Pages

Ο Ιταλός χορογράφος Ρενάτο Τσανέλα στην θέση του Διευθυντή Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Την τοποθέτηση του διεθνώς καταξιωμένου Ιταλού χορογράφου Ρενάτο Τσανέλα στην θέση του Διευθυντή Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από 1η Σεπτεμβρίου 2011ανακοίνωσε η Εθνικής Λυρική Σκηνή.

Η επιλογή έγινε μετά από παγκόσμια ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο Ρενάτο Τσανέλα είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο του Μπαλέτου, με διεθνείς συνεργασίες σε θέατρα και φεστιβάλ, όπως τα Μπαλέτα της Στουτγάρδης, του Μόντε Κάρλο, του Σαν Φρανσίσκο, της  Όπερας του Βερολίνου, της Όπερας της Ρώμης, ενώ, για μεγάλο χρονικό διάστημα (1995-2005), διετέλεσε Διευθυντής Μπαλέτου στην Κρατική Όπερα της Βιέννης.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Μύρων Μιχαηλίδης καλωσορίζει τον Ρενάτο Τσανέλα, ευχόμενος να εκπληρωθούν οι υψηλές προσδοκίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  για τις καλλιτεχνικές προοπτικές του Μπαλέτου της.

 
Βιογραφικό σημείωμα του Ρενάτο Τσανέλα:

Ο Ρενάτο Τσανέλα γεννήθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας το 1961. Ξεκίνησε τη χορευτική εκπαίδευσή του στην τοπική σχολή και το 1981 μετακόμισε στις Κάννες για να τελειοποιήσει τις σπουδές του κοντά στη Ροσέλα Χάιταουερ.
Η πρώτη του συνεργασία ως επαγγελματία χορευτή ήταν με το Μπαλέτο της Βασιλείας στην Ελβετία, το οποίο διηύθυνε ο Χάιντς Σπαίρλι. Χόρεψε έργα Μπαλανσίν, Βαν Μάνεν, Ρόμπερτ Νορθ, Ουλίσσες Ντοβ και Χάιντς Σπαίρλι.
Το 1985 εντάσσεται στο δυναμικό του Μπαλέτου της Στουτγάρδης, με το οποίο η καριέρα του επεκτάθηκε στον διεθνή χώρο. Εκεί χόρεψε έργα Τζων Κράνκο, Μωρίς Μπεζάρ, Γίρι Κυλιάν, Ματς Εκ, Τζων Νοϋμάγερ, Γουίλλιαμ Φόρσαϊθ, Αζάρι Πλισέτσκι, Γκλεν Τέτλαϋ και Κέννεθ Μακμίλλαν. Αφού χορογράφησε και ο ίδιος αρκετά μπαλέτα, το 1993 διορίστηκε επίσημος χορογράφος της ομάδας με διευθύντρια τη Μάρσια Χαϋντέ.
Το 1993 άρχισε η συνεργασία του με την Κρατική Όπερα της Βιέννης, η οποία κορυφώθηκε με την εκλογή του ως Διευθυντή του Μπαλέτου, θέση που κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 1995 μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Το 2001 ανέλαβε και τη διεύθυνση της Σχολής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.
Ο Ρενάτο Τσανέλα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 70 χορογραφίες. Εκτός από το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης, συνεργάστηκε επίσης με το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Μπαλέτο του Μόντε Κάρλο, το Introdans, την Deutsche Oper Berlin, το Βασιλικό Σουηδικό Μπαλέτο, το Κρατικό Μπαλέτο της Κωνσταντινούπολης, το Εθνικό Μπαλέτο της Ουγγαρίας, το Μπαλέτο του Ρήνου, το Vereinigte Bϋhnen Krefeld/Mönchengladbach, το Teatro San Carlo (Νάπολη), το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας, το Badische Staatstheater, το Δημοτικό Μπαλέτο της Λίμα, το Εθνικό Μπαλέτο της Πορτογαλίας, το Ballett Berlin, το Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης και το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.
Έργα του έχουν χορέψει μεγάλοι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, όπως η Μάρσια Χαϋντέ, η Κάρλα Φράτσι, η Αναστάζια Βολότσκοβα, η Σιμόνα Νόια, η Σόκο Νακαμούρα, η Πολίνα Σεμιάνοβα, η Ντοροτέ Ζιλμπέρ, ο Έγκον Μάντσεν, ο Ρίτσαρντ Κράγκουν, ο Ρομπέρτο Μπόλλε, ο Αλέσσιο Καρμπόνε, ο Βλαντίμιρ Μάλαχοφ, ο Μανουέλ Λεγκρί, ο Νικολά Μπλαν, ο Πασκάλ Μολά, ο Τζουζέπε Πικόνε και πολλοί άλλοι.
Tον Ιανουάριο του 2010, συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή κάνοντας τις χορογραφίες για το Γκαλά Μπαλέτου, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.