Pages

Η μητέρα του σκύλου, του Παύλου Μάτεσι στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» από τις 7 Απριλίου


Το πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε περισσότερες από 13 γλώσσες μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι που εκδόθηκε το 1990 και αγαπήθηκε όσο λίγα, διασκευάζεται για τη σκηνή του θεάτρου!

Ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, σέρβος σκηνοθέτης με διεθνή πορεία επιστρέφει στην Ελλάδα και, έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, αγγίζει με το δικό του τρόπο ένα κείμενο που ξεχωρίζει για την αμεσότητα και τη ζωντάνια του.

Η Ραραού, απόμαχη ηθοποιός των μπουλουκιών, «μεγάλη φίρμα της επιθεώρησης» όπως η ίδια αυτοσυστήνεται, ξεδιπλώνει μπροστά μας τη ζωή της και μαζί με αυτή κομμάτια από την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από την κατοχή και μετά. Η πορεία της ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από φλας μπακ εικόνων μιας κοινωνίας που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας. Αλήθειες και ψέματα γίνονται ένα, καθώς η Ραραού ξαναφτιάχνει κάθε φορά την ιστορία της από την αρχή σε μια διαρκή μάχη επιβίωσης ακροβατώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική προσαρμογή: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
Σκηνικά –κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή

Διανομή
Ραραού: Θέμις Μπαζάκα
Μητέρα της Ρουμπίνης/Ραραού (Ασημίνα): Θεοδώρα Τζήμου
Μητέρα (Σε μεγαλύτερη ηλικία) / Χρυσάφαινα / Κυρία Φανή: Υβόννη Μαλτέζου
Άλφιο: Αντώνης Φραγκάκης
Ανάπηρος: Θεμιστοκλής Πάνου
Πατέρας / Κομπέρ: Κώστας Βασαρδάνης
Ρουμπίνη: Ηρώ Μπέζου
Παπάς: Βασίλης Καραμπούλας
Κανέλλω: Αγγελική Δημητρακοπούλου
Σαλώμη: Τζένη Κόλλια
Φάνης: Γιάννης Τσεμπερλίδης

Προ-παράσταση: 6/4/2011
Πρώτη παράσταση: 7/4/2011
Τελευταία παράσταση: 15/5/2011

«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙ» του Πάτρικ Μάρμπερ - Μια εκδοχή του έργου του Στρίντµπεργκ


 To ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ παρουσιάζει το κλασσικό έργο του Στρίντμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλι", σε μια ρηξικέλευθη διασκεύη του Πατρίκ Μάρμπερ, γνώριμου στο Ελληνικό κοινό από τα έργα του "Closer" και "Δον Ζουάν στο Σόχο", από την Παρασκευή 8 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη. 
Ο ανελέητος και λυσσαλέος πόλεμος αρσενικού και θηλυκού τοποθετημένος σε μια εποχή επίσης έντονων συγκρούσεων και ριζικών αλλαγών. Η επέμβαση και η αλλαγή του Μάρμπερ είναι ότι μεταφέρει την δράση της τραγωδίας του Στρίντμπεργκ, "Δεσποινίς Τζούλι", από την κουζίνα ενός αρχοντικού στην Σουηδία του 1888, όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο , στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου του 1945, την βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές με μια σαρωτική νίκη σ' ολόκληρη την Αγγλία που έμεινε στην ιστορία.
Ο Μάρμπερ ακολουθεί την πλοκή του πρωτότυπου , με τα πρόσωπα να παραμένουν τα ίδια , ενώ ο άξονας του έργου, μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον φορτισμένο πολιτικά. Η Ευρώπη βρισκόταν στον μεταπολεμικό αναβρασμό του Β παγκοσμίου πολέμου, ενώ η Αγγλία ήταν στα πρόθυρα επανάστασης με τις λαϊκές μάζες να έρχονται απειλητικά στο προσκήνιο. Έτσι η μεταφορά της χρονικής συνθήκης κάνει την πλοκή και το έργο να παίρνει έναν εκρηκτικό χαρακτήρα.
Η αριστοκράτισσα Τζούλι (Μαρία Σολωμού), ο υπηρέτης / σοφέρ Τζόν (Μάξιμος Μουμούρης) και η μνηστή του / μαγείρισσα Χριστίνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου) βρίσκονται μέσα στην λαίλαπα της πάλης των τάξεων αλλά και της ανελέητης σύγκρουσης αρσενικού και θηλυκού.
Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC στις 4 Νοεμβρίου του 1995 και ξαναγράφτηκε για το θέατρο, όπου έκανε πρεμιέρα στο θέατρο "Ντόνμαρ Γουέρχαουζ" στο Λονδίνο στις 20 Νοεμβρίου του 2003 με μεγάλη επιτυχία.

Συντελεστές
Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Σκηνικό, Μουσική επιμέλεια: Μίνα Αδαμάκη
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Διανομή
Δεσποινίς Τζούλι: Μαρία Σολωμού
Τζον : Μάξιμος Μουμούρης
Χριστίνα: Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου