Pages

Με θέατρο ανοίγει η καλλιτεχνική αυλαία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

"Υπηρέτης δύο αφεντάδων" από την σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας στις 15 Σεπτέμβρη 

Με θέατρο – και μάλιστα βρετανικό – με την απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο της παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας Υπηρέτης δύο αφεντάδων ανοίγει την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012 το Μέγαρο Μουσικής. Δύο συναυλίες κλασικής μουσικής από την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (η πρώτη θα αναμεταδοθεί στον κήπο) αλλά και το Schoolwave στον κήπο του Μεγάρου με προσκεκλημένα 7 νεανικά συγκροτήματα συμπληρώνουν τις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα το Μέγαρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον πολιτιστικό- μη κερδοσκοπικό – σωματείο «Διάζωμα» και παρουσιάζει εκδηλώσεις σε τρία αρχαία θέατρα: στη Μαρώνεια – στο πλαίσιο και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Μαρώνειας και Σαπών 2011– μια βραδιά με τον Δημήτρη Μαρωνίτη (που θα διαβάσει αποσπάσματα της μετάφρασης του από την Ιλιάδα) μαζί με τη Λυδία Φωτοπούλου, καθώς και δύο συναυλίες της Καμεράτα στη Μεσσήνη και την Κω.

Το Μέγαρο Μουσικής συγκαταλέγεται στο δίκτυο των αιθουσών του Νational Theatre Live, που με τη βοήθεια της υψηλής ευκρίνειας τεχνολογίας, προσφέρει τη μοναδική εμπειρία της απευθείας παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων.
Το πρόγραμμα “National Theatre Live”, που διανύει την τρίτη χρονιά του, είναι μία ρηξικέλευθη πρωτοβουλία ώστε να αναμεταδίδονται τα καλύτερα έργα των βρετανικών θεάτρων σε αίθουσες ανά τον κόσμο. Μετά την τεράστια απήχηση που είχαν στο αθηναϊκό θεατρόφιλο κοινό οι τρεις πρώτες δορυφορικές μεταδόσεις των έργων “Βασιλιάς Ληρ”, “Φράνκενσταϊν” και «Ο Βυσσινόκηπος», τα εισιτήρια των οποίων εξαντλήθηκαν αμέσως, το Μέγαρο συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία του με το Royal National Theatre.
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα αναμεταδοθεί η σπαρταριστή κωμωδία του Ρίτσαρντ Μπιν One man, two guvnors βασισμένη στον Υπηρέτη δυο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι. Τη νέα αυτή παραγωγή υπογράφει σκηνοθετικά ο Νίκολας Χάιτνερ καλλιτεχνικός διευθυντής του National Theatre. Η μουσική, ενορχηστρωμένη σε στυλ λαϊκής μπάντας είναι του Γκραντ Ολντιγκ.
Η δράση του έργου έχει τοποθετηθεί στο Μπράιτον του 1963, με ήρωα, έναν αποτυχημένο οργανοπαίκτη λαϊκής ορχήστρας τον Φράνσις Χένσαλ – που τον υποδύεται ο εκπληκτικός Τζέιμς Κόρντεν – που βρίσκεται να δουλεύει για δύο αφεντικά. Το πρώτο, η Ρέιτσελ Κραμπ, έχει μεταμφιεστεί: φορά ανδρικά ρούχα και παριστάνει ότι είναι ο δίδυμος αδελφός της, ένας γκάνγκστερ που σκοτώθηκε πρόσφατα. Το άλλο αφεντικό είναι ένας υπεροπτικός δανδής, ο Στάνλει Στάμπερς, που ήταν εκείνος που σκότωσε τον αδελφό της Ρέιτσελ και είναι κρυφός εραστής της. Κανένα από τα αφεντικά του Φράνσις δεν ξέρει ότι το άλλο βρίσκεται στην πόλη, καθώς ο πρόθυμος ‘υπηρέτης’ τους τρέχει από τον ένα στον άλλο και στην πιο φημισμένη σκηνή του έργου, σερβίρει γεύμα και στους δύο συγχρόνως. Στην ξεκαρδιστική αυτή φάρσα απολαυστική είναι η ερμηνεία του Τζέιμς Κόρντεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ολιβερ Κρις ενσαρκώνει τον κακομαθημένο Στάνλει και την μεταμφιεσμένη σε άνδρα Ρέιτσελ ερμηνεύει η Τζεμίνα Κούπερ.



National Theatre Live
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης: 21:00)
Richard Bean: «One man, two guvnors»


Από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας
Σε ζωντανή αναμετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας
Με αγγλικούς υπότιτλους.


Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Γενική είσοδος: €14,00 – Φοιτητικά € 7,00
Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 25 Αυγούστου
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη



Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 9μμ.
Στο πλαίσιο και με τη συνεργασία του 1ου Φεστιβάλ Μαρώνειας και Σαπών 2011

Δημήτρης Μαρωνίτης, Λυδία Φωτοπούλου: Ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ιλιάδα

Η μαγεία του Ομηρικού λόγου με όχημα τη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη μέσα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας θα σφραγίσει την πρώτη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με την κίνηση πολιτών ‘Διάζωμα’. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ο κορυφαίος έλληνας φιλόλογος και η Λυδία Φωτοπούλου, ηθοποιός από τις σημαντικότερες της γενιάς της, θα δώσουν ‘ζωή’ στο μοναδικής ομορφιάς αρχαίο θέατρο. Θα αναγνώσουν δύο ραψωδίες την  Ξ, "Διός απάτη" και την Σ, "Οπλοποιία" ή αλλιώς "Ασπίδα του Αχιλλέα". Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Γκόνη, συμμετέχουν οι μουσικοί Βαγγέλης Κοντόπουλος (κοντραμπάσο) και Τάσος Καπζάλλας(πνευστά).

Πρεμιέρα χθές για το Λυρικό Λεωφορείο της ΕΛΣ στο πλαίσιο των Καλλιτεχνικών Δράσεων για την Αθήνα




Με ενθουσιασμό και θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι Αθηναίοι, την πρώτη βόλτα του Λυρικού Λεωφορείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στους δρόμους της Αθήνας, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2011.

Το Λυρικό Λεωφορείο, ξεκίνησε στις 18.45 από το Θέατρο Ολύμπια στην Ακαδημίας και μέσω των οδών Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλίσσης Λεωφόρου Αμαλίας έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του στάση.

Την αρχική έκπληξη του κοινού, διαδέχτηκε ο ενθουσιασμός όταν ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος άρχισε να τραγουδά το Quando e Bella από το Ελιξίριο του Έρωτα του Ντονιτσέττι. Στη συνέχεια ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης ερμήνευσε την άρια του Φίγκαρο από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσσίνι, ενώ η σοπράνο Έλενα Κελεσίδη το Βαλς της Μουζέτα από την όπερα Μποέμ του Πουτσίνι. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το ντουέτο της Βιολέτα και του Αλφρέντο (Libiamo) από την Τραβιάτα του Βέρντι που ερμήνευσαν ο Γιάννης Χριστόπουλος και η Έλενα Κελεσίδη συνοδευόμενοι από μέλη της χορωδίας του Δήμου Αθηναίων.

Το εκτεταμένο χειροκρότημα των εκατοντάδων Αθηναίων που παρακολούθησαν την πρωτότυπη αυτή παράσταση, υποχρέωσε τους καλλιτέχνες να τραγουδήσουν για δεύτερη φορά το Libiamo από την Τραβιάτα.

Η δεύτερη στάση πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια και η τρίτη στην Πλατεία Κοτζιά, ενώ στη συνέχεια το λεωφορείο επέστρεψε στο Θέατρο Ολύμπια.

Η πρώτη μέρα των Καλλιτεχνικών Δράσεων στην Αθήνα σημαδεύτηκε από τα χαμογελαστά πρόσωπα του κόσμου που έβλεπε το λεωφορείο της Λυρικής να διασχίζει τους δρόμους, αλλά και από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις, τα χειροκροτήματα και τα μπράβο στους καλλιτέχνες μετά από κάθε παράσταση στις τρεις στάσεις.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με το Λυρικό Λεωφορείο το οποίο θα κάνει στάση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων, στο Μετρό των Αμπελοκήπων στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη Πλατεία Κολωνακίου.