Pages

Ακυρώνεται η παράσταση "Παραμύθι χωρίς όνομα" στο Θέατρο της Ρεματιάς

Η προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά , που θα γινόταν στο Θέατρο της Ρεματιάς, δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω απεργίας των τεχνικών του Εθνικού Θεάτρου.

Η εξαργύρωση των εισιτηρίων θα γίνει στο ταμείο του Ευριπίδειου θεάτρου, την ημέρα που είχε προγραμματιστεί η παράσταση - Πέμπτη 30 Ιουνίου - από τις 20.00 έως και 21.00 και στα σημεία προπώλησης μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου. 


Εκατό χρόνια από την πρώτη δημοσίευσή του, το Παραμύθι χωρίς όνομα, γραμμένο από μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς, παραμένει από τα πιο όμορφα αναγνώσματα για μικρούς και μεγάλους. Μία συναρπαστική αλληγορική ιστορία, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, που επιτρέπει στην ελπίδα να ανθίσει.
 Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς, γνωστός τόσο από την καλλιτεχνική όσο και από τη μακρόχρονη παιδαγωγική του πορεία, έχει αναλάβει, μαζί με ένα σύνολο δυναμικών συντελεστών, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή το διαχρονικό μήνυμα και την τρυφερή ματιά της αγαπημένης σε όλους Πηνελόπης Δέλτα.
Σ’ ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους, μέχρι που ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο τη μικρή αδερφή του, ξεκινά μια πορεία γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχουν χαθεί.

ΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ



Ζαν Ζενέ και Μάρτιν Μακ Ντόνα ανοίγουν από τα μέσα Οκτωβρίου την αυλαία της Κεντρικής Σκηνής στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη. Η Έφη Μουρίκη και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθετούν αντίστοιχα τις "Δούλες" του Ζενέ και το έργο "Μοναξιά στην Άγρια Δύση" του Μακ Ντόνα, σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ. 

 Η Κατερίνα Παππουτσάκη, η Έφη Μουρίκη και η Μαρία Μοτάκη ερμηνεύου τις ηρωίδες του θεατρικού έργου  σταθμό του θεατρικού συγγραφέα , σκηνοθέτη και εκπροσώπου του θεάτρου του παραλόγου, Ζαν Ζενέ. To έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 1947 στο Théâtre de l'Athénée στο Παρίσι , σε σκηνοθεσία Louis Jouvet, ενώ στην Ελλάδα ανέβηκε το 2005 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή με Σολάνζ και Κλαίρ (υπηρέτριες) την Μπέτυ Αρβανίτη και την Ρένη Πιττακή αντίστοιχα ενώ τον ρόλο της Κυρίας ερμήνευε η Μάγια Λυμπεροπούλου. Ο Μίνως Βολανάκης σκηνοθέτησε τις Δούλες το 1963 στο Oxford Playhouse. Ο Ζενέ βασίστηκε για το έργο του στην ιστορία των αδελφών Λέα και Κριστίν Παπέν , οι οποίες το 1933 δολοφόνησαν βαναύσα την κυρία τους και την κόρη της στην περιοχή του Λε Μάν στην Γαλλία,  μολονότι η ιστορία του έργου δεν είναι η ιστορία των αδελφών Παπέν.
Οι αδελφές Σολάνζ και η Κλαίρ είναι δυο  υπηρέτριες που σχεδιάζουν τον φόνο της κυρίας τους. Οι δυο τους παρασύρονται σε ένα παιχνίδι κυριαρχίας βασανίζοντας η μια την άλλη. Είναι εθισμένες στην αλλαγή ρόλων. Κάθεμιά τους γίνεται κυρία, για να μπορεσουν να ζήσουν το μεγαλείο της εξουσίας της κυρίας και να ταπεινώσει η καθεμιά τους με την σειρά τους την άλλη. Αυτό άλλωστε είναι που τις κρατάει στην ζωή. Αγαπούν και μισούν θανάσιμα την Κυρία τους, τους ίδιους τους ευατούς τους και εγκλωβίζονται σε μια φαντασίωση αλλαγής προσώπωνκαι ταυτοτήτων που τις οδηγεί στην καταστροφή.


Από τα μέσα Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζεται στην ίδια σκηνή το έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα "Μοναξιές στην Άγρια Δύση" σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη και με τους Τίτο Λίτινα, Γιώργο Πολυχρονόπουλο, Πέτρο Γούτη και Μελίνα Χιλέλη.
Το έργο αφηγείται την ιστορία των Ιρλανδών αδελφών Κόλμαν και Βαλέν που ζούν μαζί στο πατρικό τους σπίτι. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του πατέρα τους από τον μεγάλο αδελφό (Κόλμαν), έχουν μοναδικό σκοπό να πληγώνει ο ένας τον άλλο. Οι προσπάθειες του ιερέα Γουέλς και της μικρής Γκερλήν να συμφιλιώσουν τα δυο αδέρφια δεν καρποφορούν και οι δυο τους οδηγούνται σε ένα μονόδρομο πρωτοφανούς αντιπαλότητας. Το τέλος είναι σκληρό και για τους δυο.





Με ματαιώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων στην Επίδαυρο σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ΣΣΕ απειλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Κρατικά Θέατρα

Σε κινητοποιήσεις  προχωρούν η Ομοσπονδία και τα Σωματεία Εργαζομένων  με στόχο την υπεράσπιση του θεσμού των Κρατικών Θεάτρων, μετά και από την  διαβούλευση των Διοικήσεων των Κρατικών Θεάτρων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών από την οποία δεν προέκυψε, όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους , καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα λειτουργίας των Κρατικών Σκηνών. 

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για οικονομικό και καλλιτεχνικό στραγγαλισμό του έργου των Κρατικών Θεάτρων που φτάνει ως την αδυναμία κάλυψης των βασικών οικονομικών τους αναγκών στους των εργαζομένων, γεγονός που διευκολύνει την εμπλοκή χορηγών και ευεργετών ανοίγοντας την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις και συρρικνώνοντας το καλλιτέχνικό τους έργο και την οικονομική τους ανεξαρτησία. 

"Η περιστολή της αποζημίωσης εκτός έδρας σε σημείο που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η έντονη φημολογία για συγχώνευση των οργανισμών και η ένταξη τους σε καθεστώς ΔΕΚΟ με τον Ν. 3899/10 ένα αποτέλεσμα φέρνουν. Μετατρέπουν το αγαθό του Πολιτισμού σε εμπορικό προϊόν και αφαιρούν από τον Ελληνικό λαό τη δυνατότητα πρόσβασης στο θεσμό των Κρατικών Θεάτρων.
Οι περιοδείες είναι η μοναδική δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ως Κρατικές Σκηνές και με το κοινό της περιφέρειας και να συμμετάσχουμε στα μεγάλα Φεστιβάλ αναδεικνύοντας τον Ελληνικό πολιτισμό. Οι περιοδείες είναι μέσα στους σκοπούς της ίδρυσης και της λειτουργίας των οργανισμών μας. Ο Ν. 3899/10 δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο χώρο της Τέχνης. Είναι πέραν των δυνατοτήτων μας να μετακινηθούμε μακριά από την μόνιμη κατοικία μας με δικά μας έξοδα.
Οι εργαζόμενοι στα Κρατικά θέατρα υφίστανται συνεχείς περικοπές δικαιωμάτων, απολύσεις, μειώσεις των αποδοχών.
Φτάνει πια ο εξευτελισμός!
Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις της ΣΣΕ, θα προχωρήσουμε σε ματαιώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων στην Επίδαυρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιφυλασσόμενοι και για τη χειμερινή περίοδο " αναφέρουν σε κοινό δελτίο τύπου οι Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος , το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. πάσης φύσεως Προσωπικού και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου απαιτώντας: 

  • Να εξαιρεθούν τα Κρατικά Θέατρα από το Ν. 3899/10 (να μην ενταχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ).
  • Να εφαρμοστούν οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων και
  • Να μην προχωρήσει η κατάργηση ή η συγχώνευση των οργανισμών των Κρατικών Θεάτρων.