Pages

Πλούσιο Ρεπερτόριο για το 2011-12 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Σκηνή από την παράσταση "Ορφανά" του Ντένις Κέλλυ
Συμπαραγωγές, φεστιβάλ, περιοδείες, θέατρο για παιδιά και τέσσερις παραγωγές με τις οποίες εγκαινιάζει τη φετινή θεατρική σεζόν, περιλαμβάνει το ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, με τον Συγγραφέα του Τίμ Κράουτς να ανοίγει αυλαία την 1 Οκτωβρίου και να ακολουθούν τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλλυ για δεύτερη χρονιά (ως τις 8 Ιανουαρίου), ο Pillowman του Μάρτιν ΜακΝτόνα σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και το Stallerhof του Φράντς Ξάβερ Κράιτς σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. 

Με το έργο σταθμό στην δραματουργία του Κράιτς "Stallerhof" , που επηρέασε την σύγχρονη θεατρική γραφή και από το 1972 αποτελεί σταθερή αξία στο ρεπερτόριο των ευρωπαϊκών θεάτρων, ανοίγει από τα μέσα Ιανουαρίου η Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. 
H υπόθεσή του εκτυλίσσεται σ’ ένα χωριό της Bαυαρίας. Τα τέσσερα πρόσωπα του έργου, ο πατέρας και αφεντικό της μικρής φάρμας, η γυναίκα του, η ανήλικη κόρη του, ένα κορίτσι με προβλήματα όρασης  και μαθησιακές δυσκολίες, κι ένας εποχιακός εργάτης λίγο πριν από τη σύνταξη, είναι μια μικρογραφία της ιεραρχικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν, μιας κοινωνίας όπου είναι βαριά η σκιά της θρησκείας και των κάθε λογής προλήψεων. Μια παράξενη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο κορίτσι και τον ηλικιωμένο άντρα, μια σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση και την τρυφερότητα, που θα έρθει στο φως όταν η μικρή θα είναι ήδη έγκυος...
Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου ενώ πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Αρσένη, Μάνος Βακούσης, Μαρία Καλλιμάνη και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
Την ιστορία του νεαρού συγγραφέα Κατσουριάν Κατσουριάν στο έργο ο "Πουπουλένιος" του Μάρτιν ΜακΝτόνα παρουσιάζει στον Κάτω Χώρο από 15 Οκτωβρίου ο Βασίλης Μαυρογεωργίου με τους Γιώργο Βαλαή , Θανάση Δόβρη, Σεραφείμ Ράδη και Μιχάλη Φωτόπουλο. Από τον ίδιο σκηνοθέτη και συγγραφέα ανοίγει στις 30 Οκτωβρίου  το έργο "Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου" στο πλαίσιο του Θεάτρου για Παιδιά, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Το έργο θα παρουσιάζεται από την μονάδα θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα, η οποία φέτος συμπληρώνει τα 10 της χρόνια έχοντας δώσει πάνω από 1500 δωρεάν παραστάσεις σε αυτούς τους χώρους καθώς επίσης και στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου κάθε Κυριακή 11.30 με ελεύθερη είσοδο. 
Για περιορισμένες παραστάσεις στον Ελληνικό Κόσμο και στην συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα θα συνεχιστεί επίσης μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρσι το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου "Μια τεράστια έκρηξη" , σε σκηνοθεσία του ίδιου μαζί με τον Κώστα Γάκη, με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Μαρία Φιλίνη. 

"Παρέλαση" Συμπαραγωγών 
Πλούσιο και σε συμπαραγωγές θα είναι αυτή η σεζόν για το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Την αρχή κάνει η  "Παρέλαση" της Λούλας Αναγνωστάκη που ξεκινάει στον Κάτω Χώρο στις 17/10 σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και με τους Μάνο Καρατζογιάννη και Βασιλική Τρουφάκου και ακολουθούν οι Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε μια διασκευή για εφήβους σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη και τα "Σημάδια του Κάιν" , μια πολυφωνική παράσταση- περιήγηση στον κόσμο της βίας από καταβολής κόσμου, βασισμένη σε ντοκουμέντα, ιστορικές μελέτες, πρακτικά, αρχεία, αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και προσωπικές μαρτυρίες. Από αρχές Φλεβάρη το Δώμα του Θεάτρου ανοίγει στην ομάδα Grasshoper παρουσιάζοντας το κλασικό έργο του Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνιας , σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου και Δημήτρη Καρατζά ενώ από 13 Φλεβάρη θα αρχίζει να προβάλλεται και το το έργο του Άγγλου συγγραφέα Τίμ Κράουτς "Το χέρι" σε μετάφραση - σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, που πήρε εξαιρετικές κριτικές από το 2003 , οπότε και παίχτηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, με την Θεοδώρα Τζήμου στον κεντρικό ρόλο. 

Άνοιξη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με την Hannele του Γκέρχαρντ Χάουπτμαν σε σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη στον Κάτω Χώρο από 18.04 που αφηγείται την ιστορία της 14χρονης Χανέλε, τα οράματα της οποίας βρίσκουν καταφύγιο στο δωμάτιο ενός ξεχασμένου πτωχοκομείου, την στιγμή που ισορροπεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στην από σκηνής επικοινωνία τέλος η ομάδα Construction Works (πρώην Ομάδα 5) παρουσιάζει στον Κάτω Χώρο από 23.04 την παράσταση Κοιταμετώρακαιείμαιεδώ, σε ιδέα-σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Δανάης Θεοδωρίδου.
Επινοώντας την παράσταση είναι ο τίτλος του φεστιβάλ εξέλιξη του Devised Theater Festival "Παραστάσεις Μικρού Μήκους από Νέους Δημιουργούς" που είχε διοργανωθεί από νέους δημιουργούς , με επαγγελματικές θεατρικές ομάδες να επινοούν και να παρουσιάζουν παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που θα ξεκινήσει τον Μάιο σε όλους τους χώρους του Θεάτρου.