Pages

"Breath": O Σταύρος Τσακίρης με την ομάδα του Omicron 2 "συναντούν" τον Samuel Becket από 26 Μαρτίου στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" (Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος)



Τα μικρά έργα του Samuel Beckett «Breath» (πρώτη πανελλήνια παρουσίαση) «A piece of Monologue», «Rockaby», «Come and Go» και «Cascando» (πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στο θέατρο) παρουσιάζονται σε μια ενιαία παράσταση υπό το γενικό τίτλο Breath από τον σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη και την ομάδα του Omicron 2, μια εταιρεία για τις τέχνες.  Το Breath, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του, επιστρέφει -«Breath – Η 3η εκδοχή»- σε νέο χώρο, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στην Αίθουσα Ιφιγένεια Β του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος τηλ. 212-2540.314), από τις 26 Μαρτίου.

 Η παράσταση «Breath», σε μετάφραση Δήμητρας Πετροπούλου και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ,  οργανώνεται πάνω σε εικαστικές εγκαταστάσεις-δημιουργίες καλλιτεχνών της νέας γενιάς των  Αντώνη Βολανάκη,  Γιάννη Διαμάντη,  Ελευθερίας Ντεκώ και Αλέξανδρου Ψυχούλη. Οι εικαστικοί δημιούργησαν τα έργα τους ειδικά για τις ανάγκες αυτής της παράστασης, ανοίγοντας μια άλλη προοπτική για το μέλλον.

Το Breath είναι ένα κομμάτι του Samuel Beckett γραμμένο για να χρησιμοποιηθεί σαν εισαγωγή στην επιθεώρηση «Ω! Καλκούτα».

Μέσα σε μια κινούμενη εικόνα και δυο ήχους ο Beckett συμπύκνωσε τη φιλοσοφία του, αλλά και ολόκληρο το θεατρικό του σύμπαν.  Τα δυο μοναδικά γεγονότα της ζωής ενός ανθρώπου είναι η γέννησή του και ο θάνατός του.  Ο ενδιάμεσος χρόνος, μια «κινούμενη» εικόνα ενός και μοναδικού τοπίου.  Αυτό το μικρό έργο αποτελεί τον καμβά για την παράσταση «Breath».  Σαν ομόκεντροι κύκλοι αναπτύσσονται και τα άλλα μικρά του έργα ξεδιπλώνοντας τον άγριο σαρκασμό και τη σκοτεινή χιουμοριστική ματιά του Νομπελίστα συγγραφέα.

A piece of Monologue: μια ζωή γεμάτη αναμνήσεις ενός τοπίου που μόλις φαίνεται μέσα από το σκοτάδι. Στο δωμάτιο ένας μοναχικός άνθρωπος που κοιτάζει έναν άδειο τοίχο με μισοσβησμένα τα ίχνη που άφησαν οι φωτογραφίες που κάποτε υπήρχαν, μια παλιά λάμπα που δεν ανάβει.  Ζει με τις μνήμες των… «παραλίγο να πει αγαπημένων».  Προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις σκόρπιες εικόνες των αναμνήσεων.  Πριν τη γέννησή του, στη διάρκεια του βίου του αλλά και να φανταστεί το μετά από αυτόν.  Το φως, έρχεται κάποτε-κάποτε θαμπό και απόμακρο μόνο όταν το επιλέγει αυτό να φανερωθεί σαν δώρο.  Όταν χάνεται και πάλι απλώνεται βαθύ αδιαπέραστο σκοτάδι. Το σκοτάδι είναι το φυσικό του σύμπαντος.  Η μόνη δυνατότητα αντίδρασης του ανθρώπου, η φλόγα των σπίρτων και η λάμπα που προσπαθεί ν’ ανάψει.  Μια μικρή δυνατότητα μέσα στο αχανές σκοτάδι της αιωνιότητας.
Ερμηνεύει ο Προκόπης Πολίτης.
Ακούγεται ο Σταύρος Τσακίρης.

Rockaby: Από την κούνια, όταν είμαστε βρέφη, έως την κουνιστή πολυθρόνα, που μας αγκαλιάζει στην εποχή της ωριμότητας, όλα είναι μια αναμονή του «άλλου βλέμματος».  Μια συνεχής επιτόπια κίνηση σαν νανούρισμα.  Δεν είναι καταδίκη αυτή η έλλειψη, ούτε σκληρόκαρδη αμέλεια αυτή η απουσία.  Αλλά για τον οντολογικό Beckett αυτό είναι η φύση των πραγμάτων.  Μια Σισύφεια παράλογη εργασία.  Αφέλεια είναι η αισιοδοξία για όποια αλλαγή.  Αμετροέπεια είναι η κάθε αισθηματική έκρηξη.  Απελπισία είναι η άγνοια.
Ερμηνεύει η Τατιάνα Παπαμόσχου.

Come and Go: Τρείς Γυναίκες μέσα από 125 λέξεις περιγράφουν το κοινό τους παρελθόν, την αγωνία για τον επερχόμενο καιρό, αλλά και την πίστη τους στην παντοτινή φιλία που τις δένει.  Έρχονται και φεύγουν κι αυτές σαν τις μέρες, σαν τα γεγονότα μιας ζωής.  Όλα περνούν και έρχονται άλλα τίποτα δεν αλλάζει ποτέ…. Ακόμη και η ασθένεια που τόσο τρομάζει τους ανθρώπους είναι ένα μυστικό που δεν θα μάθει, ούτε θα το εξιχνιάσει ποτέ ο «ενδιαφερόμενος». 
Όλες οι αλλαγές είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί η κίνηση;

 Cascando: μουσικός όρος που δηλώνει την μείωση της έντασης και την ταυτόχρονη επιβράδυνση του ρυθμού.
Ένας Opener και μια ΦΩΝΗ.  Δυο πρόσωπα σαν μία συνείδηση.  Η αγωνία του δημιουργού (συγγραφέα, Σκηνοθέτη, Ηθοποιού) για μια όποια «Ιστορία» που θα είναι τελείωσης για το δημιουργό του.  Η «κύκλωση» του θέματος από τον καλλιτέχνη και η προσπάθεια επικοινωνίας με το «κοινό».  Στη δική μας παρουσίαση, οι δυο ρόλοι είναι δυο γυναίκες που συμμετέχουν σ’ ένα κοντσέρτο για δύο πιάνα.  Ακολουθώντας όλη τη διαδικασία μιας συναυλίας πολεμούν και πολεμιούνται προσπαθώντας να διασωθούν από το ίδιο το άυλο έργο.  Ο τόπος, τα υλικά της αφήγησης, η τεχνική της γραφής.  Η μουσική σαν μια απόλυτη καλλιτεχνική γλώσσα… Κι ανάμεσα το κοινό, δυναστευόμενο ή δυνάστης;
Ερμηνεύουν η Χίλντα Ηλιοπούλου και η Τατιάνα Παπαμόσχου.

Η καινούργια μετάφραση της Δήμητρας Πετροπούλου που έγινε ειδικά για την παράσταση, μαζί με το υλικό της παράστασης καθώς και άλλα καινούργια στοιχεία για τη δραματουργία του Beckett, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
SAMUEL BECKETT
Breath – Η 3η εκδοχή

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Performers: Τατιάνα Παπαμόσχου
Χίλντα Ηλιοπούλου
Προκόπης Πολίτης
και Έλενα Καϊάφα
Στεφανία Μπαγλατζή
Είρβα Χατζητσάκου
και  Σταύρος Τσακίρης

Το κάθε έργο είναι στημένο Πάνω σε μια Εικαστική Εγκατάσταση.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:
Αντώνης Βολανάκης - Γιάννης Διαμάντης - Ελευθερία Ντεκώ - Αλέξανδρος Ψυχούλης
Video art: Νάντια Σκούρτη
Κίνηση: Μαρία Αγγέλλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Επεξεργασία ηχητικής μπάντας: Correct Studio
Αφίσα/Πρόγραμμα: Βαγγέλης Νικολάου

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Παραγωγή: Omicron 2, μια εταιρεία για τις τέχνες

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο, ώρα 21:00, Κυριακή ώρα 19:30
Παραστάσεις:
Σάββατο 26/3 στις 21.00
Κυριακή 27/3 στις 19.30
Πέμπτη 31/3 στις 21.00
Παρασκευή 1/4 στις 21.00
Σάββατο 2/4 στις 21.00
Κυριακή 3/4 στις 19.30
Πέμπτη 7/4 στις 21.00
Παρασκευή 8/4 στις 21.00
Σάββατο 9/4 στις 21.00
Κυριακή 10/4 στις 19.30
Πέμπτη 14/4 στις 21.00
Παρασκευή 15/4 στις 21.00
Σάββατο 16/4 στις 21.00
Κυριακή 17/4 στις 19.30

Τιμές εισιτηρίων 18 € (γενική είσοδος) και 12 € (φοιτητικό)
Θέσεις: 120

«ΘΕΑΤΡΟΝ»
Αίθουσα Ιφιγένεια Β
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος τηλ. 212-2540.314

Danny's Wake: Η βραβευμένη με Α βραβείο Fringe Festival Εδιμβούργου 1999 μαύρη κωμωδία του Jim Sweeney για πρώτη φορά στην Ελλάδα


To Danny's Wake είναι το πρώτο έργο που ο Sweeney έχει γράψει για το θέατρο
και .... θέτει το  ερώτημα: γιατί να μην το έχει κάνει νωρίτερα;
(The Independent)



Το «Dannys Wake» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Άγγλου ηθοποιού και συγγραφέα Jim Sweeney και το οποίο έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1999. Το «Dannys Wake» είναι μια μαύρη κωμωδία και ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και μόνο για 10 παραστάσεις, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 στο Θέατρο Ακαδήμεια, (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 210-5125.600) σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Τάσου Αλατζά.

Ο Μπίλλυ είναι υδραυλικός. Ο Πάτρικ είναι καθηγητής. Ο Ντάννυ είναι....νεκρός.
Ο Μπίλλυ και ο Πάτρικ πρέπει να ξενυχτήσουν τον Ντάννυ όλο το βράδυ πριν την κηδεία του. Ήταν και οι τρεις οι καλύτεροι φίλοι μέχρι που τελείωσαν το σχολείο. Από τότε δεν έχουν ξανασυναντηθεί. Ο Πάτρικ παντρεύτηκε κι έφυγε. Ο Μπίλλυ παντρεύτηκε, χώρισε και έμεινε. Το μόνο που τους ενώνει είναι η παιδική τους ηλικία.
Κατά την διάρκεια της νύχτας οι δύο «φίλοι» θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν, θα ξεδιπλώσουν τις ζωές του, θα θυμηθούν τα παλιά, θα γελάσουν, θα πιούν, θα τσακωθούν. Οι παλιές πληγές θα ανοίξουν και οι ανησυχίες τους θα βγουν στο φως. Μέσα σε μια νύχτα θα δούμε την πραγματική τους ζωή, που έκρυβαν τόσα χρόνια.

Jim Sweeney - Συγγραφέας του «Dannys Wake»
Ο Michael James Dominic Sweeney γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1955 στο Μπόρμουθ της Αγγλίας. Γνωστός με το όνομα Jim Sweeney. Άγγλος ηθοποιός και κωμικός που έγινε γνωστός από τους αυτοσχεδιασμούς που εκτελούσε ως καλλιτεχνικό δίδυμο με τον Steve Steen.
Όταν ήταν 11 ετών μετακόμισε με τους γονείς και τα τρία αδέρφια του στο Λονδίνο. Άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το θέατρο, όταν φοιτούσε στο Chapman College, ένα καθολικό σχολείο αρρένων.
Την δεκαετία του 70’ ασχολήθηκε με θεατρικές παραγωγές και έκανε περιοδείες με τον συνεργάτη και φίλο του από το σχολείο Steen.
Η πρώτη τηλεοπτική δουλειά του ντουέτου με τον τίτλο: Μικρά Αρμαντίλο, προβλήθηκε από το Κανάλι 4 και ήταν μια κομεντί που απευθυνόταν σε παιδικό κοινό. Ακολούθησε μόνιμη συνεργασία στο σώου του Rory Bremner και το BBC, με το καλλιτεχνικό δίδυμο να παρουσιάζει κωμικά σκετς.
Το 1987 ενσάρκωσε τον Samuel Taylor Coleridge σε ένα επεισόδιο της σειράς Blackadder iii, με τον Steen στον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα.
Εμφανίστηκε σε πολλά διαφημιστικά σποτ και πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών έργων και φαρσοκωμωδιών, με γνωστότερο το Any Bloke, όπου και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης έκανε πολλές γκέστ εμφανίσεις σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Από το 1992 είναι μέλος της ομάδας Comedy Store's Players.
Εκτός από το βραβευμένο του έργο Dannys Wake (Ξενυχτώντας τον Ντάννυ)”, το οποίο μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο με τη μορφή σειράς, ο Sweeney έγραψε τα έργα: “Η άρρωστη διάβαση”, “Καμπίνα Πυρετού” και “Εγώ, εμού, εαυτού”.
Από το 1985 ο Sweeney πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός που το 2005 τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. Το 2008 η ασθένεια τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τιμητικά συνεχίζει να θεωρείται μέλος της ομάδας Comedy Store's Players. Σήμερα ζει μαζί με τη σύντροφό του και τις δυο του κόρες στο Wimbledon.

Ταυτότητα της παράστασης

Έργο: DANNYS  WAKE  (μαύρη κωμωδία)
Συγγραφέας: Jim Sweeney
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Τάσος Αλατζάς
Σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Καραμέρου
Ηθοποιοί: Μάνος Τριανταφυλλάκης (Μπίλλυ), Τάσος Αλατζάς (Πάτρικ)
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Χώρος: Θέατρο Ακαδήμεια, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος
(100 μ. από τη διασταύρωση Λεωφ.Αθηνών-Καβάλας με την Σπ. Πάτση)
Κρατήσεις: τηλ: 210-5125.600 (Ώρες ταμείου 10πμ-6μμ, Παρ.-Σάβ.10πμ-9.00μμ)
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15μμ (από Παρ. 18 Μαρτίου έως Σάβ. 16 Απριλίου)
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), ατέλειες
Θέσεις θεάτρου: 130
Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)