Pages

Κάτια Γέρου- "Αλλάζοντας τους παλμούς της Καρδιάς"

 Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν επί της Οδού Φρυνίχου στην Πλάκα, πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της ηθοποιού Κάτιας Γέρου, που τιτλοφορείται "Αλλάζοντας τους παλμούς της Καρδιάς" - Συζητήσεις για το Θέατρο με την Ιόλη Ανδρεάδη, με ομιλητές τους Κωστή Καπελώνη (συντονισμός), Μάνο Στεφανίδη και Βασίλη Νικολαϊδη ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι Νίκος Νίκας και Μάνια Παπαδημητρίου.

Σε μια εποχή που απειλείται η ποιότητα της ζωής μας, η ανάγκη να αλλάξουμε τους παλμούς της καρδιάς γίνεται επιτακτική. Με αυτη την φράση από την εκπρόσωπο των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, άνοιξε χθεςη παρουσίαση του βιβλίου της παλαίμαχου ηθοποιού, μαθήτριας κάποτε του Θεάτρου Τέχνης και δασκάλας εδώ και καιρό νέων ηθοποιών, Κάτιας Γέρου, η οποία καταφέρνει να μετουσιώσει την τριαντάχρονη εμπειρία της στο σανίδι σε ένα βιβλίο απαραίτητο για την ουσία της τέχνης του θεάτρου. "Έχουμε βιβλία σκηνοθετών αλλά όχι ηθοποιών, που να γίνονται το προσωπικό τους εργαστήρι. Την έχω δει να μεταλλάσσεται σε άπειρους ρόλους. Πως όμως υλοποιείται αυτή η έκκληση αισθήματος; Η Κάτια Γέρου είναι μια πρωταγωνίστρια αλλά εδώ είναι μια ηθοποιός χωρίς ανωφελής ακκισμούς. Γι αυτό λέει την αλήθεια" συμπληρώνει ο Μάνος Στεφανίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος προλογίζοντας το βιβλίο της  γράφει χαρακτηριστικά: «Αλλάζοντας τους παλμούς της καρδιάς»: «Το παράξενο, το γοητευτικό το παιχνίδι του θεάτρου, η ανηλεής έκθεση των γυμνών σωμάτων, μήπως και εμφανιστεί κάπου, κάπως, αυτό το σκοτεινό αγρίμι που ονομάζουμε ψυχή... Και πόσο βαθιά, πόσο πολύ οφείλει κανείς να σκάψει στο χώμα μήπως και κάπου, κάπως εμφανιστεί ένα κομμάτι αμόλυντου ουρανού. Γιατί, εντέλει, σημαντικό δεν είναι να σύρεις ένα κομμάτι ουρανού στο παλκοσένικο. Το σημαντικό είναι να πείσεις το κοινό από κάτω πως ό,τι βλέπουν είναι ουρανός. Και όχι μόνον αυτό. Να πιστέψει απόλυτα, αυτό το συχνά δύσπιστο κοινό, πως τώρα βλέπει τον πραγματικό ουρανό. Για πρώτη φορά». 

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα 15 λεπτο αφιέρωμα στην πορεία της μεγάλης κυρίας του θεάτρου με αποσπάσματα από τις σημαντικότερες θεατρικές και κινηματογραφικές της στιγμές. 

Η έκδοση συνοδεύεται από δύο DVD συνολικής διάρκειας 4 ωρών, τα οποία περιέχουν αποσπάσματα από 20 παραστάσεις και 3 ταινίες.