Pages

Μιχάλης Ρέππας "Όσο δυσμενές κι αν είναι το εξωτερικό περιβάλλον οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν ίδιες"

Την διασκευή της δραματικής κωμωδίας "Να ζει κανείς ή να μην ζει", που γνωρίσαμε στον κινηματογράφο το 1983 με τον Mel Brooks (παραγωγή) στον ρόλο του Frederick Bronski και την γυναίκα Anne Bancroft στον ρόλο της Anna Bronski, που ανεβαίνει την Παρασκευή στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, παρουσίασαν σήμερα στο cafe του βιβλιοπωλείου Ιανός οι συντελεστές της παράστασης.
"Η πρόταση για το έργο έγινε από την Κάτια", είπε ο Μιχάλης Ρέππας χαρακτηρίζοντας την παράσταση μια παραγωγή μεγάλου κόστους - 6 σκηνικά, 35-40 κοστούμια και 12 μελής θίασος- και υψηλού ρίσκου μέσα στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα, η οποία όμως υπόσχεται δύο περίπου ώρες άφθονου γέλιου κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Όσον αφορά στην επιλογή της χρονικής περιόδου της κατοχής και τον παραλληλισμό με την σημερινή "οικονομική κατοχή" ο ίδιος δήλωσε "Πρώτα απ' όλα εμάς η κατοχή μας αρέσει πολύ γιατί και το έργο "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" εκεί αναφερότανε. Ωστόσο όσο δυσμενές κι αν είναι το εξωτερικό περιβάλλον οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν ίδιες και φυσικά τόσο το γέλιο όσο και το κλάμα είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη. Η κωμωδία εισπράττει αφορμές απ' οπουδήποτε για να ξεδιπλώσει τους ανθρώπινους χαρακτήρες, τα ελαττώματα και τα προτερήματα μας και όλες εκείνες τις αστείες φαυλότητες που δημιουργούν την κωμωδία. Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για μια επίκαιρη όσο για μια αναγκαία παράσταση."
"Επίκαιρη θα μπορούσε να γίνει η παράσταση αν στον τίτλο αλλάζαμε το "Να ζεί " με Να ζι κανείς ή να μην ζεί" γιατί πιστεύω ότι όλο αυτό μου μας επιβάλλεται εκφράζει και το σήμερα", είπε ο Παύλος Χαικάλης , οποίος μαζί με την Κάτια Δανδουλάκη ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενώ η ίδια μίλησε για την μετουσίωση μιας κινηματογραφικής ιδέας σε πράξη αντίστασης με παιδική αφέλεια μέσα από το θέατρο : " Με συγκινεί ιδιαίτερα που μέσα το έργο που διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν τα παιδιά και το οποίο πραγματικά με έχει αφήσει άναυδη είναι η δεξιοτεχνία και το μέτρο στο ρυθμό της φάρσας, που είναι ένας ορολογιακός μηχανισμός, για να λειτουργήσει σωστά, χωρίς περιττά πράγματα και με ένα ουσιαστικό ψαλίδισμα και ενώ ξεκινά από παλιά κινηματογραφική ιδέα βλέπει τελικά κανείς σχεδόν άλλο έργο. Για μένα το θέατρο είναι μια πράξη αντίστασης που ενώ γίνεται με μια παιδική αφέλεια καταλήγει να είναι πολύ οδυνηρή, συγκινητική και ουσιαστική".
Το έργο αναφέρεται στην Πολωνία του 1941 κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, όπου μια διάσημη ηθοποιός (Κάτια Δανδουλάκη) απατά τον άντρα της (Παύλο Χαϊκάλη) με έναν πολύ νεότερο αντιστασιακό (Γιάννη Τσιμιτσέλη). 
Μια ερωτική φάρσα στήνεται στα παρασκήνια ενός θιάσου του μουσικού θεάτρου. Ο αταίριαστος έρωτας της ώριμης πρωταγωνίστριας και του νεαρού αντιστασιακού είναι ένα από τα κλασσικά θέματα της ροζ φάρσας. Μόνο που το ροζ αρχίζει να σκουραίνει επικίνδυνα όταν στα γρανάζια της φάρσας πιάνονται ένας Γερμανός στρατηγός (Τάσος Κωστής) μαζί με την αυστηρή γραμματέα του (Μαρία Κανελλοπούλου) και τον ηλίθιο υπασπιστή του (Σπύρος Μεριανός), μια διπλή κατάσκοπος (Χριστίνα Τσάφου) και ο μακιγιέρ της πρωταγωνίστριας (Πρόδρομος Τοσουνίδης). Το ετερόκλητο αυτό πλήθος μπλέκεται σε ένα τυφώνα από συμπτώσεις, ανατροπές και μεταμφιέσεις, όπου συγχέονται οι ρόλοι και χάνονται τα όρια ανάμεσα στα στρατόπεδα των Πολωνών αντιστασιακών και των κατακτητών τους. Μουσικά νούμερα και αγωνιώδεις καταδιώξεις, λαμπερές τουαλέτες και οπλοπολυβόλα, θεατρίνοι και Ες – Ες γίνονται ένα κουβάρι για να νικήσει στο τέλος η ομάδα των θεατρίνων. Γιατί το θέατρο - και ειδικά το ελαφρύ θέατρο – είναι μια μεγάλη κατάφαση στη ζωή. 
Όταν η Ιστορία στήνει μια τόσο φρικαλέα φάρσα όσο ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το θέατρο απαντά με το βροντερό γέλιο της φαρσοκωμωδίας. Εδώ βέβαια κάποιος μπορεί να ρωτήσει «μπορεί το γέλιο να νικήσει τα τάνκς;» Ο Μελ Μπρουκς με το έργο του «Να ζει κανείς ή να μην ζει» απαντά: Ναι.


Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Παύλος Χαϊκάλης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τάσος Κωστής, Μαρία Κανελλοπούλου, Χριστίνα Τσάφου, Σπύρος Μεριανός, Πρόδρομος Τουσουνίδης.

Απόδοση- σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου + Μιχάλης Ρέππας
Συγγραφέας: Nick Whitby
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Στίχοι – Μουσική: Αφροδίτη Μάνου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη : 20.00

Πέμπτη: 21.15 (λαϊκή)

Παρασκευή:  21.15

Σάββατο:18.15 (λαϊκή),  21.15

Κυριακή: 18.15, 21.15


Τιμές: Πλατείς 25,00, Λαϊκή - Ομαδικό 18,00, Φοιτητικό 16,00