Pages

Η Τριλογία του Παραθερισμού του Κ. Γκολντόνι για πρώτη φορά στο Εθνικό


 Μετά το Ξύπνημα της Άνοιξης ο Νίκος Μαστοράκης επιστρέφει στο Εθνικό και ανοίγει από 9 Φεβρουαρίου την αυλαία της Κεντρικής Σκηνής.

Στο Λιβόρνο της Ιταλίας, στο σπίτι του Λεονάρντο και του γείτονά του, Φίλιππο, οι προετοιμασίες για τον καλοκαιρινό παραθερισμό είναι πυρετώδεις. Ερωτευμένος με την κόρη του Φίλιππο, Τζακίντα, ο Λεονάρντο ελπίζει ο παραθερισμός να του δώσει την ευκαιρία να βρει ανταπόκριση στον έρωτά του αλλά και…διέξοδο από την δεινή οικονομική του κατάσταση αφού πιστεύει ότι η Τζακίντα διαθέτει μια γενναία προίκα. Η Τζακίντα όμως στο σπίτι της εξοχής θα ερωτευτεί το νεαρό Γουλιέλμο. Αντιμέτωπη με το δικό της δίλημμα, η νεαρή κοπέλα θα συνειδητοποιήσει τις πραγματικές διαστάσεις μιας ζωής φαινομενικά ανέφελης αλλά κενής νοήματος.

Ο Κάρλο Γκολντόνι,  στα τρία έργα που αποτελούν την Τριλογία του παραθερισμού (Η μανία του παραθερισμού, Οι περιπέτειες του παραθερισμού και Το τέλος του παραθερισμού), καυτηριάζει με άφθονο χιούμορ και πικρή ειρωνεία το πάθος των συμπατριωτών του για προβολή και κοινωνική αναγνώριση.

Νεόπλουτοι της εποχής αλλά και ξεπεσμένοι αριστοκράτες υφαίνουν το δικό τους γαϊτανάκι ματαιοδοξίας σε ένα έργο με αποκαλυπτικά επίκαιρες αναφορές αφού από τα μέσα του 18ου αιώνα, εποχή που γράφτηκε η Τριλογία του παραθερισμού, μέχρι τις μέρες μας, λίγα πράγματα τελικά έχουν αλλάξει…

Ο Νίκος Μαστοράκης, μετά το πολύ επιτυχημένο Ξύπνημα της άνοιξης επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο και παρουσιάζει τη δική του εκδοχή πάνω στις τρεις κωμωδίες του βενετού κωμωδιογράφου – που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο - με ένα σπουδαίο επιτελείο συνεργατών.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή-Σκηνοθεσία – Κοστούμια – Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μίλτος Σωτηριάδης

Διανομή

Τζακίντα: Εύη Σαουλίδου
Λεονάρντο: Γιάννος Περλέγκας
Πατέρας της Τζακίντα, Φίλιππο: Δημήτρης Πιατάς
Θεία της Τζακίντα, Σαμπίνα: Μάγια Λυμπεροπούλου
Αδελφή του Λεονάρντο, Βιττόρια: Έμιλυ Κολιανδρή
Γκουλιέλμο: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Φερντινάντο: Νίκος Ψαρράς
Ροζίνα: Γεωργιάννα Νταλάρα
Τονίνο: Γιωργής Τσουρής
Μπριτζίντα: Λένα Παπαληγούρα
Πάολο: Νίκος Χατζόπουλος
Κοστάντσα: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας

Πρώτη παράσταση: 9/2/2011

Τελευταία παράσταση: 15/5/2011