Pages

Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού Τουρισμού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις Κρατικές Σκηνές


" Δεν θα χαθεί καμία χρονιά επιχορηγήσεων και θα πληρωθούν όλες οι παλιές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΤ στο Θέατρο, ξεκαθάρισε σε ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, σχετικά με την λειτουργία και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των Κρατικών Σκηνών.
Τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων  ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος , σχετικά με τη λειτουργία και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των Κρατικών Σκηνών.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού  θα υπάρξει μια σειρά, όχι σπασμωδικών κινήσεων, αλλά συστηματικών παρεμβάσεων που θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο χώρο του Πολιτισμού.
«Πεποίθηση μας είναι ότι στον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα γίνονται θαύματα. Μέσα από την κρίση, και δεν εννοώ μόνο την οικονομική (κρίση αξιών και αρχών, κρίση θεσμών, κοινωνική κρίση) αναπτύσσεται μια νέα γενιά καλλιτεχνών , η οποία μας εκπροσωπεί σε έναν παγκόσμιο διάλογο πολιτισμών στην οποία δεν πρέπει απλά να συμμετέχει η Ελλάδα. Πρέπει να τον οδηγήσει» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Εχθρός αυτής της νέας γενιάς είναι κάποιες κατεστημένες λογικές και κάποιες νοοτροπίες που θέλουν τα πράγματα να μην αλλάξουν ποτέ. Αυτές θέλουμε και προσπαθούμε να αλλάξουμε. Πως;
Με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες προτεραιότητες, με κανόνες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».
Στη συνέχεια ανέφερε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις Επιχορηγήσεις του Θεάτρου οι οποίες εντάσσονται στο Πρόγραμμα στήριξης για το Θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, το οποίο βασίζεται σε 4 βασικούς άξονες:
Νέα δημιουργία-νέα καλλιτεχνικά ρεύματα, ελληνικό έργο, κινητικότητα εντός και εκτός επικράτειας, άνοιγμα σε όλη την κοινωνία
«Οι επιχορηγήσεις θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο  για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να εκλείψει το φαινόμενο  να  δίνονται επιχορηγήσεις πίσω από κλειστές πόρτες» ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση του Υπουργείου, ώστε να μην επιχορηγεί το θέατρο.                                         
 «Φέτος θα εξαντληθούν όλα τα χρήματα που έχουμε προϋπολογίσει για επιχορηγήσεις (δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων) και θα δώσουμε και ένα ακόμη εκατομμύριο για να πληρωθούν όλες οι παλιές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΤ στο θέατρο».
Στη συνεδρίαση, παρέστησαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Κρατικών Σκηνών, Γιάννης Χουβαρδάς  του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης  Χατζάκης του ΚΘΒΕ και Μ. Μιχαηλίδης της ΕΛΣ οι οποίοι ενημέρωσαν τους βουλευτές για τις δράσεις και τον προγραμματισμό των κρατικών σκηνών.
Όπως ανέφερε ο κ. Χουβαρδάς κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξε  εξορθολογισμός στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, ενώ παρουσίασε και αύξηση των εσόδων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σ. Χατζάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση των δαπανών του ΚΘΒΕ και το άνοιγμα του θεάτρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μέσω συνεργασιών.
Τέλος ο διευθυντής της ΕΛΣ Μ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην αποφυγή του κλεισίματος της Λυρικής και στη νέα σελίδα που ανοίγεται για τη Λυρική Σκηνή.

Ραντεβού την Τρίτη 31/5 στο ΥΠΠΟΤ δίνει η Συντονιστική Επιτροπή των ανθρώπων του θεάτρου

Στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας συγκεντρώθηκαν σήμερα άνθρωποι του θεάτρου για να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, μετά την εκπνοή της διορίας που είχαν δώσει στον Υπουργό την Τρίτη 24 Μαίου, προκειμένου να συναντήσει την Συντονιστική Επιτροπή και δώσει απαντήσεις στο θέμα των επιχορηγήσεων κυρίως του έτους 2010-2011, οι οποίες εκκρεμούν εξ' ολοκλήρου καθώς και προηγουμένων ετών.
"Παρόλο που την Τρίτη 24/05 η Συντονιστική Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία στο Γραφείο του Υπουργού ως την Πέμπτη 26/05 προκειμένου να μας κλείσουν ένα ραντεβού μαζί του και παρόλο που οι ίδιοι ζήτησαν τα τηλέφωνα μας για να μας ενημερώσουν, ουδέποτε λάβαμε κάποιο τηλεφώνημα. Ο κύριος Υπουργός αγνόησε έναν ολόκληρο κλάδο. Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμπεριφορά όχι μόνο για Υπουργό αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει δεσμευτεί να δώσει μια απάντηση", μας είπε η κυρία Αιμιλία Υψηλάντη και συνέχεισε "οι άνθρωποι του χώρου που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην είσοδο του ΥΠΠΟΤ για να διαμαρτυρηθούν για τις επιχορηγήσεις της χρονιάς 2010-2011 , δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται μόνο από επιχορηγούμενα θέατρα αλλά και ηθοποιοί που δουλεύουν σε επιχορηγούμενα θέατρα, δηλαδή εργαζόμενοι που αν τα θέατρα αυτά κλείσουν ή μειώσουν την δουλειά τους θα χάσουν την εργασία τους". 
Η δημοφιλής ηθοποιός μίλησε επίσης για  αδιαφάνεια, αντιδημοκρατικότητα και "θράσος από ανθρώπους χωρίς αρχές που έχουν καβαλήσει το καλάμι της εξουσίας", καθώς μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατήγγειλε ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι συνάδελφοί του έλαβαν και πάλι τηλεφώνημα από το γραφείου του Υπουργού για συναντηθούν προσωπικά και όχι συλλογικά , όπως είχαν ζητήσει.
Οι άνθρωποι του θεάτρου καταγγέλουν ότι τα χρήματα 2010-2011 δεν έχουν εκταμιευτεί , αφού δεν καταρτίστηκε έγκαιρα κάποια επιτροπή που να αποφασίσει ποιοί και πόσα χρήματα θα πάρουν για αυτή την περίοδο, αντίθετα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου που τους είχε δώσει το πράσινο φως να προχωρήσουν σε παραγωγές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα δωθούν οι αντίστοιχες επιχορηγήσεις. Έτσι το Υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχορηγήσεις για το διάστημα 2010-2011 στα οφειλούμενα χρήματα προηγουμένων ετών, τα οποία υπόσχεται να αποπληρώσει ενώ οι υποσχέσεις για τις επιχορηγήσεις που θα δοθουν από δω και πέρα μοιάζουν αβέβαιες δεδομένου ότι ήδη έχει παρακαμφθεί μια χρονιά και οικονομική συγκυρία προδιαγράφεται ακόμα χειρότερη στο μέλλον.
 Όπως μας είπε η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη, η Συντονιστική Επιτροπή θα καλέσει και πάλι με ανακοινωσή της τους ανθρώπους του θεάτρου σε συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟΤ την Τρίτη 31/05, προκειμένου να καταγγείλουν την συμπεριφορά του Υπουργού , ως απαξιωτική για έναν ολόκληρο κλάδο και να επιμείνουν σε συνάντηση της Σ.Ε. με τον Υπουργό καθώς πρόκειται για θέμα στοιχειώδους ήθους.