Pages

Αριστοφάνη - Όρνιθες : Εφηβικό Θέατρο εντός των τειχών


Μια rock παράσταση για εφήβους (και όχι μόνο!…)

Ένα φρέσκο θεσμό στην Ελλάδα, που συνδυάζει τη θεατρική πράξη και τη νέα παιδαγωγική προτείνει η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η ομάδα 4Frontal, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όρνιθες γιατί :  Είναι ένα κείμενο οικείο και ελληνικό που διδάσκονται, θα διδαχθούν ή έχουν διδαχθεί οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διδάσκεται στην Γ΄Γυμνασίου).
Η θεματική του έργου εμπλουτίζει τη φαντασία και διευρύνει τους σύγχρονους πολιτικούς και περιβαντολογικούς προβληματισμούς : πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία γύρω μας, τί μπορούμε να προτείνουμε για να την κάνουμε καλύτερη, πώς η ουτοπία μιας καλύτερης Πολιτείας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας.
Είναι μια σκηνική πράξη που μπορεί να διευρύνει την πολιτική σκέψη: ο Αριστοφάνης προτείνοντας μια ουτοπία, τη Νεφελοκοκκυγία μας φέρνει αντιμέτωπους στο "εδώ και τώρα" της σκηνής, για να φανταστούμε μια καλύτερη κοινωνία και να σκεφτούμε από κοινού πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε την παρούσα.

Η παράσταση θα παίζεται τις καθημερινές σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα συνοδεύεται από ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τους μαθητές. Στόχος της παράστασης είναι  να “μεταφέρει” τα πολιτικά, ηθικά, μεταφυσικά, περιβαντολογικά θέματα του έργου του Αριστοφάνη στα μέτρα της σημερινής πραγματικότητας με το συνδυασμό τριών βασικών αιτημάτων του σύγχρονου σχολείου : την αισθητική απόλαυση, την ψυχαγωγία και την διαθεματική βιωματική παιδαγωγική.

Σκηνοθεσία- Διασκευή : Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Χορογραφία : Πατρίσια Απέργη
Κοστούμια : Δήμητρα Λιάκουρα
Σκηνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική Σύνθεση: Σπύρος Πανταζής
Βοηθός Σκηνοθέτη/Φωτογραφίες: Αριστέα Σταφυλαράκη
Διδασκαλία κρουστών: Λαμπρίνα Αρβανιτίδου
Θεατροπαιδαγωγικό Υλικό : Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ζωή Λυμπεροπούλου
Παίζουν : Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γιώργος Ματαράγκας, Πάνος Τοψίδη

[Στη σκηνή θα παίζεται ζωντανή μουσική]

Μια παραγωγή της ομάδας 4Frontal, με επίσημο συνεργαζόμενο φορέα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τη φιλοξενία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, την υποστήριξη της Ομάδας «Ω2» (Σύνδεσμος Αποφοίτων Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών) και των εκδόσεων Πατάκη. Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και της Γ.Γ.Ν.Γ. Υλικό για την παράσταση φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Έναρξη : 22 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 18:00, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 και Θαρύπου.
Εισιτήρια: 12 Ευρώ, φοιτητικό- μαθητικό 10 Ευρώ, οργανωμένες παραστάσεις σε σχολεία 6 ευρώ

Πληροφορίες για οργανωμένες παραστάσεις:
Ελένη Μολύβα : 212 10 25977, 6940 551319, e.molyva@yahoo.com

"Ανοιχτό Ζευγάρι" του Ντάριο Φο από 19 Νοεμβρίου στο Θέατρο "Κάτω από την Γέφυρα"


Στην Πειραματική σκηνή του θεάτρου «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ» θα παρουσιαστεί για τρίτη συνεχή χρονιά η παράσταση του Ντάριο Φο «Ανοιχτό Ζευγάρι…εντελώς ορθάνοιχτο».

Ο μεγάλος νομπελίστας, συγγραφέας και performer, βάζει στο στόχαστρό του το «κίνημα» των «ανοιχτών σχέσεων», που στη δεκαετία του ’70 απασχόλησε πολύ την αριστερή...διανόηση στην Ιταλία και όχι μόνο.

Κάποιος Βιτόριο «άτακτος» όπως πολλοί «Βιτόριο», είναι παντρεμένος από  έρωτα με κάποια  Αντωνία, που  όπως κάθε «Αντωνία» θέλει τον άντρα της καλό σύζυγο, καλό πατέρα και κυρίως  μόνο γι’ αυτήν. 
Ο Βιτόριο όμως, είναι πολιτικοποιημένος άνθρωπος.
Και αριστερός...
Και σαν αριστερός  οφείλει όχι μόνο να  θέσει σε ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο τις «αταξίες» του, αλλά και να «δώσει γραμμή»  στην  Αντωνία να κάνει το ίδιο, αφού μόνο έτσι θα μπορούσαν να σώσουν το γάμο τους.
Οι προσπάθειες πετυχαίνουν.
Μόνο που η Αντωνία  - όπως πολλές «Αντωνίες» άλλωστε - ερωτεύεται.
Κι εκεί, αρχίζει το πρόβλημα.  
Και η παράστασή μας.

 
Σκηνοθεσία – Διανομή : Νίκος Δαφνής
Σκηνικά : Κώστας Κουρμουλάκης
Κοστούμια & Μουσική επένδυση : Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου

Παίζουν : Κώστας Κλάδης , Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Μαρία Χριστοδούλου

 
Ημέρες & Ώρες:
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 μ.μ.
Κυριακή στις 7.00 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης : 80 λεπτά

Εισιτήρια : Γενική είσοδος 17 ευρώ , Φοιτητικό 10 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ  «ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ» 2011-2012
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν.Φαλήρου
Τηλέφωνο 210 4816200 , e-mail :  info@katoapotigefyra.gr
  
Παρουσιάζεται στον «Πίσω χώρο» του Θεάτρου


Αντικατάσταση μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε την αντικατάσταση των τριών μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου, που αποχώρησαν για προσωπικούς λόγους.

Δημήτρης Τσατσούλης
Τα νέα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής είναι οι:  Κάτια Αρφαρά, θεατρολόγος, υπεύθυνη τομέα θεάτρου και χορού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, -Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης- στιχουργός και Λίνα Ρόζη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έτσι η Γνωμοδοτική Επιτροπή διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόεδρος
Δημήτρης Τσατσούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών     του Πανεπιστημίου Πατρών, Κριτικός Θεάτρου

Μέλη
Κάτια Αρφαρά, θεατρολόγος, υπεύθυνη τομέα θεάτρου και χορού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης- στιχουργός
Δήμητρα Κονδυλάκη, Δραματολόγος, Μεταφράστρια
Ειρήνη Μουντράκη, Θεατρολόγος, Κριτικός Θεάτρου, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων        Εθνικού Θεάτρου
Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής Θεατρολογίας στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του   Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κριτικός Θεάτρου
Λίνα Ρόζη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.