Pages

Στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα Υποστήριξης της Θεατρικής Τέχνης

Από 6 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου οι αιτήσεις επιχορήγησης για τη θεατρική περίοδο 2011-2012

Συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης της θεατρικής τέχνης παρουσίασε σήμερα το ΥΠΠΟΤ με έμφαση στην στήριξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνικών ρευμάτων, στην στήριξη του ελληνικού έργου και στην διάχυση του Πολιτισμού μέσω της κινητικότητας των καλλιτεχνών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Με 2,5 εκ ευρώ θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του επιχορηγούμενου θεάτρου για το 2011 ενώ άλλο 1 εκ ευρώ θα δοθεί για την κάλυψη προηγούμενων οφειλών ενώ χρήματα δεν θα δοθούν για την περίοδο 2010-2011.

" Στη μάχη αυτή ρίχνουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας –εργαλεία που παραδοσιακά είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο μας, όπως οι Κρατικές Σκηνές και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά και νεότερα, που προέκυψαν από τη νέα του δομή, όπως την ΕΡΤ, τον ΕΟΤ και τα κτίρια της ΕΤΑ. Αυτή η προσπάθεια είναι ενδεικτική των συνεργιών που μπορεί να αξιοποιήσει το νέο ΥΠΠΟΤ.
Βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Χωρίς αυτά, καμία πολιτική προτεραιότητα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί διότι δεν μπορεί να κριθεί με βάση την αποτελεσματικότητά της", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού.
 
Απο 25.000 εως 70.000 ευρώ μπορεί να κυμαίνεται το ύψος της ενίσχυσης για την υποστήριξη των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων αλλά και μεμονωμένων καλλιτεχνών του θεάτρου που συμπράττουν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, το οποίο μπορεί να καλύπτει έως και το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της παράστασης. Για τα σχήματα με παρουσία 5-10 έτη το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 60% και για τα σχήματα με παρουσία 1-5 έτη έως και το 80% του συνολικού προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη: το γενικό και το πρόγραμμα υποστήριξης παραγωγής θεατρικών παραστάσεων για παιδιά.

Οι δικαιούχοι, η διαδικασία και οι υποχρεώσεις είναι κοινά και για τα δύο σκέλη, ενώ διαφοροποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης.  

Οι αιτήσεις επιχορήγησης για τη θεατρική περίοδο 2011-2012 υποβάλλονται κατά το διάστημα 6 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου ενώ 

 Αίτηση επιχορήγησης μπορούν να υποβάλουν φορείς που λειτουργούν με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ή του σωματείου.

Σε περίπτωση συνεργασίας περισσότερων σχημάτων ή σύμπραξης μεμονωμένων καλλιτεχνών για την υλοποίηση μιας παράστασης  το αίτημα υποβάλλεται από το βασικό φορέα υλοποίησης της δράσης και προσκομίζεται ένα συμφωνητικό συνεργασίας, υπογεγραμμένο από τα συνεργαζόμενα μέρη. Κάθε φορέας μπορεί να υποβάλει μόνο ένα αίτημα επιχορήγησης. 
   
Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης επιχορήγησης είναι η προηγούμενη εγγραφή του φορέα στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μέσω της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων (http://drasis.culture.gr, όπου και αναλυτικές οδηγίες για την εγγραφή). 

Για τις ανάγκες τις αξιολόγησης τα θεατρικά σχήματα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α. Σχήματα με χρόνο παρουσίας 1-5 χρόνια
β. Σχήματα με χρόνο παρουσίας 5-10 χρόνια
γ. Σχήματα με παρουσία μεγαλύτερη των 10 χρόνων

Σημείο αφετηρίας για τον υπολογισμό του χρόνου παρουσίας τους είναι το έτος της πρώτης τους παράστασης. 

Σε περίπτωση συνεργασίας περισσότερων σχημάτων ο χρόνος παρουσίας λογίζεται με βάση την πρώτη παράσταση του παλαιότερου. 

Σε περίπτωση σύμπραξης μεμονωμένων καλλιτεχνών η κατηγορία στην οποία κατατάσσονται καθορίζεται από τα χρόνια της καλλιτεχνικής τους δράσης.

Στα κριτήρια αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται κριτήρια παραγωγής, καλλιτεχνικά κριτήρια και κριτήρια για την ταυτότητα  και την καλλιτεχνική πορεία μέχρι σήμερα (για σχήματα με παρουσία άνω των 5 χρόνων) .    

Προγράμματα στήριξης έχουν καταρτιστεί επίσης για το Παιδικό Θέατρο, για την Υποστήριξη Παραγωγής Προγράμματος (3-5 παραστάσεις) αλλά και την  Υποστήριξη της Σύγχρονης Ελληνικής Δραματουργίας και Προγράμματα Υποστήριξης Δράσεων για το Θέατρο.

Διαμαρτυρίες Επιχορηγούμενων Θιάσων

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού σε δημοσιογράφους σχετικά με τις διαμαρτυρίες των επιχορηγούμενων θιάσων : "«Εμείς τον διάλογο τον κάναμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Δεν τον είδαν όμως ως ευκαιρία για γόνιμη συζήτηση. Ολη η κουβέντα ήταν για το πότε θα πάρουν τα λεφτά. Εδώ μιλάμε για τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Από δω και πέρα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. Θα πρέπει να εξηγούν τι τα έκαναν. Προφανώς και θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερα...»  ενώ όσον αφορά στις επιχορηγήσεις του 2010-2011 ο Υπουργός εξήγησε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να τις καταβάλει για την χρονιά που μόλις έληξε αλλά δεν κατάφερε να αντλήσει τα χρήματα. 

Ο Υπουργός εξύμνησε πάντως το έργο του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος όπως και τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Λούκου στο Φεστιβάλ Αθηνών ενώ αναφέρθηκε και στην πεποίθηση του ότι ο Μύρων Μιχαηλίδης θα καταφέρει να εξορθολογήσει τα πράγματα στην Λυρική.

Οι επιχορηγούμενοι θίασοι δίνουν ραντεβού και πάλι αύριο στις 12.00 στην είσοδο του ΥΠΠΟΤ.