβαρ διάσημο διεθνώς. Προτάθηκε για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Διακρίθηκε με πέντε βραβεία Γκόγια στην Ισπανία και δυο βραβεία European Film Awards. Δυο δεκαετίες αργότερα οι Lane & Yazbek ανέλαβαν την θεατρική προσαρμογή και η παράσταση ανέβηκε το 2010 στο θέατρο Μπελάσκο στο Μπροντγουέι , αποσπώντας τα βραβεία Outer Critics Cirle Awards & Drama Desk Awards ενώ προτάθηκε για τρία βραβεία Tony.

Στους υπόλοιπους ρόλους θα δούμε τους Ντορέτα Παπαδημητρίου (Παουλίνα), Βαγγέλη Χατζηνικολάου (ταξιτζής), Μαρία Κωνσταντάκη (Μαρίζα), Κίμων Φιορέτο (Κάρλος) και Κωνσταντίνο Κακούρη (τρομοκράτης). Η απόδοση είναι το Θοδωρή Πετρόπουλου ενώ ο Μανώλης Παντελιδάκης έχει φέρει, μέσα από τα σκηνικά του, όλη την τρέλα της Μαδρίτης του 87 στην σκηνή του Μικρού Παλλάς. 

Σμαράγδα Καρύδη: "Πολύ ευτυχισμένη στιγμή, γιατί πέρα από ο έργο που είναι πολύ σημαντικό, μετράνε οι άνθρωποι και οι συνεργάτες. Έχω περάσει πολύ ευχάριστες και διασκεδαστικές στιγμές. Ο Γιάννης δεν έχει νεύρα, έχει παλμό και ζωντάνια. Στην φαντασία του οφείλεται μια πολύ ωραία δουλειά"