Pages

Το ΥΠΠΟΤ για τις Επιχορηγήσεις

Την θέση του στο θέμα των επιχορηγήσεων απέστειλε με ανακοίνωσή του πριν από λίγη ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού  κάνοντας λόγο για στοχευμένες επιχορηγήσεις που θα διέπονται από σαφής και δίκαιους κανόνες στο πλαίσιο ενός νέου , ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης του Θεάτρου, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα καθώς και για την δρομολόγηση της αποπληρωμής των οφειλούμενων ποσών για την οποία έχει ρητά δεσμευτεί.

"Ο στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο αλλά και σε κάθε άλλη μορφή Τέχνης είναι να θεσπίσει διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια, ώστε να εξασφαλίσει ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πιάνει τόπο. Με άλλα λόγια, οι επιχορηγήσεις στον χώρο του Πολιτισμού πρέπει να είναι στοχευμένες και να διέπονται από σαφείς και δίκαιους κανόνες.", αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή και συνεχίζει :
" Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έπρεπε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις καθώς και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ’ τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους. Πήραμε λοιπόν μια απόφαση: να αλλάξουμε το σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων, ώστε να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης.
Για τη διαμόρφωση αυτού του νέου συστήματος λάβαμε υπόψη τις απόψεις που εκφράσθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΥΠ.ΠΟ.Τ., αξιοποιήσαμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από συζητήσεις με διακεκριμένους εκπροσώπους του χώρου, πορίσματα και διαπιστώσεις παλαιοτέρων ομάδων εργασίας που λειτούργησαν στο πλαίσιο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και, φυσικά, την τελική πρόταση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2010 με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, μέσα στην προσεχή εβδομάδα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα παρουσιάσει ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών.
Τέλος, το ΥΠ.ΠΟ.Τ., παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει ρητά δεσμευθεί για την αποπληρωμή των οφειλών όλων των προηγούμενων ετών, την οποία και έχει δρομολογήσει."



Ειρήνική κατάληψη των ανθρώπων του θέατρου στην είσοδο του ΥΠΠΟΤ


Σφύριξαν αλλά όχι αδιάφορα οι άνθρωποι του ελληνικού θεάτρου , οι οποίοι προχώρησαν σήμερα σε ειρηνική κατάληψη στην είσοδο του Υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας να έχουν μια συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού , κ. Γερουλάνο, ο οποίος βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, για το θέμα των επιχορηγήσεων, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους στο Υπουργείο την Πέμπτη 25/05 στην 13.00, σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί έως τότε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Υπουργό και προειδοποίησαν για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Δημήτρης Τάρλοου, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου, η Μάνια Παπαδημητρίου, η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Αιμιλία Υψηλάντη, ο Στάθης Λιβαθινός, η Ανίτα Δεκαβάλα, ο Όμηρος Πουλάκης, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης και πολλοί ακόμα συνάδελφοί τους έδωσαν το δυναμικό παρόν κρατώντας σφυρίχτρες και σφυρίζοντας για πολύ ώρα αλλά όχι αδιάφορα, έξω από την είσοδο του Υπουργείου επιζητώντας ένα ραντεβού με τον Υπουργό Πολιτισμού , προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιχορηγήσεις 2010-2011, τα χρήματα των οποίων δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί ενώ εκκρεμεί και μέρος των επιχορηγήσεων των ετών 2008-2009 (13%) και 2009-2010 (13%).
«Εδώ και 18 μήνες ζητάμε ραντεβού με τον Υπουργό Πολιτισμού» είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος , ο οποίος είπε συνεχίζοντας ότι ενώ είχε δοθεί υπόσχεση από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μενδώνη σχετικά με τις επιχορηγήσεις του 2010-2011 , τα χρήματα δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί. «Ξέρουμε ότι μειώθηκε ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟΤ κατά 3% αλλά δεν μπορεί το θέατρο να αγνοείται εντελώς. Μας χρωστάνε χρήματα από προηγούμενες και προ προηγούμενες χρονιές. Όταν μπορούν να προσπεράσουν  μια χρονιά τότε ανοίγει η πόρτα για ολοκληρωτική κατάργηση του θεσμού»
Τόσο στο Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, όσο και στο Δημήτρη Τάρλοου και σε άλλους συναδέλφους τους έγινε πρόταση από την κ. Αντιγόνη Κοτανίδη για να συναντήσουν μεμονωμένα τον Υπουργό κάποια άλλη μέρα, λόγω του ότι σήμερα θα απουσίαζε σε επαγγελματικό ταξίδι, την οποία όλοι απέρριψαν κατηγορηματικά επιμένοντας στην σημερινή συλλογική τους συνάντηση με τον Υπουργό.
Ανεπίσημη πηγή που κατέβηκε και συνομίλησε για λίγο με συγκεντρωμένους και δημοσιογράφους για το θέμα των επιχορηγήσεων ανέφερε ότι το Ιούλιο θα ανακοινωθούν οι αποδέκτες και τα ποσά των επιχορηγήσεων ενώ θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση την επόμενη βδομάδα.
Οι  άνθρωποι του θεάτρου κατήγγειλαν ότι ακόμα δεν έχει οριστεί καν επιτροπή για να αποφασίσει για τις επιχορηγήσεις και ότι δεν πιστεύουν στις δεσμεύσεις του Υπουργού για τις επιχορηγήσεις της επόμενης χρονιάς αφού βλέπουν να παρακάμπτεται το θέμα με τις επιχορηγήσεις των προηγούμενων ετών.  
Δυστυχώς  η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κ. Μενδώνη δεν κατέβηκε για να δώσει μια απάντηση στους συγκεντρωμένους στα αιτήματά τους. «Η κυρία Μενδώνη όφειλε να κατέβει κάτω και να δώσει μια εξήγηση για τις επιχορηγήσεις»,  δήλωσε η Αιμιλία Υψηλάντη αναφερόμενη στις δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΤ για την συνέχιση των επιχορηγήσεων.
Μετά από πολύωρη αναμονή και παρατεταμένα σφυρίγματα στην είσοδο του Υπουργείου, Συντονιστική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Λυδία Κονιόρδου, Ξένια Καλογεροπούλου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Μάνια Παπαδημητρίου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λευτέρη Βογιατζή, Αιμιλία Υψηλάντη, Δημήτρη Τάρλοου , Ανίτα Δεκαβάλα και Βασίλη Πουλατζά , ζήτησε να εισέλθει στο κτίριο για να θέσει τα αιτήματά της, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό αφού τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο κτίριο από τους αστυνομικούς βρίσκονταν απ’ έξω.
Τελικώς οι άνθρωποι του θεάτρου αποχώρησαν αφού πρώτα έδωσαν διορία για να κλειστεί ένα ραντεβού με τον Υπουργό έως την Πέμπτη 25/05  στην 13.00, διαφορετικά την Πέμπτη η Συντονιστική Επιτροπή θα βρεθεί και πάλι στην είσοδο του Υπουργείου αποφασισμένη για περαιτέρω κινητοποιήσεις, όπως ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Το θέατρο δεν είναι περιττό!
Η Αννίτα Δεκαβάλα μιλώντας για το ίδιο θέμα είπε ότι «οι επιχορηγήσεις είναι το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του θεάτρου. Πλέον δεν θα μείνει παρά το εμπορικό θέατρο. Δεν αφορά μια μικρή μερίδα αυτή η κινητοποίηση , αφορά όλους τους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου» ενώ ο Δημήτρης Τάρλοου προσέθεσε «αν κλείσουν και τα υπόλοιπα θέατρα των Αθηνών, η κατάσταση θα είναι δραματική». «Πάντα κάναμε τον προγραμματισμό μας βάση των επιχορηγήσεων. Μας είχαν πει ότι ενημερωνόμασταν σχετικά με το τι θα γίνει με τα χρήματα. Ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει. Εμείς κάναμε τον προγραμματισμό μας χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει τελικά και που θα πάει αυτό. Το θέατρο ίσως να θεωρείται κάτι περιττό για κάποιους, όμως υπάρχουν χιλιάδες που το παρακολουθούν. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει. Το θέμα είναι να υπάρχει ποιότητα στο θέατρο και αυτό θα έπρεπε να απασχολεί πραγματικά τον Υπουργό», δήλωσε η Ξένια Καλογεροπούλου.