Pages

Αυλαία για την βραβευμενη με Όσκαρ ενδυματολόγο Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτς

Η Λορίν Μπακόλ με την βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ενδυματολόγου Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτς για την ταινία "The Great Gatsby", στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας στο Λος Άντζελες, Τρίτη 8 Απριλίου, 1975 (AP Photo)

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 78 ετών, την Παρασκεύη 21 Ιανουαρίου, στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, η βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ.  Τον θάνατό της ανακοίνωσε ο σύζυγος της Τομ Όλντριτζ.

Η Θεώνη Αθανασίου Βαχλιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1932 και σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο στην Αθήνα καθώς και στο Goodman Theatre στο Chicago. Η καρριέρα της ως ενδυματολόγος στο θέατρο ξεκίνησε σχεδιάζοντας κοστούμια για την Geraldine Page στην παράσταση "Γλυκό Πουλί της Νιότης" το 1959. Η πιο πρόσφατη δουλειά της ήταν το 2006 στην αναβίωση του "A Chorus Line". Είχε διατελέσει για 20 χρόνια βασική ενδυματολόγος του Joseph Papp και είχε συνεργαστεί σε αρκετά μιούζικαλ με τον Michael Bennett.

Μια από τις πιο διακεκριμένες ενδυματολόγους του Αμερικανικού Θεάτρου, η Θεώνη Β. Όλντριτζ είχε αποσπάσει τρία βραβεία Tony για τα έργα "Annie", "Barnum" & "Cage aux Folles", καθώς και 11 υποψηφιότητες για Τονυ, για θρυλικές παραγωγές όπως οι "A Chorus Line", "42nd Street" & "Dreamgirls". Το 2002 απέσπασε το Βραβείο της Irene Sharaff για την Συνολική της Προσφορά στο Θέατρο από το Theatre Development Fund. 

Είχε σχεδιάσει περισσότερα από 300 κοστούμια. Το 1975 βραβεύτηκε με Όσκαρ για τα κοστούμια της στην ταινία "The Great Gatsby" με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενώ για την ίδια ταινία διακρίθηκε και με το Βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου Τεχνών. Το 1986 έλαβε την τιμητική θέση στο γνωστό «Theater Hall of Fame».

Το 1976, στα βραβεία που δόθηκαν με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ διακρίθηκε με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» της Νέας Υόρκης. Επίσης, έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Μόδας για κοστούμια σε ταινίες και τιμήθηκε με τη διάκριση της Επιτίμου Διδάκτορος στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου DePauΙ.

'Ηταν σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού Τομ Όλντριτζ απο το 1953 έως και τον θάνατο της.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε την θλίψη της για την απώλεια της διεθνούς φήμης ενδυματολόγου : " Η Ελληνίδα διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένη ενδυματολόγος, υπήρξε καθοριστική μορφή για το παγκόσμιο θέατρο και τον κινηματογράφο και καθιερώθηκε ως βασικός συντελεστής σε μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες του προηγουμένου αιώνα στην αμερικανική σκηνή και μεγάλη οθόνη. Μεγαλούργησε σε όλα τα είδη με τα οποία ασχολήθηκε ενώ δέχθηκε δεκάδες βραβεία αλλά και τιμητικές διακρίσεις. Το έργο της είναι και θα παραμείνει σημείο αναφοράς μελέτης και έμπνευσης."