Pages

Ο "Κόκκινος Βράχος" του Γρηγορίου Ξενόπουλου για πρώτη φορά στην σκηνή του Εθνικού



Μια ιστορία έρωτα και προδοσίας ανοίγει αυλαία από 14 Οκτωβρίου στην Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος". Πρόκειται για το "Κόκκινο Βράχο", ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.


Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στην ύπαιθρο της Ζακύνθου, διαδραματίζεται ο Κόκκινος Βράχος, μια συγκλονιστική ιστορία για τον έρωτα, το πάθος και την προδοσία. Ο ερχομός του ξαδέλφου Άγγελου από την Αθήνα στον Κόκκινο Βράχο για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης θα μετατρέψει την  Φωτεινή από κοριτσάκι σε γυναίκα. Ο έρωτας και ο πόθος που θα ξυπνήσουν μέσα τους και οι απαγορευτικές συμβάσεις της κοινωνικής ζωής  θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.
 Αφήνοντας την Αθήνα πίσω του, ο γοητευτικός σαραντάρης Άγγελος Μαρίνης βρίσκεται επισκέπτης  έπειτα από δεκαπέντε χρόνια στο σπίτι της θείας του στον Κόκκινο Βράχο στην ειδυλλιακή Ζάκυνθο. Τα  νεαρά ξαδέρφια του, ο Μίμης και η Φωτεινή, τον γοητεύουν με την ανέμελη και ξέγνοιαστη ζωή τους.  Ένας κρυφός ερωτικός πόθος γεννιέται μέσα του για την όμορφη Φωτεινή.  Όταν αυτή αρνείται τον έρωτά του γιατί οι δυο τους  είναι πρώτα ξαδέρφια, ο Άγγελος επιστρέφει απογοητευμένος στην Αθήνα. Ένας άλλος γάμος ανάμεσα σε δύο πρώτα ξαδέρφια θα πείσει την Φωτεινή να τον αναζητήσει. Όμως ο Άγγελος έχει ήδη παντρευτεί στην Αθήνα….
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, το 1908, μεταπλάθει σε θεατρικό έργο για χάρη της Κυβέλης ένα από το πιο δημοφιλή έργα του, τον Κόκκινο Βράχο. Η Φωτεινή Σάντρη, όπως ονομάστηκε το θεατρικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου του 1908 από τον θίασο της Κυβέλης στο θέατρο «Πανελλήνιον», γνώρισε τεράστια επιτυχία και παραμένει ως τις μέρες μας ένα από τα πιο γνωστά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Η Ρούλα Πατεράκη ξαναδιαβάζει σήμερα τον Κόκκινο Βράχο, την αγαπημένη νουβέλα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, παράλληλα με την Φωτεινή Σάντρη, το θεατρικό έργο αλλά και την Ζωή μου σαν μυθιστόρημα , την αυτοβιογραφία του συγγραφέα και καταθέτει τη δική της εκδοχή μιας παράξενης και συνάμα συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας!

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνική προσαρμογή: Ρούλα Πατεράκη – Άκις Βλουτής
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά: Εύα Νάθενα
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου

Διανομή
Άγγελος Μαρίνης: Θανάσης Ευθυμιάδης
Φωτεινή: Γιούλικα Σκαφιδά
Κυρία Σάντρη: Θέμις Μπαζάκα
Κύριος Σάντρης: Θέμης Πάνου
Γιούλια Βρονκίνη: Ιωάννα Παππά
Κοσμάς Αλιμπράντε: Κοσμάς Φοντούκης
Τώνης Βρονκίνης: Δημήτρης Μοθωναίος
Μαριέτα: Αμαλία Τσεκούρα
Μίμης: Αργύρης Πανταζάρας
Ο Πιανίστας: Νίκος Πλάτανος

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου




To Theaterview προτείνει χειμώνα στο Rabbithole...


Η Νοσταλγία και ο Ιππόκαμπος ανοίγουν τις πόρτες του Rabbithole για τη φετινή σεζόν το Σάββατο, 1 Οκτώβρη με μια performance - video installation βασισμένη στην παράσταση "Grimm" που η Νοσταλγία θα παρουσιάσει το Φεβρουάριο του 2012 και ένα Not- Back- to School Party στο γειτονικό Lost 'n' Found με περισσότερες εκπλήξεις από την ομάδα Ιππόκαμπος.


Στο Rabbithole, την σταθερή της πια στέγη από τον Μάρτιο του 2011, υποδέχεται την νέα θεατρική σεζόν η ομάδα Νοσταλγία παρουσιάζοντας μια σειρά από εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και events, που αναμένεται να μετατρέψουν τον Πολυχώρο της οδού Γερμανικού στο Μεταξουργείο σε πόλο έλξης πολλών καλλιτεχνών, με αξιόλογες προτάσεις, ανοίγοντας έναν "γόνιμο" διάλογο με το κοινό, τον χώρο αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους καλλιτέχνες. 
Εκτός από την "Ζωή στο Θέατρο" του Ντέιβιντ Μάμετ, που ήδη έχουμε παρουσιάσει, και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Ρίγλη, ενώνοντας επί σκηνής δυο γενιές ηθοποιών, στα πρόσωπα του Χρήστου Στέργιογλου και Κώστα Γάκη, η σεζόν στο Ράμπιτχόλ ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου με την "Επίσκεψη της Αρκούδας" σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίμωνα και μια σειρά νέων ηθοποιών για να ακολουθήσει από 1η Νοεμβρίου η ομάδα Άδραξις με την παράσταση "Το αύριο ήταν χθες - Demain was yesterday" σε σκηνοθεσία Χρήστου Αποστολάκη. 
Γύρω στα τέλη Νοεμβρίου η Καλλιρόη Μυριαγκού μαζί με νέους ηθοποιούς και χορευτές, όλοι τους μέλη της ομάδας "Λόγω Χορού", προτείνουν την παράσταση "Έρως και Τέλος" (ή τα δάκρυα του ψαριού μέσα στην θάλασσα) σε σκηνοθεσία Ελένης Τζάρου.

Τέλος για δεύτερη χρονιά θα παρουσιαστεί από αρχές Φεβρουαρίου και η παράσταση Γκρίμ, που φέτος συμπληρώνει αισίως ένα χρόνο ζωής, και θα συνεχιστεί ως τις 10 Απριλίου σε σκηνοθεσία Τώνιας Ράλλη. 

Στον ίδιο χώρο λειτουργούν επίσης:  η ομάδα Ιππόκαμπος, παρακλάδι της ομάδας Νοσταλγία, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2010 και αποτελείται από μαθητευόμενους ηθοποιούς οι οποίοι δουλεύουν εργαστηριακά πάνω σε ιδιότυπες μεθόδους και κώδικες υποκριτικής ενώ παράλληλα, στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους, εξασκούνται και στους τομείς παραγωγής, σκηνογραφίας/ενδυματολογίας, διαφήμισης κ.α., Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, που λαμβάνει χώρα μέσα στο ίδιο το θέατρο , έχει σαν στόχο την δημιουργία μιας παράστασης και δίνει στους μικρούς του φίλους την δυνατότητα να αποκτήσουν μια συνολική άποψη της τέχνης του θεάτρου καθώς επίσης Σεμινάρια, Εκθέσεις και Εγκαταστάσεις. 



Πληροφορίες στο  210 5249903 και http://rabbitholespace.blogspot.com.