Pages

Η "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ


Για περιορισμένες παραστάσεις θα συνεχιστεί απο τις 28 Σεπτεμβρίου το κλασικό έργο του Στρίντμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλι" σε μια ρηξικεύλευθη διασκευή του Πατρίκ Μάρμπερ, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου "Τόπος Αλλού", λόγω της μετάλη επιτυχίας του.
 
Η παράσταση , σε μετάφραση - σκηνοθεσία Μήνας Αδαμάκη, θα συνεχιστεί με το ίδιο κάστ ηθοποιών - Μαρία Σολωμού, Μάξιμο Μουμούρη και Τζίνα Παλαιοθοδώρου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο ανελέητος και λυσσαλέος πόλεμος αρσενικού και θηλυκού τοποθετημένος σε μια εποχή επίσης έντονων συγκρούσεων και ριζικών αλλαγών. Η επέμβαση και η αλλαγή του Μάρμπερ είναι ότι μεταφέρει την δράση της τραγωδίας του Στρίντμπεργκ, "Δεσποινίς Τζούλι", από την κουζίνα ενός αρχοντικού στη Σουηδία του 1888, όπου διαδραμτίζεται το πρωτότυπο , στην κουζίνα μιας αρσιτοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου του 1945, την βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές με μια σαρωτική νίκη σ' ολόκληρη την Αγγλία που έμεινε στην ιστορία.

Ο Μάρμπερ ακολουθεί την πλοκή του πρωτότυπου , μετα πρόσωπα να παραμένουν τα ίδια , ενώ ο άξονας του έργου, μεταφέρεται σε ένα παριβάλλον φορτισμένο πολτικά. Η Ευρώπη βρισκόταν στον μεταπολεμικό αναβρασμό του Β παγκοσμίου πολέμου, ενώ η Αγγλία ήταν στα πρόθυρα επανάστασης με τις λαϊκές μάζες να έρχονται απειλιτικά στο προσκήνιο. Έτσι η μεταφορά της χρονικής συνθήκης κάνει την πλοκή και το έργο να παίρνει έναν εκρηκτικό χαρακτήρα.
Το έργο μεταδόθηκε για πρώη φορά στην τηλεόραση του ΒΒC στις 4 Νοεμβρίου του 1995 και ξαναγράφτηκε για το θέατρο, όπου έκανε πρεμιέρα στο θέατρο "Ντόνμαρ Γουέρχαουζ" στο Λονδίνο στις 20 Νοεμβρίου του 2003 με μεγάλη επιτυχία.