Pages

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Δήμητρα Ματσούκα (πηγή: Κ.Θ.Β.Ε)
Πρεμιέρα με Λωξάντρα και Στρίγγλα στο Βασιλικό Θέατρο 
Η "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με την Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο πρόκειται να κάνει πρεμιέρα φέτος στο Βασιλικό Θέατρο, σύμφωνα με το καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Κ.Θ.Β.Ε. για το 2010-11  ενώ στο ρόλο της Στρίγγλας πρόκειται να δούμε την Δήμητρα Ματσούκα με Πετρούκιο τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη υπό την σκηνοθετική μπακέτα του ειδικού στον Σαίξπηρ Γεωργιανού σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Roustavelli της Τυφλίδας, Ρόμπερτ Στούρουα (ο οποίος το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο θεατρικού σεμιναρίου με θέμα την ανάλυση και εφαρμογή των έργων του Σαίξπηρ ενώ απο 25/09 ανεβάσει την Τρικυμία του Βάρδου στο θέατρο της Μόσχας). 
Παιδική Σκηνή
"Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι" του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
"Ηλέκτρα" (επανάληψη). Σκηνική σύνθεση από τον μύθο των Ατρειδών. Το έργο θα παρουσιαστεί για δυο βδομάδες με την μορφή του work in progress και στην συνέχεια θα παίζεται όλη την σεζόν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, η οποία μεταφέρεται στην σκηνή της ΕΜΣ. Στην ίδια σκηνή θα δούμε επίσης τα έργα "Ο Κύριος Πουντίλα και ο δούλος του, ο Μάτι" του Μπέρτολτ Μπρέχτ, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και το έργο "Διαμάντια και μπλούζ" της Λούλας Αναγνωστάκη , με την Νόρα Κατσέλη, ενώ η ομάδα Sine qua non παρουσιάζει την παράσταση "Τουλούζ Λωτρέκ", με θέμα την σχέση του ζωγράφου με το can-can και το καμπαρέ. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το Τελλόγλειο  θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Τουλούζ Λωτρέκ.
Μονή Λαζαριστών
Επαναλαμβάνεται στην Λαϊκή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών το έργο "Δάφνες και Πικροδάφνες" των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιάρα. Το έργο που περιόδευσε με επιτυχία με το κλιμάκιο Μακεδονίας -Θράκης, ολοκληρώνει το κύκλο του με συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων στην Μονή Λαζαριστών ενώ πρεμιέρα θα κάνει και η αξεπέραστη θεατρική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Στην Πειραματική Σκηνή τώρα "Η ώρα της Κρίσεως" έρχεται σε επανάληψη από το μουσικοθεατρικό σατιρικό  σχήμα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι καθώς επίσης "Το όνειρο του Χάιμε" του πρωτοεμφανιζόμενου Παναγιώτη Μπρατάκου ( σκληρό παραμύθι ενηλικίωσης που επαναδιατυπώνει την ιστορία του Άμλετ στην σύγχρονη εποχή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα_ και η μαύρη κωμωδία του Φράντζ Κάφκα  "Deja Vu" σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τζέζαρις Γκραουζίνις. 
Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης
Τα μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ: "Αίτηση σε γάμο" και "Αρκούδα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.
Παρουσίες
Στον καινούριο χώρο που θα διαμορφωθεί στο φουαγιέ της ΕΜΣ θα τιμώνται ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και της πόλης ενώ κατά την διάρκεια της θεατρικής περιόδου 2010-2011, θα παρουσιαστούν τα έργα : Ο ουρανός κατακόκκινος" , της Λούλας Αναγνωστάκη με την Λίνα Λαμπράκη, Ιστορίες απο τον "Πινόκο" του Κάρλο Κολόντι (από το πρωτότυπο παραμύθι) με την Σοφία Λάππου και "Τα γραϊδια της Θεσσαλονίκης" του Γεωργίου Παπούλια, με τον Νίκο Ναουμίδη. Το κείμενο που γράφτηκε το 1875 σχολιάζει χιουμοριστικά τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής.
Νέο Αίμα στο Κρατικό και Αφιέρωμα στα 80 χρόνια απο τον θάνατο του Μαγιακόφσκι
Τέλος εναλλακτική σκηνή που θα αποτελείται από αποφοίτους των τελευταίων χρόνων της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέους αποφοίτους. Στόχος, η απορρόφηση του δυναμικού της Σχολής από το Κρατικό, η συνέχεια της εκπαίδευσης σε κοινούς κώδικες υποκριτικής, ο έντονος πειραματισμός πάνω σε κείμενα κλασικών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει εργαστήριο πάνω στο εμβληματικό κείμενο "Ελληνική Νομαρχία" αγνώστου συγγραφέα που εκδόθηκε το 1806 και πραγματεύεται την χρηστή διοίκηση του Κράτους. Στη συνέχεια, με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του Μαγιακόφσκι, με πυρήνα τα κείμενα του αλλά και κείμενα φουτουριστών από το 1912 έως το 1930, παρουσιαστεί θέαμα με τίτλο "Πορεία προς τον Ήλιο" στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κ.Θ.Β.Ε. με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που ταυτοχρόνως θα παρουσιάζει την έκθεση "Το σύμπαν στην Ρωσική Πρωτοπορία" με έργα των κυριοτέρων εκπροσώπων της Ρωσικής Πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη σε συνεργασία με μουσεία της Ρωσίας.
Βαλκανική Θεατρική Σκηνή
Ιδρύεται η Βαλκανική Θεατρική Σκηνή με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με τα φετινά «Δημήτρια», η Βαλκανική Θεατρική Σκηνή θα  φιλοξενήσει τα Εθνικά Θέατρα Αλβανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα», τις «Βάκχες» και τον «Δον Ζουάν», αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Εθνικών Θεάτρων από τα Βαλκάνια θα ακολουθήσει δραστηριότητα που αφορά σε θεατρικό εργαστήρι γραφής με τη συμμετοχή των όμορων χωρών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία περιλαμβάνει και εκδοτική δραστηριότητα με την μετάφραση και  έκδοση πέντε θεατρικών έργων κάθε χώρας από τις άλλες που συμμετέχουν.
Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης
Το ΚΘΒΕ ως μέλος της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης συμμετέχει σε δύο προγράμματα που αφορούν σε θέματα μετανάστευσης.
Α) Το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», με θέμα την επιστροφή των μεταναστών στη γενέθλια γη. Μέσα από κείμενα που έχουν γράψει μετανάστες από διαφορετικές χώρες επιχειρείται η σύνθεση παράστασης με τίτλο «Νόστος» που διοργανώνεται από το ΚΘΒΕ και το Εθνικό Θέατρο Σάο – Ζάο (São João) του Πόρτο της Πορτογαλίας.
Β) Το Πρόγραμμα «Υγρά Σύνορα» με θέμα τα περάσματα των μεταναστών.  Η παράσταση που θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ έχει ως τίτλο «Το Πέρασμα» κι αποτελεί μια καταγραφή εμπειριών μεταναστών κατά την μετάβαση από τη χώρα τους σε νέο προορισμό.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Δραματικών Σχολών της Ένωσης, η οποία θα γίνει στο Piccolo Teatro του Μιλάνο την άνοιξη του 2011, παρουσιάζοντας την παράσταση «Η Κιβωτός».
Το ΚΘΒΕ συμμετέχει επίσης στο Φεστιβάλ Νομαδικού Κοινού της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης με την παράσταση «Ηλέκτρα». Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ, στο οποίο δεν μετακινούνται οι παραστάσεις από χώρα σε χώρα, αλλά η Ένωση εξασφαλίζει τη δυνατότητα στο κοινό που ταξιδεύει να δει παραστάσεις με μειωμένο εισιτήριο στα θέατρα- μέλη της.

"Η τραγωδία της εξουσίας απ' τον Νοέμβρη στο Παλλάς..."

Ο Νικήτας Τσακίρογλου στον ρόλο του Βασιλια Ληρ
















Μετά την μεγάλη επιτυχία της στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Θεαμάτων παρουσιάζει τη βραβευμένη παράσταση του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο ρόλο σε σκηνοθεσία Στάξη Λιβαθινού κατεβαίνει στην Αθήνα  και συγκεκριμένα στο θέατρο Παλλάς, το Νοέμβριο του 2010 και για λίγες παραστάσεις. "Ο Βασιλιάς Ληρ" λέει ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, είναι μια εμπνευσμένη θεατρική ιστορία πάνω στο αιώνιο θέμα της πάλης των γενεών, αλλά και η μεγάλη τραγωδία δυο πατεράδων που αρνούνται να υποχωρήσουν ή να αμφισβητηθούν.
Αυτάρκεις , κυρίαρχοι , δεσποτικοί αλλά και ματαιόδοξοι γέροι, ο τρομερός Βασιλιάς Ληρ και ο υπηκόος του Κόμης του Γκλόστερ δεν βλέπουν και δεν ακούν. Αφήνονται μακάριοι στον εφησυχασμό και την κολακεία. 
Ο Ληρ εξορίζει άδικα την αγαπημένη του κόρη.
Ο Γκλόστερ αποκληρώνει τον ανύποπτο γιο του.
Και οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πιο απάνθρωπη ίντριγκα, την σκληρότητα και την εγκατάλειψη. Έτσι, ο καθένας τους θα κατέβει σιγά σιγά όλα τα σκαλοπάτια της ζωής και να ανακαλύψει για τον εαυτό του τα μεγάλα μυστικά της μέσα από την απόγνωση, την τρέλα και τον πόνο. Η απώλεια και η μοναξιά θα οδηγήσουν τον άλλοτε κραταιό Βασιλιά Ληρ στα άκρα και θα φανερώσουν όλη την ε ευαισθησία και το μεγαλείο του. Ο Ληρ θα δοκιμαστεί και θα πονέσει όσο δεν έχει πονέσει άνθρωπος ως τώρα.
Στο κορυφαίο αυτό έργο, ο Σαίξπηρ δείχνει πως οι βασιλιάδες είναι μόνο προσωρινοί. Ατρόμητοι στην αρχή , απειλητικοί, αμείλικτοι τιμωροί, ώσπου ο χρόνος και η ιστορία να τους μετατρέψουν σε ανήμπορα, τραγικά γεροντάκια. Την ίδια στιγμή που οι νέοι βιάζονται, δεν συγχωρούν και δεν περιμένουν , οι γέροι μαθημένοι στην εξουσία δεν ξέρουν πως ήρθε η ώρα να φύγουν και πως είναι αργά."

 Πρωταγωνιστούν : Θανάσης Ακοκκαλίδης, Στέλιος Ανδρονίκου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ευτυχία Γιακουμή, Μαριάννα Δημητρίου, Πασχάλης Καρατζάς, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Νταβίντ Μαλτέζε, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ηλίας Μελέτης, Διονύσης Μπουλάς, Γιώργος Νούσης, Ευθύμης Παππάς, Αστέρης Πελτέκης, Χρήστος Σουγάρης, Γιώργης Τσαμπουράκης, Φώτης Τσουτουλίδης, Γιάννης Χαρίσης.

Μουσικοί: Χρήστος Κλάρος (Μπάσο), Παναγιώτης Παπάζογλου (Ηλεκτρική Κιθάρα), Θεόδωρος Χυτήρης (Τύμπανα)

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά- Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Θόδωρος Αμπαζής
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου