Pages

Πανόραμα Ελληνικού Πολιτισμού την επόμενη διετία στο Εθνικό Θέατρο


Από Μάτεσι, Καμπανέλη, Ραγκαβή, Ξενόπουλο, Αναγνωστάκη ως τον Σαίξπηρ,  και από την Ομηρική «Οδύσσεια» , την «Μικρά Ασία», «Την Αυλή των Θαυμάτων», «Τα Κόκκινα Φανάρια» και την «Γκόλφω» ως τον Ο’ Νηλ και τον Τένεσσι Ουίλιαμς, ο Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Λευτέρης Βογιατζής, η Ρούλα Πατεράκη, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Γιάννης Κακλέας και οι Ρέππας – Παπαθανασίου, ανοίγουν το κεφάλαιο «Ελλάδα» διερευνώντας την ουσία και την δυναμική της εθνικής μας ταυτότητας μέσα από την πολιτιστική μας παρακαταθήκη.


Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι ,  μην είναι οι κάμποι, μην είναι τα άσπαρτα ψηλά βουνά; Για το διάστημα 2011-2013, το πασίγνωστο ποίημα του Ιωάννη Πολέμη (1862-1924), θα είναι το κέντρο γύρω από το οποίο θα κινείται δραματολογικά το Εθνικό Θέατρο. Θυμίζοντας ένα έργο σε δυο πράξεις η δομή του ρεπερτορίου, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο Διευθυντής τους Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς παρουσία των συντελεστών των παραστάσεων, θα κινείται και για τις δυο χρονιές (2011-2012 & 2012-2013) γύρω από τρείς άξονες, εκείνον της εξέλιξης του ελληνικού έθνους, της ελληνικής γλώσσας , της πολιτικο-κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας μας και των ηθών μας, του τρόπου που με τον οποίον μας είδαν , μας βλέπουν και εμπνέονται από μας οι ξένοι και  τέλος της ανάγκης να δούμε τι έχει απομείνει πια από το αρχαίο ελληνικό, βυζαντινό, ο μετανεπαναστατικό ελληνικό πνεύμα και πως αυτά αφομιώνονται και συνομιλούν  με τον σύγχρονο πολιτισμό μας.

Η αυλαία της νέας περιόδου στην Κεντρική Σκηνή  θα ανοίξει με το έργο «Ο Βασιλικός» του Αντώνιου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου στις 19 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν τα έργα «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (μετά από πρόσκληση του Loewe Theater in London στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, με στόχο την παρουσίαση όλων των έργων του Σαίξπηρ, από διάφορους θιάσους σε όλες τις γλώσσες), ο «Αμφυτρίων» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζη, «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Oskaras Korsunovas. H Ρούλα Πατεράκη θα ανοίξει την αυλαία της Νέας Σκηνής από τον Οκτώβρη, με το έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου «Κόκκινος Βράχος» - το οποίο ο ίδιος μετέγραψε σε θεατρικό με τον τίτλο Φωτεινή Σάντρη- σε τίτλο που αναμένεται να ανακοινωθεί, ενώ ακολουθούν η «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη και οι «Πατρίδες» των Ρέππα Παπαθανασίου, σε ένα έργο «που ακόμα ψήνεται» πάνω σε κείμενα της λογοτεχνίας για την μετανάστευξη αλλά και πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων  που έφυγαν στην ξενιτιά, Έλληνες και ξένοι. Ο θίασος θα αποτελείται από 9 ηθοποιούς , 6 Έλληνες και 3 ξένους, οι οποίοι θα περιγράψουν τις εμπειρίες της διαβίωσης τους στην Ελλάδα.

Σε ένα είδος «Βlack Box” θα μετατραπεί τόσο η Κεντρική Σκηνή το 2012, με το έργο «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ,  όσο και το Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη με έργο Θεατές, του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου,  οι οποίες θα αναβαπτιστούν «Επί Σκηνής» - σε μια προσπάθεια χρησιμοποίησης ίδιων πόρων για την εξεύρεση χώρων προς θεατρική αξιοποίηση. Σε αυτή την προσπάθεια θα συστρατευθεί τα δύο επόμενα χρόνια και το Θέατρο της Δραματικής Σχολής, όπου το 2012  οι μαθητές του 3ου έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θα παρουσιάσουν το έργο «Ο Γενικός Γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη και το 2013 την Πενθεσίλεια του Κλάιστ.

Για τις ανάγκες λειτουργίας της η Σκηνή  Κοτοπούλη θα υποστεί ένα στοιχείωδες λίφτινγκ λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές της ανάγκες ενώ πρώτος θα την εγκαινιάσει το Νοέμβρη του 2012 ο Δημήτρης Μαυρίκιος  με το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ  και θα ακολουθήσουν "Η αυλή των Θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, "Τα Κόκκινα Φανάρια" του Αλέκου Γαλανού, σε σκηνοθεσία- χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα" του Ευγένιου ο' Νηλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και η "Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περισιάδου σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

 Ο Μπόμπ Γουίλσον, ο οποίος ταξίδεψε ως την Αθήνα για παραστεί στην σημερινή συνέντευξη τύπου, θα εγκαινιάσει τον Οκτώβρη του 2012 την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού με την «Οδύσσεια», εμπνευσμένη από το Ομηρικό Έπος, σε σκηνοθεσία δική του, διασκευή του Simon Armitage και δραματουργία του Wolfgang Wiens. H παράσταση θα γίνει στα ελληνικά  με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς να συμμετέχουν στο κάστ, όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Άκης Σακελαρίου, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Σταύρος Ζαλμάς, η Ζέτα Δούκα, ο Αποστόλης Τότσικας κ.α. Αμέσως μετά την σκυτάλι θα παραλάβει το πρότζεκτ του Νίκου Μαστοράκη «Μικρά Ασία». Την Σκηνή Νίκος Κούρκουλος θα εγκαινιάσει για την μεθεπόμενη θεατρική περίοδο (2012-2013), το έργο Vitrioli του Γιάννη Μαυριτσάκη, ενώ αμέσως μετά η Έφη Θεοδώρου  ξαναβρίσκει τον βηματισμό της Ιστορίας μέσα από τα βήματα του Στράτου Βασιλικού , μεταφέροντας επί σκηνής το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού. Τέλος η Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Neumarkt της Ζυρίχης, Barbara Weber, σκηνοθετεί το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ο Ορφέας στον Άδη».

Σημαντικό είναι και το έργο της Παιδικής Σκηνής (Κατίνα Παξινού) και της Εφηβικής Σκηνής και για τις δυο περιόδους, με τον Τάκη Τζαμαργιά να σκηνοθετεί τρία έργα για την περίοδο 2011-2012, ανάμεσα στα οποία και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα που θα συνεχιστεί από Σεπτέμβρη, όπως και η Αντιγόνη του Σοφοκλή (στην Εφηβική Σκηνή) ενώ προστίθεται και το έργο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη. Για το 2012-13 αντίστοιχα ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί τους Βατράχους του Αριστοφάνη για παιδιά ενώ η Κατερίνα Ευαγγελάτου την Ελένη του Ευριπίδη.

Οι επιτυχημένοι κύκλοι παράλληλων δράσεων «Άλλη Διάσταση» θα συνεχίσουν την πορεία τους μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα και τις δυο χρονιές περιλαμβάνοντας για το 2011-2012 του Κύκλους: Αναγνώσεις, Κοινή Θέα, Εκδρομές, Πλατωνικοί Διάλογοι, Γλώσσα Ελληνική (2011-12: Ερωφίλη, 2012-13: Το Έπος του Διγενή) , Αφιερώματα και Διάλογοι ενώ για την μεθεπόμενη περίοδο θα συμπεριληφθή και ο Κύκλος: «Αρχαία Κληρονομιά, νέα προοπτική, Θουκυδίδη Ιστορία» με θέμα τον Πελοπονησιακό Πόλεμο, όπου νέες θεατρικές ομάδες θα αναλάβουν να παρουσιάσουν αυτό το κομμάτι της Ιστορίας μέσα από την δική τους φρέσκια ματιά.